Meghívó az MTA Élelmiszertudományi Tudományos Bizottság 374. Tudományos Kollokviumára
2019. február 21. csütörtök
MEGHÍVÓ
az MTA Élelmiszertudományi Tudományos Bizottság
2019. februári ülése keretében rendezett
374. Tudományos Kollokviumra
Időpont: 2019. február 22. péntek, 10.00 órakor
Helyszín: MTA Irodaház (1051 Budapest Nádor u. 7.) fsz. 29. sz. terem
Program:
Elnök: Salgó András
10.00-10.30 Salgó András, egyetemi tanár, BME-ABÉT, Lásztity professzor úr hagyatéka
KORREFERÁTUMOK
10.30-10.35
Bedő Zoltán, nyugdíjas kutatóprofesszor, MTA-ATK, Mezőgazdasági Intézet, Martonvásár
10.35 -10.40
Matúz János, búzanemesítő, Gabonakutató Nonprofit Kft, Szeged
ELŐADÁSOK
10.40 – 11.00
Gergely Szilveszter, Izsó Eszter, Slezsák János, Salgó András,
BME- ABÉT, NIR Spektroszkópia Csoport
Infravörös spektroszkópia a gabonavizsgálatokban: a kutatástól a rutin alkalmazásokig
11.00 - 11.20 Langó Bernadett, Ács Péterné, Ács Katalin, Matuz János, Cseuz László, Beke Béla, Pauk
János, Lantos Csaba, Mihály Róbert, Fónad Péter, Palágyi András, Purgel Szandra,
Bóna Lajos,
Gabonakutató Nonprofit Kft, Szeged
Gabonaminőség: friss eredmények és trendek a Gabonakutató és a BME-ABÉT együttműködése
tükrében
11.20 – 11.40 SZÜNET
11.40 – 12.00
Rakszegi Marianna, Láng László, Bedő ZoltánVida Gyula,
MTA-ATK, Mezőgazdasági Intézet, Martonvásár
Gabonanemesítés és a gabonakémia
12.00– 12.20
Kocsy Gábor, Galiba Gábor, Kovács Zita, Toldi Dávid, Salgó András, Simonné Sarkadi Livia
MTA ATK Mezőgazdasági Intézet, Martonvásár
A szabad aminosavak és a poliaminok szerepe a gabonafélék stresszválaszában
12.20-12.40
Tömösközi Sándor, Bugyi Zsuzsanna, Hajas Lívia, Langó Bernadett, Németh Renáta,
Schall Eszter, Török Kitti, BékésFerenc*
BME-ABÉT, Gabonatudományi és Élelmiszerminőség Kutatócsoport, * FBFD PTY LTD
Elődeink útján: gabonaminőség, minősítési módszerek és termékek fejlesztése