A tantárgy adatlapja ebben a tantervben:
Adatlapverzió:
Budapesti Műszaki és
Gazdaságtudományi Egyetem
Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar
Vegyészmérnöki alapképzési szak nappali BSc

Tantárgyadatlap
és tantárgykövetelmények

Színmérés és kolorisztika

A tantárgy neve angolul: Colorimetry, Colormeasurement

Tantárgy kódja Követelmény Kredit
BMEVEMGA515 2+0+0/f 2

A tantárgy tanszéki weboldala (az aktuális félévre vonatkozó információk):

A tantárgyfelelős személy és tanszék:

Dr. Csiszár Emília, Fizikai Kémia és Anyagtudományi Tanszék

A tantárgy előadója:

Név:

Beosztás:

Tanszék, Int.:

Dr. Csányi Sándor

nyugalmazott főiskolai docens

Budapesti Műszaki Főiskola

A tantárgy az alábbi témakörök ismeretére épít:

szerves kémia, fizika, matematika.

Kötelező/ajánlott előtanulmányi rend:


A tantárgy célkitűzése:

a tárgy célja, hogy megismertesse a hallgatókat a színek jellemzőivel, a színrendszerekkel, az additív és szubtraktív színkeverés törvényszerűségeivel, valamint a színméréssel és a receptszámítással. A tárgy különleges figyelmet szentel a színmérő műszerek alaptípusainak megismertetésére, valamint a fehérség mérésére és értékelésére is.

A tantárgy tematikáját kidolgozta:

Név:

Beosztás:

Tanszék, Int.:

Dr. Csányi Sándor

nyugalmazott főiskolai docens

Budapesti Műszaki Főiskola

Tanulási eredmények:

A tanulási eredmények között az adott szak Képzési és Kimeneti Követelményében [18/2016. (VIII. 5.) EMMI rendelet] előírt tanulási eredmények szerepelnek kékkel. A jelen tantárgy ezekhez való hozzájárulása feketével szedett.

Tudás

Ismeri a vegyiparban és a kémiai technológiákban és a kapcsolódó laboratóriumokban használt berendezések, eszközök működési elveit, szerkezeti egységeiket, tervezésük alapjait.

Ismeri a színek jellemzőit, a színmérés és receptszámítás elvét, és a berendezések tervezésének és működésének alapjait.

Ismeri a vegyiparban és általában a kémiai folyamatokban használatos mérési és elemzési módszereket, eszközöket és mérőberendezéseiket, és azok alkalmazhatósági körülményeit.

Ismeri a színmérő berendezéseket, azok működését és a szabványos színmérés körülményeit.

Képesség

Képes irányítani és ellenőrizni a vegyipari gyártási és egyéb technológiai folyamatokat, a minőségbiztosítás és minőségszabályozás szempontjait figyelembe véve.

Képes ellenőrizni a textilszínezés/kikészítés során előállított termékek színét és az eredmények alapján, ha szükséges, képes módosítási javaslatot tenni az alkalmazott technológiákra.

Képes megérteni és használni szakterületének jellemző online és nyomtatott műszaki dokumentációit, szakirodalmát magyar, és legalább egy idegen nyelven.

Képes az ipari színezési technológiákat támogató/irányító online színmérő és receptszámító rendszerek működtetésére.

Képes a korábban nem ismert új folyamatok, termékek, rendszerek megismerésére, új módszerek elsajátítására és bevezetésére, az emberi egészséggel kapcsolatos hatásmechanizmusuk felismerésére.

Képes a színmérés és receptszámítás területén új módszerek elsajátítására.

Képes laboratóriumi, félüzemi és üzemi szintű mérések elvégzésére, értékelésre és a fejlesztés részfeladatainak elvégzésére.

Képes különböző termékek színének színméréssel történő jellemzésére és az adatok értékelésére.

Attitűd

Autonómia és felelősség

Utolsó módosítás: 2024-05-16 15:12:25