MÉTE TDK: két első és három második helyet értek el a BME-sek
2024. június 12. szerda
A teljes ír elolvasható a bme.hu-n.
Május 15-én lezajlott a jubileumi, XXV. Magyar Élelmiszertudományi Egyesület Tudományos Diákköri Konferencia, melynek idén a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara adott otthont.
A konferenciára hazai és erdélyi felsőfokú intézményekből több mint 60 pályamű érkezett, melyet 9 szekcióban mutattak be az előadók. A rendezvényen a BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszékéről 9 hallgató vett részt.
Név | Dolgozat címe | Szekció | Témavezető | Helyezés |
Csányi Brigitta Viktória | Rétegelt csomagolóanyagok vizsgálata ATR FT-IR mikroszkóppal és összehasonlító elemzése Raman-spektroszkópiával | Műszaki, informatika és méréstechnika szekció | Dr. Gergely Szilveszter | |
Csonki Annamária | Tönkölybúza és kenyérbúza fajták rost és rövid láncú szénhidrát összetételének összehasonlító vizsgálata | Táplálkozástudományi szekció | Dr. Tömösközi Sándor; Juhászné Dr. Szentmiklóssy Marietta Klaudia | II. helyezés |
Flumbort Sára | Magyarországi nyers propoliszminták minőségi vizsgálata látható és infravörös spektroszkópiával | Élelmiszeranalitika szekció | Dr. Gergely Szilveszter | Különdíj |
Gál Zalán | Szénhidrátkeverék modellrendszerek vizsgálata közeli infravörös spektroszkópiával és sokváltozós adatelemzéssel | Műszaki, informatika és méréstechnika szekció | Slezsák János | II. helyezés |
Lénárt Adél Lujza | Növényi tejek vizsgálata infravörös spektroszkópiával | Élelmiszeranalitika szekció | Slezsák János | |
Pisch Barnabás | Tönkölybúza (Triticum spelta) összetételének és technológiai tulajdonságainak jellemzése és összehasonlító vizsgálata modern búzafajtákkal (Triticum aestivum) | Élelmiszeranalitika szekció | Dr. Tömösközi Sándor; Dr. Jaksics Edina | |
Szajkó Milda Blanka | Vad aestivum fajták és fajtajelöltek rost- és rövid láncú szénhidrát-összetételének összehasonlító vizsgálata | Élelmiszeranalitika szekció | Dr. Tömösközi Sándor; Juhászné Dr. Szentmiklóssy Marietta Klaudia | II. helyezés |
Sznopka Liliána Kata | Élelmi rost összetevők szerepének vizsgálata köles alapú élelmiszermátrixokban | Élelmiszertechnológia és -műveletek IV. szekció | Dr. Németh Renáta; Dr. Tömösközi Sándor; Dr. Jaksics Edina | I. helyezés |
Tóth Timea | Rövid szénláncú szénhidrát és FODMAP összetétel vizsgálata fermentált búza és rozs alapú modelltermékekben | Élelmiszeranalitika szekció | Dr. Tömösközi Sándor; Juhászné Dr. Szentmiklóssy Marietta Klaudia; Kormosné Dr. Bugyi Zsuzanna |
I.helyezés |
Az Élelmiszertechnológia és -műveletek IV. szekcióban Sznopka Liliána Kata „Élelmi rost összetevők szerepének vizsgálata köles alapú élelmiszermátrixokban” című munkájával és az Élelmiszeranalitika szekcióban Tóth Tímea „Rövid szénláncú szénhidrát és FODMAP összetétel vizsgálata fermentált búza és rozs alapú modelltermékekben” című dolgozatával első helyezért ért el. A Táplálkozástudományi szekcióban Csonki Annamária „Tönkölybúza és kenyérbúza fajták rost és rövid láncú szénhidrát összetételének összehasonlító vizsgálata”, a Műszaki, informatika és méréstechnika szekcióban Gál Zalán „Szénhidrátkeverék modellrendszerek vizsgálata közeli infravörös spektroszkópiával és sokváltozós adatelemzéssel”, míg az Élelmiszeranalitika szekcióban Szajkó Milda Blanka „Vad aestivum fajták és fajtajelöltek rost- és rövid láncú szénhidrát-összetételének összehasonlító vizsgálata” című dolgozatával második helyezést ért el. Flumbort Sára „Magyarországi nyers propoliszminták minőségi vizsgálata látható és infravörös spektroszkópiával” című dolgozatáért különdíjban részesült.