Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar |
Biomérnöki alapképzési szak nappali BSc |
Tantárgyadatlap
és tantárgykövetelmények
Biotermék és gyógyszeripari biotechnológia
A tantárgy neve angolul: Bioproducts and Pharmaceutical Biotechnology
Tantárgy kódja | Követelmény | Kredit |
BMEVEMBA601 | 3+0+0/v | 4 |
A tantárgy tanszéki weboldala (az aktuális félévre vonatkozó információk):
A tantárgyfelelős személy és tanszék:
Kiss Bernadett, egyetemi tanársegéd, Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudomány Tanszék
A tantárgy előadója:
Név: |
Beosztás: |
Tanszék, Int.: |
Dr. Pécs Miklós |
egyetemi docens |
Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszer-tudomány Tanszék |
A tantárgy az alábbi témakörök ismeretére épít:
Mikrobiológia: (a mikroorganizmusok életfolyamatai, tulajdonságai, szaporodása, belső szabályozása)
Mikrobiális genetika (genetikai szabályozás, klasszikus és modern genetikai módszerek, auxotróf mutánsok, operon modell: indukció, represszió, derepresszált mutánsok, feed-back inhibíció, antimetabolit rezisztens mutánsok, katabolit represszió, fágok, plazmidok, shuttle vektorok, expressziós kazetta, izolációs markerek)
Biomérnöki műveletek és folyamatok I.: a fermentáció up-stream műveletei (mikróbaszaporítás, termékképzés)
A biológiai iparok elválasztási műveletei (a fermentáció down-stream műveletei)
Kötelező/ajánlott előtanulmányi rend:
BMEVEMKA404 - Biomérnöki műveletek és folyamatok vagy ekvivalens
A tantárgy célkitűzése:
- a hallgatók megismerkedjenek a biológiai úton előállított hatóanyagok fajtáival, tulajdonságaival, gyártásukkal (a törzsfenntartástól a feldolgozásig),
- alapszintű, de átfogó, technológiai orientációjú képet kapjanak a fermentációs ipar fontosabb termékeiről és azok gyártásáról.
- a tárgy egyszerre erősíti a hallgatók technológiai és gyakorlati-biológiai szemléletét.
Technológiai tárgy lévén szintetizálja a természettudományos alaptárgyak és a szakmai törzsanyag egyes tárgyainak (mikrobiológia, genetika, művelettan) tudásanyagát. A tárgy a technológiák tárgyalásával a BSc szinten az oktatást lezárja, de az MSc szinten tovább építkezik (Biotermék technológia II.).
A tárgy megközelítése gyakorlatorientált, az elméleti háttér, a legújabb fejlesztések ismertetése a további tanulmányok (MSc) körébe tartozik. A tárgy hallgatói képessé válnak a biológiai iparok technológiáinak megértésére, üzemeltetésére, egyszerűbb technológiai feladatok önálló megoldására, technológiai fejlesztésre, elemzésre is.
A tantárgy tematikáját kidolgozta:
Név: |
Beosztás: |
Tanszék, Int.: |
Dr. Pécs Miklós |
egyetemi docens |
Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudomány Tanszék |
Tanulási eredmények:
A tanulási eredmények között az adott szak Képzési és Kimeneti Követelményében [18/2016. (VIII. 5.) EMMI rendelet] előírt tanulási eredmények szerepelnek kékkel. A jelen tantárgy ezekhez való hozzájárulása feketével szedett.
Tudás
Ismeri a modern molekuláris biológiai elveket, technikákat és azok összefüggéseit.
Ismeri az ipari termelő törzsek kialakítási módszereit
Ismeri az általános és bioipari művelettan elveit, összefüggéseit, eljárásait.
Ismeri az egyes vegyipari és biológiai ipari műveletek összekapcsolását integrált technológiává
Ismeri a széles körűen értelmezett biotechnológiai műveleteket, berendezéseit és ezek irányítását.
Ismeri az egyes vegyipari és biológiai ipari műveletek összekapcsolását integrált technológiává
Ismeri a biológiai, biotechnológiai ipar fő termékeit, a gyártási technológiákat és a tervezési alapelveket.
Ismeri az elsődleges anyagcsere termékek gyártását
Ismeri a másodlagos anyagcsere termékek gyártását
Ismeri a rekombináns fehérjék gyártását
Ismeri a környezetvédelem és környezetvédelmi technológiák alapelveit, összefüggéseit és a környezetvédelmi szabályozás főbb elveit.
Ismeri az üzemi léptékű gyártás környezetvédelmi szempontjait
Képesség
Képes irányítani és ellenőrizni a széles körűen értelmezett biotechnológiai gyártási folyamatokat, a minőségbiztosítás és minőségszabályozás elemeit szem előtt tartva.
Képes áttekinteni az ipari léptékű fermentációs folyamatok irányítását
Képes korábban nem ismert új folyamatok, termékek, rendszerek megismerésére, megértésére.
Képessé válik új fermentációs technológiák, folyamatok megismerésére és alkalmazására
Attitűd
Nyitott a biotechnológiai, bioipari területeken zajló szakmai, technológiai fejlesztés és innováció megismerésére, elfogadására, hiteles közvetítésére.
Érdeklődővé válik új fermentációs technológiák és folyamatok megismerésére és továbbfejlesztésére
Érdeklődik a bioipari, biotechnológiai szakterülettel összefüggő új ismeretek, módszerek és eszközök iránt.
Érdeklődővé válik új fermentációs technológiák és folyamatok megismerésére és továbbfejlesztésére
Autonómia és felelősség
Autonóm módon képes a biotechnológiai területen átfogó szakmai kérdések értelmezésére.
Képessé válik teljes ipari fermentációs technológiák átlátására és értelmezésére
Utolsó módosítás: 2024-12-02 14:39:44
A további tárgyak adatlapjának kiválasztásához kattintson ide.