© 2024 BME VBK
XXIII. Országos Élelmiszertudományi MÉTE Tudományos Diákköri online Konferencia - Eredmények és köszönet
2020. október 1. csütörtök
Köszönjük mindenkinek a részvételt, nemes versengést, készülést és készülődést, érdeklődést, felkészülést, szakmai, emberi és anyagi támogatást!
Ezúton is szívből gratulálunk hallgatónak és oktatónak, nyertesnek, díjazottnak és most nem díjazottnak egyaránt!
Sok sikert kívánunk magánéletükben és további szakmai életpályájukban egyaránt!
Búcsúzunk, találkozunk 2022-ben Szegeden!
A Szervezők
(a konferencia aloldala elérhető itt)
Szekció | Hallgató | Helyezés | Dolgozat címe | Intézmény | Témavezető |
1. Élelmiszer alapanyag előállítás, minőség és minősítés | Fekete Dávid | I. helyezés, BME kiemelt Rektori Különdíj | A FAJTAVÁLASZTÁS HATÁSA A KEMÉNYÍTŐTERMÉKEK TECHNOLÓGIAI TULAJDONSÁGAIRA | BME, Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar, Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszék, Gabonatudományi és Élelmiszerminőség Kutatócsoport | Dr. Tömösközi Sándor egyetemi docens, Dr. Németh Renáta egyetemi adjunktus |
Bolla Gergő | II. helyezés | HÚSMARHA FAJTÁK NÉHÁNY ÉRTÉKMÉRŐ TULAJDONSÁGÁNAK VIZSGÁLATA | SZE, Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar, Állattudományi Tanszék | Dr. Gulyás László, tanszékvezető, egyetemi docens | |
Hege Péter | III. helyezés | ALPESI KECSKEFAJTA NÉHÁNY ÉRTÉKMÉRŐ TULAJDONSÁGÁNAK VIZSGÁLATA | SZE, Mezőgazdaság-és Élelmiszertudományi Kar, Állattudományi Tanszék | Dr. Gulyás László, tanszékvezető, egyetemi docens | |
Hermán Zsolt | Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Különdíja | BANÁN TÜCSÖK (GRYLLUS ASSIMILIS) TARTÁS VIZSGÁLATA | SZE, Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar, Állattudományi Tanszék | Dr. Zsédely Eszter, egyetemi docens | |
2. Élelmiszer-analitika, módszerfejlesztés, módszeralkalmazás, élelmiszerminőség | Mucsi Edina és Szegő Zsuzsanna | Kiemelt első díj, Magyar Kémikusok Egyesületének Különdíja | FAJTASZELEKCIÓS MÓDSZERTAN KIDOLGOZÁSA GLUTÉNMENTES DIÉTÁBA ILLESZTHETŐ ZABFAJTÁK AZONOSÍTÁSÁHOZ | BME, Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar, Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszék, Gabonatudományi és Élelmiszerminőség Kutatócsoport | Kormosné Dr. Bugyi Zsuzsanna egyetemi adjunktus; Dr. Gell gyöngyvér tudományos főmunkatárs; Dr Tömösközi Sándor egyetemi docens |
Vitális Flóra | I. helyezés | PARADICSOMSŰRÍTMÉNYEK HAMISÍTÁSÁNAK KIMUTATÁSA KÖZELI INFRAVÖRÖS SPEKTROSZKÓPIÁVAL ÉS ELEKTRONIKUS NYELVVEL | SZIE, Biomérnöki és Folyamattervezési Intézet, Fizika-Automatika Tanszék | Dr. Kovács Zoltán egyetemi docens, Dr. Gillay Zoltán egyetemi adjunktus | |
Varsányi Kinga | II. helyezés | ULTRAHANGOS MÉRÉSI MÓDSZER ALKALMAZHATÓSÁGA A TEJ OLTÓS ALVADÁSÁNAK VIZSGÁLATÁHOZ | SZIE, Élelmiszertudományi Kar, Hűtő és Állatitermék Technológiai Tanszék | Pásztorné Dr. Huszár Klára egyetemi docens, Kertész István egyetemi tanársegéd | |
