Elérhetőség: | 1111 Budapest, Gellért tér 4. CH. ép. 1. emelet 154-160. Tel.: 463-1419 |
---|---|
Honlap: | link |
Fő kutatási területek: | Fő Kutatási területek: Biokémia
Álgabonák hasznosítása Élelmiszer allergének vizsgálata Élelmiszer analitika Élelmiszer reológia Élelmi rost Fehérjekémia és analitika Gabona kémia, minőség és minősítés Gabonafeldolgozás, malom- és tésztaipari technológiák Gabonaalapú és gluténmentes termékfejlesztés Gluténanalitika Keményítő és nem keményítő szénhidrátok Mikroanalitikai műszer és módszerfejlesztések |
Bemutatkozás: | Kutatócsoportunk a jelenlegi tanszék és jogelődjének hagyományaihoz igazodva alakította ki szakmai profilját. Az élelmiszeranalitika területén elsősorban makro- és mikro-komponensek mérésére, tápérték meghatározásra, élelmiszerallergének vizsgálatára, fehérjék és szénhidrátok átfogó jellemzésére rendezkedtünk be. A gabonatudományok területén gabonák és álgabonák technológiai tulajdonságainak vizsgálatával, termékfejlesztéssel és minősítéssel foglalkozunk. Tanulmányozzuk a makromolekulák (fehérjék, keményítő, rostösszetevők) táplálkozási értéknövelésben és technológiai viselkedésben betöltött szerepét. Ehhez kapcsolódó kis mintaigényű (ún. mikro) műszer- és módszerfejlesztésben is részt veszünk. Ennek megfelelően alakítottuk kutatási infrastruktúránkat is. A kutatócsoporton belül modern kromatográfiás, beltartalmi, élelmiszerallergén, reológiai és technológiai laboratóriumok működnek. Részt veszünk hazai és nemzetközi alap- és alkalmazott kutatási - együttműködésekben. K+F+I tevékenységeinket más egyetemekkel, kutatóintézetekkel, ipari partnerekkel, szakmai szervezetekkel szoros együttműködésben végezzük. |
Legfontosabb publikációk: | -
S Tömösközi, R Lasztity, R Haraszi,
O Baticz, Isolation and study of the functional properties of pea proteins, Food/Nahrung,
2001 -
R Haraszi, PW Gras, S
Tömösközi, A Salgo, F Bekes, Application of a micro Z‐arm mixer to characterize
mixing properties and water absorption of wheat flour, Cereal Chemistry,
Volume81, Issue5, September/October, Pages 555-560, 2004 -
Zs Bugyi, K Török, L Hajas, Zs
Adonyi, B Popping, S Tömösközi, Comparative study of commercially available
gluten ELISA kits using an incurred reference material, Quality Assurance and
Safety of Crops & Foods: 5 (1)- Pages: 79 – 87 -
Blanka Bucsella, Ágnes Takács,
Viktoria Vizer, Urs Schwendener, Sándor Tömösközi, Comparison of the effects of
different heat treatment processes on rheological properties of cake and bread
wheat flours, Food Chemistry, Volume 190, 1 January 2016, Pages 990-996 -
A Bagdi, B Tóth, R Lőrincz, Sz
Szendi, A Gere, Z Kókai, L Sipos, S Tömösközi, Effect of aleurone-rich flour on
composition, baking, textural, and sensory properties of bread, LWT - Food
Science and Technology, Volume 65, January 2016, Pages 762-769 -
Tömösközi S., Békés F. Bread:
Dough Mixing and Testing Operations. In: Caballero, B., Finglas, P., Toldrá, F.
(eds.) The Encyclopedia of Food and Health. OXFORD: ACADEMIC PRESS 1: pp.
490-499. (2016) -
Lívia Hajas, Katharina A
Scherf, Kitti Török, Zsuzsanna Bugyi, Eszter Schall, Roland E Poms, Peter
Koehler, Sándor Tömösközi, Variation in protein composition among wheat
(Triticum aestivum L.) cultivars to identify cultivars suitable as reference
material for wheat gluten analysis, Food Chemistry, Volume 267, 30 November
2018, Pages 387-394 -
Bernadett Langó, Lajos Bóna,
Perry KW Ng, Erika Ács, Kitti Török, Sándor Tömösközi, Evaluation of
carbohydrate properties and end-use quality of hexaploid triticale and its
relationship to solvent retention capacity, Journal of Cereal Science, Volume
84, November 2018, Pages 95-102 -
Kitti Török, Marietta
Szentmiklóssy, Karolina Tremmel-Bede, Marianna Rakszegi, Sándor Tömösközi, Possibilities
and barriers in fibre-targeted breeding: Characterisation of arabinoxylans in
wheat varieties and their breeding lines, Journal of Cereal Science, Volume 86,
March 2019, Pages 117-123 -
Renáta Németh, Denisse Bender,
Edina Jaksics, Michelangelo Calicchio, Bernadett Langó, Stefano D'Amico, Kitti
Török, Regine Schoenlechner, Sándor Tömösközi, Investigation of the effect of
pentosan addition and enzyme treatment on the rheological properties of millet
flour based model dough systems, Food Hydrocolloids, Volume 94, September 2019,
Pages 381-390 |
Díjak, eredmények: | BME Pro Progressio Innovációs Díj 2015:
Egészségtámogató komponensekben gazdag malomipari őrlemény és élelmiszeripari
termékek fejlesztése (Dr. Tömösközi Sándor + 30 hallgató és PhD hallgató) |
Vendégprofesszorok: | |
Csoportvezető neve: | Dr. Tömösközi Sándor |