Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar |
Biomérnöki alapképzési szak nappali BSc |
Tantárgyadatlap
és tantárgykövetelmények
Mikrobiológia
A tantárgy neve angolul: Microbiology
Tantárgy kódja | Követelmény | Kredit |
BMEVEMKAKM3 | 2+0+0/f | 3 |
A tantárgy tanszéki weboldala (az aktuális félévre vonatkozó információk):
A tantárgyfelelős személy és tanszék:
Dr. Sveiczer Ákos, Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszék
A tantárgy előadója:
Név: |
Beosztás: |
Tanszék, Int.: |
Dr. Sveiczer Ákos |
egy. docens |
Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszék |
Dr. Tardy Gábor |
egy. adjunktus |
Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszék |
A tantárgy az alábbi témakörök ismeretére épít:
sejtbiológia: a sejtek és alkotóik felépítése, kémiai összetétele és működése.
Kötelező/ajánlott előtanulmányi rend:
Sejtbiológia vagy Biológia alapjai
A tantárgy célkitűzése:
A Mikrobiológia c. tárgy keretében a hallgatók betekintést kapnak a szabad szemmel nem látható élőlények világába. Röviden megismerkednek a mikrobiológia felosztásával és történetével, majd pedig elsősorban a baktériumok működésével, életjelenségeivel (pl. sejttan, metabolizmus) és azok szabályszerűségeivel. Megtanulják annak alapelveit, hogy a mikrobákat hogyan tudjuk szükség szerint szaporítani illetve elpusztítani ("pozitív" illetve "negatív" mikrobiológia), illetve genetikai információjuk hogyan és miért változhat életük során. A tárgy kisebb részét az élőlények rendszerezése és az egyes mikrobacsoportok (vírusok, baktériumok, protiszták, gombák) rövid leírása teszi ki. A tárgy a szakmai törzsanyag része, elméleti és gyakorlati ismereteket nyújt, amelyek megalapozzák a szintén a biomérnök szakon kötelező Mikrobiológia II. előadást és a Mikrobiológia laboratóriumi gyakorlatot, továbbá az egyes szakirányokon kötelező további mikrobiológiai jellegű tárgyakat is.
A tantárgy tematikáját kidolgozta:
Név: |
Beosztás: |
Tanszék, Int.: |
Dr. Sveiczer Ákos |
egy. docens |
Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszék |
Tanulási eredmények:
A tanulási eredmények között az adott szak Képzési és Kimeneti Követelményében [18/2016. (VIII. 5.) EMMI rendelet] előírt tanulási eredmények szerepelnek kékkel. A jelen tantárgy ezekhez való hozzájárulása feketével szedett.
Tudás
Ismeri a kémiai, biokémiai és mikrobiológiai folyamatok alapvető törvényszerűségeit és az ezekre épülő vizsgálati módszereket.
Ismeri a mikrobiológiai folyamatok törvényszerűségeit, vizsgálati módszereit.
Ismeri a modern molekuláris biológiai elveket, technikákat és azok összefüggéseit.
Ismeri a modern mikrobiális genetikai elveket, technikákat.
Képesség
Képes biológiai, biotechnológiai és mikrobiológiai rendszerek biztonságos, környezettudatos működtetésére, a szakterülettel kapcsolatos szolgáltatások, kereskedelmi feladatok ellátására.
Képes mikrobiológiai rendszerek biztonságos működtetésére.
Alkalmazni tudja a szakterülethez kapcsolódó számítási, biometriai és modellezési módszereket, képes számítástechnikai ismeretek, adatbázisok alkalmazására.
Alkalmazni tudja a mikrobiológiához kapcsolódó számítási módszereket.
Attitűd
Törekszik arra, hogy önképzése és továbbképzése a biomérnöki szakterületen folyamatos és szakmai céljaival megegyező legyen.
Törekszik arra, hogy önképzése a mikrobiológiai területen folyamatos legyen.
Autonómia és felelősség
Autonóm módon képes a biotechnológiai területen átfogó szakmai kérdések értelmezésére.
Autonóm módon képes a mikrobiológiai területen átfogó szakmai kérdések értelmezésére.
Utolsó módosítás: 2019-01-25 12:08:12
A további tárgyak adatlapjának kiválasztásához kattintson ide.