Homolya Szabolcs | III. helyezés | A KAKAÓVAJ ÉS A SHEAVAJ FIZIKAI, KÉMIAI ÉS TECHNOLÓGIAI TULAJDONSÁGAINAK ÖSSZEHASONLÍTÁSA | SZIE, Élelmiszertudományi Kar, Gabona és Iparinövény Technológia Tanszék | Somogyi László, egyetemi docens | |
3. Élelmiszer-biotechnológia | Tóth Gergő Dániel | I. helyezés | PSEUDOMONAS CEPACIA LIPÁZ IMMOBILIZÁLÁSA POLI(VINIL-ALKOHOL) NANOSZÁLAKBAN | BME, Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar, Szerves Kémia és Technológia Tanszék, Bioorganikus Kémiai Kutatócsoport, | Dr. Hornyánszky Gábor egyetemi docens, Dr. Balogh-Weiser Diána egyetemi adjunktus |
Tóth Barnabás | II. helyezés | TÁPKÖZEG OPTIMÁLÁS PROBIOTIKUS LACTOBACILLUS TÖRZSEK INTRACELLULÁRIS β-GALAKTOZIDÁZ TERMELÉSÉRE | SZIE, Élelmiszertudományi Kar, Sör- és Szeszipari tanszék | Dr. Bujna Erika, egyetemi docens Dr. Nguyen Duc Quang, egyetemi tanár | |
Urbán Imola | III. helyezés | A PROBIOTIKUS LACTOBACILLUS TÖRZSEK HIDROGÉN-PEROXID SZINTÉZISÉNEK FOKOZÁSA | SZIE, Élelmiszertudományi Kar, Sör- és Szeszipari Tanszék | Rezessyné Dr. Szabó Judit egyetemi magántanár Kilin Ákos, PhD hallgató, tanszéki mérnök | |
Jordán Anikó | BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar – Dékáni Különdíj | POLITEJSAV ALAPÚ BIOMŰANYAGOK BIOLÓGIAI BONTHATÓSÁGÁNAK VIZSGÁLATA NÉHÁNY FONALASGOMBA TÖRZZSEL | SZIE, Élelmiszertudományi Kar, Biomérnöki és Folyamattervezési Intézet, Sör-és Szeszipari Tanszék | Dr. Farkas Csilla, egyetemi tanársegéd Dr. Nguyen Duc Quang, egyetemi tanár | |
4. Mikrobiológia, molekuláris biológia, élelmiszerbiztonság | Hatvan Zoltán | I. helyezés | IN VITRO TESZTRENDSZER ALKALMAZÁSA PROBIOTIKUS BAKTÉRIUMTÖRZSEK SZELEKTÁLÁSÁRA | SZE, Mezőgazdaság- és Élelmiszer-tudományi Kar, Élelmiszer-tudományi Tanszék | Varga László, egyetemi tanár; Süle Judit, tudományos munkatárs |
Boros Anikó | II. helyezés | BRETTANOMYCES ÉLESZTŐK KILLER AKTIVITÁSÁNAK VIZSGÁLATA | SZIE, Élelmiszertudományi Kar, Sör- és Szeszipari Tanszék | Dr. Kun-Farkas Gabriella, egyetemi adjunktus | |
Nyerges Barbara | III. helyezés | NÉHÁNY PROBIOTIKUS BIFIDOBACTERIUM TÖRZS MUCIN HASZNOSÍTÁSA | SZIE, Élelmiszertudományi Kar, Sör- és Szeszipari Tanszék | Rezessyné Dr. Szabó Judit, egyetemi tanársegéd Szécsi Anett, mestertanár | |
Seres Balázs | EIT FOOD - Campden BRI Magyarország Különdíj | ANTIBIOTIKUM REZISZTENS KÓLIFORM BAKTÉRIUMOK VIZSGÁLATA A VÍZBÁZISTÓL A CSAPIG | SZIE, Élelmiszertudományi Kar, Mikrobiológiai és Biotechnológiai Tanszék | Khayer Bernadett, biológus Dr. Pomázi Andrea egyetemi docens | |
5. Élelmiszer-technológia, műveletek, termékfejlesztés | Solymos Fanni | I. helyezés | HŐKEZELÉS HATÁSA A ZAB TECHNOLÓGIAI TULAJDONSÁGAINAK ÉS LIPID ROMLÁSI FOLYAMATAINAK ALAKULÁSÁRA | BME, Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar, Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszék, Gabonatudományi és Élelmiszerminőség Kutatócsoport | Dr. Tömösközi Sándor Egyetemi docens, Jaksics Edina PhD hallgató, Dr. Németh Renáta Egyetemi adjunktus |
