Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar |
Biomérnöki alapképzési szak nappali BSc |
A tantárgy neve angolul: Food Safety
Tantárgy kódja | Követelmény | Kredit |
BMEVEBEA704 | 2+0+0/f | 2 |
Dr. Tömösközi Sándor, egyetemi docens
BME Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszék (BME-ABÉT)
Név: |
Beosztás: |
Tanszék, Int.: |
Kormosné Dr. Bugyi Zsuzsanna |
egyetemi adjunktus |
BME-ABÉT |
Dr. Tömösközi Sándor |
egyetemi docens |
BME-ABÉT |
Élelmiszeripari technológia, Élelmiszeranalitika, Mikrobiológia
Élelmiszeripari technológia, Élelmiszeranalitika
A tantárgy célja, hogy az alapképzésben részt vevő hallgatók megismerkedjenek az élelmiszerbiztonság fogalmával és jelentőségével, valamint az élelmiszerbiztonsági rendszerek kidolgozásához és működtetéséhez szükséges toxikológiai, jogi és minőségirányítási alapismeretekkel.
Név: |
Beosztás: |
Tanszék, Int.: |
Kormosné Dr. Bugyi Zsuzsanna |
egyetemi adjunktus |
BME-ABÉT |
Dr. Tömösközi Sándor |
egyetemi docens |
BME-ABÉT |
A tanulási eredmények között az adott szak Képzési és Kimeneti Követelményében [18/2016. (VIII. 5.) EMMI rendelet] előírt tanulási eredmények szerepelnek kékkel. A jelen tantárgy ezekhez való hozzájárulása feketével szedett.
Tudás
Ismeri a biológiai rendszerek felépítését, működését és ezek szabályozási lehetőségeit.
Ismeri az élelmiszerekben előforduló legfontosabb fizikai, kémiai és biológiai veszélyt jelentő komponenseket, valamint az ezek jelenlétéből adódó kockázat minimalizálásának módjait.
Ismeri a szakterülethez szervesen kapcsolódó minőségbiztosítási, információtechnológiai, jogi, közgazdasági és menedzsment szakterületek alapjait, azok határait és követelményeit.
Ismeri az élelmiszerbiztonság hazai és Európai Uniós jogi szabályozásának alapjait.
Ismeri az élelmiszerbiztonsági rendszerek kialakításában szerepet játszó fontosabb minőségirányítási elemek alapjait.
Ismeri a HACCP rendszer alapelveit és és a rendszer főbb elemeinek alapjait.
Képesség
Képes irányítani és ellenőrizni a széles körűen értelmezett biotechnológiai gyártási folyamatokat, a minőségbiztosítás és minőségszabályozás elemeit szem előtt tartva.
Képes az élelmiszergyártási folyamatok ellenőrzésére a kapcsolódó minőségbiztosítási követelményeknek megfelelően.
Képes részfeladatok ellátására a technológiai rendszerek fejlesztésében, tervezésében, új eljárások, termékek kifejlesztésében, biológiai és rokon tudományok kutatásában.
Képes élelmiszergyártási folyamatok tervezésére a HACCP alapelveinek megfelelően.
Attitűd
Érdeklődik a bioipari, biotechnológiai szakterülettel összefüggő új ismeretek, módszerek és eszközök iránt.
Érdeklődik az élelmiszerbiztonság folyamatos javítását szolgáló új ismeretek iránt.
Betartja a biotechnológiai területre speciálisan fontos munkavégzés biológiai biztonsággal kapcsolatos szabályait, valamint munkajogi szabályait.
Betartja a biztonságos élelmiszer-előállításhoz szükséges munkavédelmi és jogi szabályokat.
Autonómia és felelősség
Igényli és támogatja az eredményesség és biztonságosság folyamatos ellenőrzését.
Támogatja az élelmiszer-előállítás biztonságának folyamatos ellenőrzését.
Utolsó módosítás: 2024-05-16 09:20:28