Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar |
Biomérnöki alapképzési szak nappali BSc |
Tantárgyadatlap
és tantárgykövetelmények
Mikrobiológia II.
A tantárgy neve angolul: Microbiology II.
Tantárgy kódja | Követelmény | Kredit |
BMEVEMBA401 | 2+0+0/v | 3 |
A tantárgy tanszéki weboldala (az aktuális félévre vonatkozó információk):
A tantárgyfelelős személy és tanszék:
Dr. Tardy Gábor Márk, Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszék
A tantárgy előadója:
Név: |
Beosztás: |
Tanszék, Int.: |
Dr. Sveiczer Ákos Dr. Tardy Gábor Márk |
egyetemi docens egyetemi adjunktus |
ABÉT ABÉT |
A tantárgy az alábbi témakörök ismeretére épít:
Sejtbiológia, általános mikrobiológia.
Kötelező/ajánlott előtanulmányi rend:
előzetes követelmény (kötelező) |
Mikrobiológia (BMEVEMKAKM3) |
A tantárgy célkitűzése:
A Mikrobiológia II. c. tárgy keretében a hallgatók részletes betekintést kapnak a szabad szemmel nem látható élőlények világába. A Mikrobiológia c. tárgyra épülve megismerkednek a mikroorganizmusok egyes csoportjaival (vírusok, baktériumok, protiszták, gombák), és azok legfontosabb képviselőinek jellegzetességeivel (pl. morfológia, táplálkozás, életciklus, környezeti/ipari/orvosi jelentőség). Megtanulják, hogy a mikrobákat hogyan tudjuk szükség szerint elpusztítani vagy szaporodásukat gátolni élettelen közegekben (sterilezés ill. fertőtlenítés). A tárgy a szakmai törzsanyag része, elméleti és gyakorlati ismereteket egyaránt nyújt, amelyek megalapozzák a biomérnöki szak egyes szakirányain kötelező további mikrobiológiai jellegű tárgyakat.
A tantárgy tematikáját kidolgozta:
Név: |
Beosztás: |
Tanszék, Int.: |
Dr. Sveiczer Ákos |
egyetemi docens |
ABÉT |
Tanulási eredmények:
A tanulási eredmények között az adott szak Képzési és Kimeneti Követelményében [18/2016. (VIII. 5.) EMMI rendelet] előírt tanulási eredmények szerepelnek kékkel. A jelen tantárgy ezekhez való hozzájárulása feketével szedett.
Tudás
Ismeri a kémiai, biokémiai és mikrobiológiai folyamatok alapvető törvényszerűségeit és az ezekre épülő vizsgálati módszereket.
Ismeri a mikrobiológiai folyamatok törvényszerűségeit, a vizsgálati módszereket.
Ismeri az általános és bioipari művelettan elveit, összefüggéseit, eljárásait.
Ismeri a sterilezési és fertőtlenítési eljárásokat.
Ismeri a biológiai, biotechnológiai ipar fő termékeit, a gyártási technológiákat és a tervezési alapelveket.
Ismeri a mikroorganizmusok alkalmazását a fermentációs iparokban.
Képesség
Képes biológiai, biotechnológiai és mikrobiológiai rendszerek biztonságos, környezettudatos működtetésére, a szakterülettel kapcsolatos szolgáltatások, kereskedelmi feladatok ellátására.
Képes mikrobiológiai rendszerek biztonságos működtetésére.
Képes biotechnológiai, bioipari munkavédelmi feladatok megoldására.
Képes a mikroorganizmusokkal való munkavédelmi feladatok betartására.
Attitűd
Betartja a biotechnológiai területre speciálisan fontos munkavégzés biológiai biztonsággal kapcsolatos szabályait, valamint munkajogi szabályait.
Betartja a mikroorganizmusokkal kapcsolatos munkavégzés biztonsági szabályait.
Autonómia és felelősség
Autonóm módon képes a biotechnológiai területen átfogó szakmai kérdések értelmezésére.
Autonóm módon képes a mikrobiológiai területen szakmai kérdések értelmezésére.
Utolsó módosítás: 2023-06-15 12:24:52
A további tárgyak adatlapjának kiválasztásához kattintson ide.