A tantárgy adatlapja ebben a tantervben:
Adatlapverzió:
Budapesti Műszaki és
Gazdaságtudományi Egyetem
Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar
Vegyészmérnöki alapképzési szak levelező BSc

Tantárgyadatlap
és tantárgykövetelmények

Textilkémiai technológia I

A tantárgy neve angolul: Chemical Technology of Textiles I.

Tantárgy kódja Követelmény Kredit
BMEVEFAAL16 1.5+0+2.1/v 7

A tantárgy tanszéki weboldala (az aktuális félévre vonatkozó információk):

A tantárgyfelelős személy és tanszék:

Dr. Csiszár Emília, egyetemi docens, Fizikai Kémia és Anyagtudományi Tanszék

A tantárgy előadója:

Név:

Beosztás:

Tanszék, Int.:

Dr. Csiszár Emília

egyetemi docens

Fizikai Kémia és Anyagtudományi Tanszék

Dr. Borsa Judit

egyetemi tanár

VBK

A tantárgy az alábbi témakörök ismeretére épít:

makromolekuláris kémia, színezék és tenzidkémia.

A tantárgy célkitűzése:

a tárgy célja, hogy megismertesse a hallgatókat a textilkikészítés három fő területével, illetve ezek kémiai technológiai és gépészeti alapelveivel. A tárgy kiemelten tárgyalja a természetes és szintetikus szálasanyagok előkészítését, színezését és nyomását, az egyes technológiai megoldásokat és a leggyakrabban alkalmazott gépi berendezéseket.

 

A laboratóriumi munka során a hallgatók gyakorlati ismereteket szereznek a textilkikészítés legfontosabb részfolyamatairól, a textilipari termékek előállításáról és minősítéséről. A hallgatók a gyárlátogatások során megismerik a textilkikészítő üzemek működését, különös tekintettel a kémiai technológiákra és a gépek működésének alapjaira.

A tantárgy tematikáját kidolgozta:

Név:

Beosztás:

Tanszék, Int.:

Dr. Csiszár Emília

Egyetemi docens

Fizikai Kémia és Anyagtudományi Tanszék

Dr. Borsa Judit

Egyetemi tanár

VBK

Dr. Víg András

Egyetemi magántanár

Szerves Kémia és Technológia Tsz.

Tanulási eredmények:

A tanulási eredmények között az adott szak Képzési és Kimeneti Követelményében [18/2016. (VIII. 5.) EMMI rendelet] előírt tanulási eredmények szerepelnek kékkel. A jelen tantárgy ezekhez való hozzájárulása feketével szedett.

Tudás

Képesség

Attitűd

Autonómia és felelősség

Utolsó módosítás: 2016-04-05 09:15:36