Urbán Ágota | II. helyezés | ULTRAHANGOS PÁCOLÁSSAL KÉSZÜLT SONKA TECHNOFUNKCIÓS TULAJDONSÁGAINAK VÁLTOZÁSA AZ ÉRLELÉS SORÁN | SZIE, Élelmiszertudományi Kar, Hűtő- és Állatitermék Technológiai Tanszék | Visy Anna, PhD hallgató | |
Vajdovich Dorottya Krisztina | III. helyezés | ANTIOXIDÁNSSAL, FEHÉRJÉVEL ÉS ROSTTAL DÚSÍTOTT ÁLGABONA ALAPÚ NÖVÉNYI ITALOK VIZSGÁLATA | SE, Egészségtudományi Kar, Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszék | Dr. Benedek Csilla, főiskolai docens; Bodor Zsanett,PhD hallgató | |
Bohár Dorina | BME VBK Tudományos Diákköri Bizottságának különdíja | TOJÁSLEVEK EGYES TULAJDONSÁGAINAK, VALAMINT OLDHATÓSÁGI VIZSGÁLATA A NAGY HIDROSZTATIKUS NYOMÁS FÜGGVÉBYÉBEN | SZIE, Élelmiszertudományi Kar, Hűtő- és Állatitermék Technológiai Tanszék | Dr. Csehi Barbara, tudományos segédmunatárs | |
6. Élelmiszer-technológia, műveletek, melléktermék-hasznosítás, csomagolás | Borda Fruzsina | I. helyezés | ÉRTÉKES KOMPONENSEK KINYERÉSE CÉKLALEVÉLBŐL ALKOHOLOS EXTRAKCIÓVAL | SZIE, Élelmiszertudományi Kar, Biomérnöki és Folyamattervezési Intézet | Dr. Bánvölgyi Szilvia, egyetemi docens |
Nagy Vivien | II. helyezés | A SÖRTÖRKÖLY, MINT SÖRGYÁRTÁSI MELLÉKTERMÉK HASZNOSÍTÁSI LEHETŐSÉGEI A SÜTŐIPARBAN | DE, Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, Élelmiszertechnológiai Intézet | Dr. Diósi Gerda, egyetemi adjunktus | |
Papp Fruzsina | III. helyezés | ELHASZNÁLT SÖRIPARI ÉLESZTŐ KEZELÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI ÉRTÉKES ANYAGOK KINYERÉSÉNEK CÉLJÁBÓL | SZIE, Élelmiszertudományi kar, Műveletek és Gépek Tanszék | dr. Maráz Anna professzor emeritus, Pocsai Anna PhD hallgató, dr. Márki Edit egyetemi docens | |
Kiss Zsuzsanna | Pro Progressio Alapítvány Különdíja | ANTIOXIDÁNS TULAJDONSÁGOKKAL RENDELKEZŐ SÜTŐIPARI TERMÉK FEJLESZTÉSE HOMOKTÖVIS TÖRKÖLY FELHASZNÁLÁSÁVAL | SZIE, Élelmiszertudományi Kar, Konzervtechnológiai Tanszék | Pálócziné Furulyás Diána, Tanársegéd | |
7. Élelmiszer-gazdaságtan, marketing, fogyasztói magatartás | Maró Zalán Márk | I. helyezés | AZ EU BIO CÍMKE HELYZETE A MAGYAR FOGYASZTÓK KÖRÉBEN – ISMERTSÉG ÉS RENDSZERES VÁSÁRLÁS TÉNYEZŐI | BCE, Gazdálkodástudományi Kar, Vállalkozásfejlesztési Intézet, Agrárközgazdasági és Vidélfejlesztési Tanszék | dr. Török Áron, egyetemi docens |
Borda Áron József | II. helyezés | SZAMÓCÁT A LEGJOBBAKTÓL! (A RÖVID LÁNCOK SZEREPE SZAMÓCA TERMESZTŐKNÉL A DUNA-KANYARBAN) | BCE, Gazdálkodástudományi Kar, Vállalkozásfejlesztés | Dr. Török Áron, egyetemi docens | |
Gőbel Rebeka | III. helyezés | ÉLELMISZERPAZARLÁSI SZOKÁSOK VIZSGÁLATA KAPOSVÁRI HÁZTARTÁSOKBAN | SZIE Kaposvár, Gazdaságtudományi Kar, Regionális és Agrárgazdaságtani Intézet | Dr. Borbély Csaba intézeti tanszékvezető, docens | |
Hóka Ádám Máté | MÉTE Különdíj (a Bálint Analitika Kft felajánlásával) | A KOVÁSZOS PÉKTERMÉKEK JELENTŐSÉGE ÉS LEHETSÉGES INTEGRÁCIÓJA A GLUTÉNMENTES ÉTRENDBE | BGE, Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar, Vendéglátás Tanszék | Dr. habil Lugasi Andrea, főiskolai tanár, tanszékvezető, dékán |