Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar |
Vegyészmérnöki alapképzési szak nappali BSc |
Tantárgyadatlap
és tantárgykövetelmények
Kémiai és bioszenzorok
A tantárgy neve angolul: Chemical and Biosensors
Tantárgy kódja | Követelmény | Kredit |
BMEVEAAA708 | 2+0+0/f | 3 |
A tantárgy tanszéki weboldala (az aktuális félévre vonatkozó információk):
A tantárgyfelelős személy és tanszék:
Dr. Gyurcsányi E. Róbert, Szervetlen és Analitikai Kémia Tanszék
A tantárgy előadója:
Név: |
Beosztás: |
Tanszék, Int.: |
Dr. Gyurcsányi E. Róbert |
egyetemi docens |
Szervetlen és Analitikai Kémia |
Jágerszki Gyula |
tud. segédmunkatárs |
Szervetlen és Analitikai Kémia |
A tantárgy az alábbi témakörök ismeretére épít:
analitikai kémia, fizikai kémia (elektrokémia), a biokémia alapjai
matematikai és fizikai alapismeretek
Kötelező/ajánlott előtanulmányi rend:
Analitikai Kémia Labor (BMEVESAA403)
A tantárgy célkitűzése:
Az analitikai kémia egyik fontos részterületét a kémiai és biológiai szenzorok alkotják. A kémiai szenzorok analitikai jelentősége, hogy nemcsak laboratóriumokban, hanem élő szervezetben és közvetlenül a vizsgálat helyszínén is használhatók, mintaelemzésre, kémiai és biokémiai folyamatok nyomon követésére, illetve szabályozására. Az előadás célja a szenzorok fontosabb típusainak és működésük alapjainak a megismertetése, illetve a fejlesztéshez szükséges interdiszciplináris, integráló szemlélet elsajátítása. Cél továbbá a szenzor technika alkalmazhatóságának bemutatása különböző, a társadalom számára is fontos területeken, így az orvosdiagnosztikában, környezettudományban és az anyagtudományban.
A tantárgy tematikáját kidolgozta:
Név: |
Beosztás: |
Tanszék, Int.: |
Dr. Gyurcsányi E. Róbert |
Egyetemi docens |
Szervetlen és Analitikai Kémia |
Tanulási eredmények:
A tanulási eredmények között az adott szak Képzési és Kimeneti Követelményében [18/2016. (VIII. 5.) EMMI rendelet] előírt tanulási eredmények szerepelnek kékkel. A jelen tantárgy ezekhez való hozzájárulása feketével szedett.
Tudás
Ismeri a vegyiparban és a kémiai technológiákban és a kapcsolódó laboratóriumokban használt berendezések, eszközök működési elveit, szerkezeti egységeiket, tervezésük alapjait.
Ismeri az alapvető kémiai és bioérzékelők müködési elvét és felépítését, illetve a folyamatos, on-line mérések jelentőségét.
Ismeri a vegyiparban és általában a kémiai folyamatokban használatos mérési és elemzési módszereket, eszközöket és mérőberendezéseiket, és azok alkalmazhatósági körülményeit.
Ismeri az alapvető kémiai és bioérzékelők típusait és főbb alkalmazási területeiket.
Képesség
Képes a korábban nem ismert új folyamatok, termékek, rendszerek megismerésére, új módszerek elsajátítására és bevezetésére, az emberi egészséggel kapcsolatos hatásmechanizmusuk felismerésére.
Képes extrapolálni a kémiai és bioszenzorok tervezési elvét új elemzési módszerek fejlesztéséhez.
Képes laboratóriumi, félüzemi és üzemi szintű mérések elvégzésére, értékelésre és a fejlesztés részfeladatainak elvégzésére.
Képes a kémiai és bioérzékelők jelének alapszíntű feldolgozására és értelmezésére, a leggyakoribb hibaforrások kiküszöbölésére.
Attitűd
Törekszik a szakterületén alkalmazott legjobb gyakorlatok, újabb szakmai ismeretek, módszerek megismerésére és alkalmazására.
Törekszik integrált szemlélet alkalmazására és az elvégzendő elemzést tág kontextusba helyezni.
Autonómia és felelősség
Utolsó módosítás: 2019-09-09 11:42:29
A további tárgyak adatlapjának kiválasztásához kattintson ide.