Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar |
Vegyészmérnöki alapképzési szak nappali BSc |
Tantárgyadatlap
és tantárgykövetelmények
Tervezés
A tantárgy neve angolul: Design Project
Tantárgy kódja | Követelmény | Kredit |
BMEVEFAA777 | 0+1+0/f | 3 |
A tantárgy tanszéki weboldala (az aktuális félévre vonatkozó információk):
A tantárgyfelelős személy és tanszék:
Név | Beosztás | Tanszék |
Kállay-Menyhárd Alfréd | docens | BME VBK Fizikai Kémia és Anyagtudományi Tanszék, Műanyag- és Gumiipari Laboratórium |
A tantárgy előadója:
|
A tantárgy az alábbi témakörök ismeretére épít:
A szakirány differenciált szakmai ismereteire épít.
Kötelező/ajánlott előtanulmányi rend:
A tantárgy célkitűzése:
A vegyészmérnöki tanulmányok során megszerzett ismeretek integrált alkalmazása egy adott terméket előállító üzem, gyár megtervezésén keresztül. A hallgatók feladatmegoldó, döntéshozó és előadókészségének fejlesztése.
A tantárgy tematikáját kidolgozta:
Pukánszky Béla | Egyetemi tanár | BME VBK Fizikai Kémia és Anyagtudományi Tanszék, Műanyag- és Gumiipari Laboratórium |
Tanulási eredmények:
A tanulási eredmények között az adott szak Képzési és Kimeneti Követelményében [18/2016. (VIII. 5.) EMMI rendelet] előírt tanulási eredmények szerepelnek kékkel. A jelen tantárgy ezekhez való hozzájárulása feketével szedett.
Tudás
Ismeri a vegyipar és a kapcsolódó iparágak területén alkalmazott folyamatok matematikai és természettudományos (kémiai és fizikai) hátterét.
Ismeri az anyagok termikus alaptulajdonságait.
Ismeri a vegyiparban és a kémiai technológiákban és a kapcsolódó laboratóriumokban használt berendezések, eszközök működési elveit, szerkezeti egységeiket, tervezésük alapjait.
Ismeri az anyagfeldolgozásban alkalmazott berendezések működési elvét és alkalmazásának területeit.
Ismeri a vegyiparban és általában a kémiai folyamatokban használatos mérési és elemzési módszereket, eszközöket és mérőberendezéseiket, és azok alkalmazhatósági körülményeit.
Ismeri a minőségbiztosításban gyakran alkalmazott berendezéseket.
Ismeri a szakterületéhez kapcsolódó biztonsági, egészségvédelmi és környezetvédelmi követelményeket.
A komplex faladat során felmerülő lehetséges kockázatokkal tisztában van.
Ismeri a vegyiparhoz, illetve a kémiai technológiákhoz szervesen kapcsolódó gazdasági, menedzsment, környezetvédelmi, minőségbiztosítási (QC/QA), információtechnológiai, szellemi tulajdon védelmi és egyéb jogi szabályok és eljárások alapjait.
Ismeri egy üzem gazdasági méretezésének alapelveit.
Képesség
Képes alkalmazni a vegyipari és kémiai technológiai rendszerek egészséget nem veszélyeztető üzemeltetéséhez kapcsolódó műszaki és biztonsági előírásokat, a folyamatok és berendezések beállításának, üzemeltetésének elveit és gazdaságossági összefüggéseit.
Képes egy komplex gyártási folyamat biztonsági kockázatait felmérni és javaslatot tenni elkerülésükre.
Képes megérteni és használni szakterületének jellemző online és nyomtatott műszaki dokumentációit, szakirodalmát magyar, és legalább egy idegen nyelven.
Képes az anyaggyártásban alkalmazott ebrendezések online dokumentációját kezelni, valamint a gyártás során használt anyagok biztonsági adatlapjaiban foglaltakat figyelembe venni.
Attitűd
Törekszik arra, hogy önképzése a vegyészmérnöki szakterületen folyamatos és szakmai céljaival megegyező legyen.
A tervezési feladatot önállóan végzi, és saját ismereteit egyéb forrásokból bővítve oldja meg a feladatot.
Munkájának végzésében, az új technológiai folyamatok, eljárások bevezetésében mindig szem előtt tartja a fenntarthatóság szempontjait.
Az általa tervezett üzem gazdaságosságát értékeli.
Törekszik a szakterületén alkalmazott legjobb gyakorlatok, újabb szakmai ismeretek, módszerek megismerésére és alkalmazására.
A tervezendő feladatot az irodalomban található legkorszerűbb technikával igyekszik megoldani.
Autonómia és felelősség
Utolsó módosítás: 2019-02-28 09:18:35
A további tárgyak adatlapjának kiválasztásához kattintson ide.