Dr. Suhajda Ágnes tudományos munkatárs, Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszer-tudományi Tanszék
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar |
Vegyészmérnöki alapképzési szak nappali BSc |
Tantárgyadatlap
és tantárgykövetelmények
Élelmiszer mikrobiológia
A tantárgy neve angolul: Food microbiology
Tantárgy kódja | Követelmény | Kredit |
BMEVEMBA002 | 2+0+0/f | 2 |
A tantárgyfelelős személy és tanszék:
A tantárgy előadója:
Név: Dr. Suhajda Ágnes |
Beosztás: tud. munkatárs |
Tanszék, Int.: ABÉT |
A tantárgy az alábbi témakörök ismeretére épít:
általános és részletes mikrobiológia, biokémia
Kötelező/ajánlott előtanulmányi rend:
előzetes követelmény (kötelező) |
Mikrobiológia labor BMEVEMBA312 és Mikrobiológia II. BMEVEMBA401 |
A tantárgy célkitűzése:
A tárgyat felvevő hallgatók már rendelkeznek alapvető mikrobiológiai ismeretekkel, amelyet e tárgy keretében speciálisan az élelmiszeriparban felmerülő mikrobiológiai vonatkozásokkal elmélyítenek.
Mikrobák szaporodását és túlélését befolyásoló tényezők állati és növényi nyersanyagokban, feldolgozott élelmiszerekben. Főbb romlások és ezeket előidéző mikroba csoportok, védekezési lehetőségek.
Fermentált élelmiszerek és mikrobáik.
Élelmiszerekkel és ivóvízzel terjedő ill. átvihető egészségkárosítók. Ételfertőzések, ételmérgezések, baktérium- és gombatoxinok.
A tantárgy tematikáját kidolgozta:
Név: |
Beosztás: |
Tanszék, Int.: |
Dr. Suhajda Ágnes |
tud. munkatárs |
ABÉT |
Tanulási eredmények:
A tanulási eredmények között az adott szak Képzési és Kimeneti Követelményében [18/2016. (VIII. 5.) EMMI rendelet] előírt tanulási eredmények szerepelnek kékkel. A jelen tantárgy ezekhez való hozzájárulása feketével szedett.
Tudás
Képesség
Attitűd
Autonómia és felelősség
Utolsó módosítás: 2024-01-09 08:52:54
A további tárgyak adatlapjának kiválasztásához kattintson ide.