Nyitray László, egyetemi tanár, DSc
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar |
Biotechnológia mesterképzési szak nappali MSc |
Tantárgyadatlap
és tantárgykövetelmények
Géntechnológia és rekombináns fehérjék gyakorlat
A tantárgy neve angolul: Gene technology and recombinant proteins practicals
Tantárgy kódja | Követelmény | Kredit |
BMEVETOME08 | 0+0+2/f | 3 |
A tantárgyfelelős személy és tanszék:
A tantárgy előadója:
Málnási Csizmadia András, kutatóprofesszor, DSc
Kovács Mihály, egyetemi tanár, DSc
Pál Gábor, egyetemi docens, PhD
Gyimesi Máté, tudományos főmunkatárs, PhD
Molnár Tamás, egyetemi tanársegéd, PhD
A tantárgy az alábbi témakörök ismeretére épít:
A tantárgy célkitűzése:
A tantárgy tematikáját kidolgozta:
Tanulási eredmények:
A tanulási eredmények között az adott szak Képzési és Kimeneti Követelményében [18/2016. (VIII. 5.) EMMI rendelet] előírt tanulási eredmények szerepelnek kékkel. A jelen tantárgy ezekhez való hozzájárulása feketével szedett.
Tudás
Ismeri a biotechnológia történetét, a hagyományos és új biotechnológia elméletét és gyakorlatát.
Géntechnológia ismereteit rekombináns fehérje termelésben tudja hasznosítani, ismeri a megfelelő kísérleti rendszereket
Ismeri a biotechnológia egyes részterületeinek, így a gyógyszer-biotechnológiának (gyógyszeralapanyagok biotechnológiai módszerekkel történő előállítása), az orvosi biotechnológiának (orvosi diagnosztikai, továbbá terápiás eszközök előállítása biotechnológiai módszerekkel), a környezet-biotechnológiának (talajok és vizek kármentesítése biotechnológiai módszerekkel, környezeti erőforrások biotechnológiai hasznosítása), a bioenergia biotechnológiának (bioüzemanyagok előállítása), a mezőgazdasági biotechnológiának (növényi, állat- ás élelmiszer-biotechnológiai alapismeretek), ezen belül kiemelten az élelmiszer-biotechnológiának (élelmiszer- összetevők és -adalékok előállítása mikrobákkal, starterkultúrák és probiotikumok előállítása és alkalmazása), továbbá a fermentációs technológiának (a fermentorok jellemzői és felhasználásuk), illetve az ezekhez a területekhez kapcsolódó bioanalitikának (biomolekulák analitikája és szerkezetvizsgálata) az elméletét és gyakorlatát.
Jól ismeri a rekombináns fehérjék gyógyszeripari és orvosi felhasználását, és az ehhez vezető fehérje termelő rendszerek felépítését és gyakorlatát
Tájékozott a biotechnológiai tevékenységek közvélemény általi megítélésével kapcsolatban. Tájékozott a diszciplína aktuális legfontosabb globális és magyarországi fejlődési irányait illetően.
Tájékozott a rekombináns technológiák közvélemény általi megítélésével kapcsolatban
Képesség
Alkalmazza a fermentációs technológiát (fermentorok működtetése) és a bioanalitikát (analitikai és szerkezetvizsgáló eszközök alkalmazása).
Jól alkalmazza a rekombináns fehérje technológiákat, ezek között jól tud választani az adott célnak és felhasználási igénynek megfelelően
Attitűd
Megfelelő szakmai tapasztalatok és eredmények birtokában törekszik önálló kutatási témák felvetésére, kidolgozására, szakmai együttműködések kezdeményezésére és kutatócsoport kialakítására is.
Önálló kutatási témák felvetésére törekszik, orvosilag vagy gyógyszer-biotechnológiában fontos fehérjék rekombináns gyártása terén
Autonómia és felelősség
Rendelkezik a technológiák fejlesztését végző, illetve a technológiákat felhasználó szakemberek csoportjaival való együttműködési és kapcsolattartási képességgel. Felelősséget érez mind a saját, mind a beosztottjai munkájával kapcsolatban, továbbá felelősen biztosítja az eredményes munkavégzéshez szükséges infrastrukturális, szakmai és emberi feltételeket.
Jó együttműködésre képes rekombinás fehérjéket gyártó és felhasználó szakemberekkel (pl. gyógyszeripari munkatársak, orvosok)
Szakmai és nem szakmai körökben felelősen, a munkatársai, beosztottjai és a leendő biotechnológusok számára példamutatóan formál és nyilvánít véleményt szakmai kérdésekről.
Mértéktartó véleményt formál és közvetít a közvélemény számára géntechnológiai kérdésekben
Utolsó módosítás: 2021-01-13 11:06:48
A további tárgyak adatlapjának kiválasztásához kattintson ide.