Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar |
Vegyészmérnöki alapképzési szak nappali BSc |
Tantárgyadatlap
és tantárgykövetelmények
Kémiai technológia
A tantárgy neve angolul: Chemical Technology
Tantárgy kódja | Követelmény | Kredit |
BMEVEKFA203 | 2+0+0/f | 3 |
A tantárgy tanszéki weboldala (az aktuális félévre vonatkozó információk):
A tantárgyfelelős személy és tanszék:
Dr. Mika László Tamás, Kémiai és Környezeti Folyamatmérnöki Tanszék
A tantárgy előadója:
Dr. Havasi Dávid, Kémiai és Környezeti Folyamatmérnöki Tanszék
Dr. Kun Róbert, Kémiai és Környezeti Folyamatmérnöki Tanszék
A tantárgy az alábbi témakörök ismeretére épít:
Általános Kémia
Kötelező/ajánlott előtanulmányi rend:
A tantárgy célkitűzése:
A kémiai technológia alapjainak és alkalmazásainak bemutatása. Felvázolja a technológiák működésének alapjait, a kémiai, fizikai-kémiai és vegyipari-műveleti alapelvek érvényesülését, a felhasznált anyagok eredetét. Példákkal szolgál a kibocsátott termékek felhasználásának ill. a melléktermékek és hulladékok alkalmazásának valamint ártalmatlanításának módszereire, mindvégig szem előtt tartva, hogy a technológiának hatékonynak, környezetbarátnak és gazdaságosnak kell lennie.
A tantárgy tematikáját kidolgozta:
Dr. Horváth István Tamás, Kémiai és Környezeti Folyamatmérnöki Tanszék.
Tanulási eredmények:
A tanulási eredmények között az adott szak Képzési és Kimeneti Követelményében [18/2016. (VIII. 5.) EMMI rendelet] előírt tanulási eredmények szerepelnek kékkel. A jelen tantárgy ezekhez való hozzájárulása feketével szedett.
Tudás
Ismeri a vegyipar és a kapcsolódó iparágak területén alkalmazott folyamatok matematikai és természettudományos (kémiai és fizikai) hátterét.
Ismeri az anyag és energiamérlegek alkalmazását
Ismeri az összetett technológiai folyamatok energetikai, anyagszerkezeti, egyensúlyi és kinetikai jellemzőit.
Ismeri a vegyiparban leggyakrabban használt anyagokat, előállításuk alapjait és alkalmazásuk feltételeit.
Ismeri a szervetlen kémiai technológiák alap, segéd anyagokat és alkalmazásuk körülményeit
Ismeri a kémiai és vegyipari folyamatokra vonatkozó alapvető elveket, tervezési és irányítástechnológiai eljárásokat.
Le Chattelier-Braun elvet, anyagszerkezeti és korróziós elveket
Ismeri a vegyiparban és a kémiai technológiákban és a kapcsolódó laboratóriumokban használt berendezések, eszközök működési elveit, szerkezeti egységeiket, tervezésük alapjait.
Ismeri az allaktorok és reaktorok fontosabb típusait, alkalmazásukat, hűtő-fűtő berendezéseket
Ismeri a vegyiparban és általában a kémiai folyamatokban használatos mérési és elemzési módszereket, eszközöket és mérőberendezéseiket, és azok alkalmazhatósági körülményeit.
Ismeri a vízkémia technológia mérési eszközeit (pH, vezetőképesség, KOI, BOI, TOC, keménység, lúgosság)
Ismeri a szakterületéhez kapcsolódó biztonsági, egészségvédelmi és környezetvédelmi követelményeket.
Ismeri a szervetelen technológiák, korróziós, bizrtonsági, környezetvédelmi jellemzőit, eljárásait.
Ismeri a vegyiparhoz, illetve a kémiai technológiákhoz szervesen kapcsolódó gazdasági, menedzsment, környezetvédelmi, minőségbiztosítási (QC/QA), információtechnológiai, szellemi tulajdon védelmi és egyéb jogi szabályok és eljárások alapjait.
Ismeri a know-how, a szabadalom, a gazdaságosság, a környezetbiztonság és az energiahatékonyság alapelveit és eljárásait.
Egyéb
Ismeri a vegyipari technológiákban alkalmazott energiaellátás technológiáit, eszközeit.
Képesség
Képes alkalmazni a kémiai folyamatokhoz és kémiai technológiákhoz kapcsolódó elemzés és tervezés számítási, modellezési elveit és módszereit.
Képes, tervezési és számítási feladatok ellátására.
Képes alkalmazni a vegyipari és kémiai technológiai rendszerek egészséget nem veszélyeztető üzemeltetéséhez kapcsolódó műszaki és biztonsági előírásokat, a folyamatok és berendezések beállításának, üzemeltetésének elveit és gazdaságossági összefüggéseit.
Például a víz klórozásánál a hőmérséklet és a pH hatást a hatékonyságra megismeri.
Képes megérteni és használni szakterületének jellemző online és nyomtatott műszaki dokumentációit, szakirodalmát magyar, és legalább egy idegen nyelven.
Magyar és angol nyelven ismeri meg a technológiák kulcs információit (pl. BAT, DENOX)
Képes a korábban nem ismert új folyamatok, termékek, rendszerek megismerésére, új módszerek elsajátítására és bevezetésére, az emberi egészséggel kapcsolatos hatásmechanizmusuk felismerésére.
Igen. Például a membrános alkáli elektrolízis, a membrános vízkezelés CEDI eljárása.
Képes alapszintű vegyészmérnöki vezetői feladatok ellátására.
Az alapvető vegyészmérnöki, anyagtudományi, környezetmérnöki és energetikai ismeretek birtokába kerül.
Attitűd
Törekszik arra, hogy önképzése a vegyészmérnöki szakterületen folyamatos és szakmai céljaival megegyező legyen.
Nagymértékben elősegíti az előadás példáján keresztül (6-8 példa, megtörtént esettanulmányokkal)
Nyitott és fogékony a környezettudatos technológiákkal, gazdálkodással kapcsolatos új, korszerű és innovatív eljárások, módszerek alkalmazására.
Minden technológia környezetvédelmi aspektusai alaposan ismertetésre kerülnek, hogy tudja a hallgató, hogy ez a technológiák alapvető része.
Törekszik a szakterületén alkalmazott legjobb gyakorlatok, újabb szakmai ismeretek, módszerek megismerésére és alkalmazására.
gondolat ébresztő hatása van az előadásoknak, gyakran a legújabb információkat kérdezik.
Autonómia és felelősség
Utolsó módosítás: 2023-03-01 09:15:05
A további tárgyak adatlapjának kiválasztásához kattintson ide.