BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar

nyelv / language: hu | en
A tantárgy adatlapja ebben a tantervben:
Adatlapverzió:
Budapesti Műszaki és
Gazdaságtudományi Egyetem
Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar
Biomérnöki alapképzési szak nappali BSc

Tantárgyadatlap
és tantárgykövetelmények

Élelmiszerkémia és táplálkozástan

A tantárgy neve angolul: Food Chemistry and Nutrition

Tantárgy kódja Követelmény Kredit
BMEVEBEA508 3+0+0/v 4

A tantárgy tanszéki weboldala (az aktuális félévre vonatkozó információk):

A tantárgyfelelős személy és tanszék:

Gergely Szilveszter  egyetemi docens,

Alkalmazott Biotechnológia és  Élelmiszertudományi Tanszék

A tantárgy előadója:

Név:

Beosztás:

Tanszék, Int.:

Dr. Salgó András

egyetemi tanár

BME-ABÉT

A tantárgy az alábbi témakörök ismeretére épít:

Szerves kémiai és biokémiai alapismeretek az élő szervezetben előforduló molekulák szerkezetére vonatkozóan.

A tantárgy célkitűzése:

Az élelmiszerekben található természetes és nem természetes komponensek rendszerezett megismerése, az élő szervezetekben zajló, a táplálkozással összefüggő kémiai, biokémiai, mikrobiológiai és kolloidkémiai folyamatok és azok összefüggéseinek megismertetése.

A tantárgy tematikáját kidolgozta:

Név:

Beosztás:

Tanszék, Int.:

Dr. Salgó András

egyetemi tanár

BME-BÉT

Tanulási eredmények:

A tanulási eredmények között az adott szak Képzési és Kimeneti Követelményében [18/2016. (VIII. 5.) EMMI rendelet] előírt tanulási eredmények szerepelnek kékkel. A jelen tantárgy ezekhez való hozzájárulása feketével szedett.

Tudás

Ismeri a biológiai rendszerek felépítését, működését és ezek szabályozási lehetőségeit.

Ismeri az alapvető biológiai folyamatokat és elemi ismeretei vannak ezek működéséről.

Ismeri a biológiai szabályozás alapelveit.

Ismeri a kémiai, biokémiai és mikrobiológiai folyamatok alapvető törvényszerűségeit és az ezekre épülő vizsgálati módszereket.

Az alapvető kémiai folyamatokat és azok törvényszerűségeit ismeri.

Tisztában van a biokémiai és mikrobiológiai folyamatok alapjaival.

A vizsgálati módszerek alapelvei tekintetében rendelkezik ismeretekkel.

Ismeri a modern molekuláris biológiai elveket, technikákat és azok összefüggéseit.

Elemi szinten ismeri a molekuláris biológiai alap elveket és annak technikai lehetőségeit.

Ismeri az általános és bioipari művelettan elveit, összefüggéseit, eljárásait.

Ismeri a vegyipari és bioipari művelettan elveit, eljárásait és alkalmazási lehetőségeit.

Ismeri a széles körűen értelmezett biotechnológiai műveleteket, berendezéseit és ezek irányítását.

Alapvető ismeretei vannak a biotechnológiai műveletekről és műveleti eszközökről.

Ismeri az élelmiszeripari nyersanyagok, mint bonyolult anyagi rendszerek módosításának lehetőségeit.

Ismeri a biológiai, biotechnológiai ipar fő termékeit, a gyártási technológiákat és a tervezési alapelveket.

Ismeri a széleskörűen értelmezett élelmiszeripari termékek körét és előállítási lehetőségeit.

Tájékozott a termék tervezés lehetőségei tekintetében.

Ismeri a szakterületéhez kapcsolódó munka- és tűzvédelmi, biztonságtechnikai területek alapvető elvárásait, követelményeit, a környezetvédelem és a biológiai biztonság, vonatkozó előírásait.

Ismeri a terület speciális környezetvédelmi és biobiztonsági elvárásait és előírásait.

Ismeri a mikrobiológiai biztonság szempontjából különleges jelentőségű elvárásokat.

Ismeri a szakterülethez szervesen kapcsolódó minőségbiztosítási, információtechnológiai, jogi, közgazdasági és menedzsment szakterületek alapjait, azok határait és követelményeit.

Ismeri a szakterület minőségbiztosítási és minőség biztonsági alapelveit és megvalósítási lehetőségeit.

Ismeri a biomérnöki szakterület tanulási, ismeretszerzési, adatgyűjtési módszereit, azok etikai korlátait és problémamegoldó technikáit.

A biomérnöki szakterület ismeretszerzési, adatgyűjtési és feldolgozási módszereit ismeri.

Képesség

A laboratóriumi gyakorlati tevékenységhez megfelelő manualitással rendelkezik.

Az anyagvizsgálati és analitikai területen megfelelő manualitással és precizitással rendelkezik.

Alkalmazni tudja a szakterülethez kapcsolódó számítási, biometriai és modellezési módszereket, képes számítástechnikai ismeretek, adatbázisok alkalmazására.

Alap statisztikai és számítástechnikai ismeretekkel rendelkezik.

A biometriai módszerek főbb alapelveit és alkalmazását elsajátította.

Képes a szakmai adatbázisok és szakirodalom felhasználására és feldolgozására.

A szakirodalom biztonságos használatára képes.

Képes bonyolultabb feladatok elvégzésére, ismeretek gyakorlati alkalmazására a választott specializációnak megfelelő szakterületen.

Gyakorlati feladatok megoldására és az ismeretek alkalmazására képes.

Attitűd

Törekszik arra, hogy önképzése és továbbképzése a biomérnöki szakterületen folyamatos és szakmai céljaival megegyező legyen.

A reguláris ismeretek mellett a terület specifikus ismeretek és kompetenciák megszerzésére törekszik.

Nyitott a biotechnológiai, bioipari területeken zajló szakmai, technológiai fejlesztés és innováció megismerésére, elfogadására, hiteles közvetítésére.

A területre vonatkozó innovációs trendek és ismeretek elsajátítására törekszik.

Érdeklődik a bioipari, biotechnológiai szakterülettel összefüggő új ismeretek, módszerek és eszközök iránt.

A szakterületre vonatkozó új vizsgálati és minőségellenőrzési módszerek és technikák megismerésére és elsajátítására törekszik.

Gyakorlati tevékenységek elvégzéséhez megfelelő kitartással és monotóniatűréssel rendelkezik.

Kitartással és megfelelő monotónia tűréssel rendelkezik.

Autonómia és felelősség

Jellemzője a kezdeményezés, személyes felelősségvállalás és döntéshozatal.

Megfelelő kezdeményező készséggel rendelkezik és felelősségteljes döntés képes.

Képes a személyes motiváció és a csoportmunka összeegyeztetésére.

Az egyéni és csoportmunka iránt egyaránt elkötelezett.

Törekszik a jogkövető magatartásra és az etikai, bioetikai szabályok betartására.

Betartja az etikai szabályokat.

Utolsó módosítás: 2022-01-05 12:09:10

A további tárgyak adatlapjának kiválasztásához kattintson ide.