BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar

nyelv / language: hu | en
A tantárgy adatlapja ebben a tantervben:
Adatlapverzió:
Budapesti Műszaki és
Gazdaságtudományi Egyetem
Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar
Biomérnöki alapképzési szak nappali BSc

Tantárgyadatlap
és tantárgykövetelmények

Élelmiszeripari techn.labor

A tantárgy neve angolul: Food Technology Practice

Tantárgy kódja Követelmény Kredit
BMEVEBEA705 0+0+3/f 3

A tantárgyfelelős személy és tanszék:

Dr. Merész Péter egyetemi adjunktus,       
BME Biotechnológia és Élelmiszer-tudományi Tanszék (BME-ABÉT)

A tantárgy előadója:

Név:

Beosztás:

Tanszék, Int.:

Tanszéki munkaközösség

egyetemi docens, adjunktus,
PhD hallgató,
tanszéki mérnök

BME-ABÉT

A tantárgy az alábbi témakörök ismeretére épít:

növényi, állati biokémiai és mikrobiológiai ismeretek, élelmiszerkémia és táplálkozástan, általános és élelmiszeranalitikai, élelmiszertechnológiai, vegyipari- és élelmiszeripari-műveleti, biometriai ismeretek. A tárgy elvégzéséhez szükséges idegen nyelv alapfokú ismerete, táblázatos adatfeldolgozó (Excel) és szövegszerkesztő (Word) szoftverek, windows alkalmazási alapismeretek. Adatok statisztikai feldolgozásának alapjai (biometriai alapismeretek), mérési adatok értékelésének képessége, következtetések levonása, azok dokumentálásának képessége. Nedves-kémiai és műszeres analitikai alapképzettség, gyakorlat.

A tantárgy célkitűzése:

az élelmiszer előállítás során felmerülő élelmiszerbiztonsági, technológiai, műveleti problémák vizsgálati módszereinek megismerése és gyakorlati feladatok végrehajtásán keresztül környezetkímélő korszerű és hagyományos megoldások szemléltetése, laboratóriumi, technológiai dokumentációkészítés. A tárgyat elvégző hallgatónak képessé kell válnia technológiai kísérleti terv felállítására, a kísérletek elvégzésére, azok irányítására, a mérési eredmények alapszintű feldolgozására, matematikai-statisztikai értékelésére, következtetések levonására, szakszerű megfogalmazására. A tárgy alapvető feladata alapanyag ismeretek megszerzésével, vizsgálati módszerek gyakorlati végrehajtásával, és kiemelt speciálisan élelmiszeripari műveletek végrehajtásának segítségével a technológiai ismeretek elmélyítése, a műveletek során az anyagban lezajló változások elméleti ismeretének birtokában, a gyakorlatban történő megvalósulásának megismerése, lehetőség a környezettudatos élelmiszer előállítási folyamatok tervezésére, megvalósítására. A tárgy elsősorban összefoglaló, integráló jellegű, amelyben a hallgatónak legfontosabb feladata az előzetes tanulmányai alapján az elsajátított ismeretek együttes alkalmazása, felhasználása a gyakorlat végrehajtásához, készségének fejlesztése laboratóriumi, fél-üzemi, üzemi feladatok elvégzésére, új módszerek elsajátítására, azok értékelésére.

A tantárgy tematikáját kidolgozta:

Név:

Beosztás:

Tanszék, Int.:

Dr. Merész Péter

egyetemi adjunktus

BME-ABÉT

Tanulási eredmények:

A tanulási eredmények között az adott szak Képzési és Kimeneti Követelményében [18/2016. (VIII. 5.) EMMI rendelet] előírt tanulási eredmények szerepelnek kékkel. A jelen tantárgy ezekhez való hozzájárulása feketével szedett.

Tudás

Képesség

Attitűd

Autonómia és felelősség

Utolsó módosítás: 2015-07-06 11:14:33

A további tárgyak adatlapjának kiválasztásához kattintson ide.