A tantárgy adatlapja ebben a tantervben:
Adatlapverzió:
Budapesti Műszaki és
Gazdaságtudományi Egyetem
Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar
Vegyészmérnöki alapképzési szak nappali BSc

Tantárgyadatlap
és tantárgykövetelmények

Fizikai kémia I

A tantárgy neve angolul: Physical Chemistry I

Tantárgy kódja Követelmény Kredit
BMEVEFKA304 3+1+0/v 5

A tantárgy tanszéki weboldala (az aktuális félévre vonatkozó információk):

A tantárgyfelelős személy és tanszék:

Dr. Kállay Mihály, egyetemi tanár, Fizikai Kémia és Anyagtudományi Tanszék

A tantárgy előadója:

Dr. Kállay Mihály, egyetemi tanár, Fizikai Kémia és Anyagtudományi Tanszék

A tantárgy az alábbi témakörök ismeretére épít:

Matematika: függvénytan, műveletek logaritmusokkal, a differenciálszámítás és az integrálszámítás alapjai, teljes differenciál Általános kémia: általános gáztörvény, Dalton törvénye, sztöchiometria, termokémia.

Kötelező/ajánlott előtanulmányi rend:

Általános kémia

Matematika A1a - Analízis

A tantárgy célkitűzése:

A tárgy a szakmai törzsanyag része, elméleti és gyakorlati ismereteket szolgáltat a fizikai kémia azon fejezeteiről, amelyeket az „Egyensúly” szóval lehet legjobban jellemezni. Tehát a Fizikai Kémia I-ben nem foglalkozunk a folya­matok sebességével (Ez a Fizikai Kémia II tárgya). Definiáljuk a termo­dinamikai állapotfüggvényeket, és megtanítjuk ezek használatát a vegyész­mérnöki és biomérnöki gyakorlatban. A többkomponensű fázisegyensúlyokat, valamint a kémiai egyensúlyokat a kémiai potenciálok segítségével értelmezzük.

A tantárgy tematikáját kidolgozta:

Dr. Grofcsik András, egyetemi tanár, Fizikai Kémia és Anyagtudományi Tanszék

Dr. Kállay Mihály, egyetemi tanár, Fizikai Kémia és Anyagtudományi Tanszék

Tanulási eredmények:

A tanulási eredmények között az adott szak Képzési és Kimeneti Követelményében [18/2016. (VIII. 5.) EMMI rendelet] előírt tanulási eredmények szerepelnek kékkel. A jelen tantárgy ezekhez való hozzájárulása feketével szedett.

Tudás

Ismeri a vegyipar és a kapcsolódó iparágak területén alkalmazott folyamatok matematikai és természettudományos (kémiai és fizikai) hátterét.

Ismeri a vegyipar és a kapcsolódó iparágak területén alkalmazott folyamatok fizikai-kémiai hátterét.

Ismeri a kémiai és vegyipari folyamatokra vonatkozó alapvető elveket, tervezési és irányítástechnológiai eljárásokat.

Ismeri a kémiai és vegyipari folyamatokra vonatkozó alapvető fizikai-kémiai elveket.

Ismeri a vegyiparban és a kémiai technológiákban és a kapcsolódó laboratóriumokban használt berendezések, eszközök működési elveit, szerkezeti egységeiket, tervezésük alapjait.

Ismeri a vegyiparban és a kémiai technológiákban és a kapcsolódó laboratóriumokban használt berendezések, eszközök működésének fizikai-kémiai elveit.

Ismeri a vegyiparban és általában a kémiai folyamatokban használatos mérési és elemzési módszereket, eszközöket és mérőberendezéseiket, és azok alkalmazhatósági körülményeit.

Ismeri a vegyiparban és általában a kémiai folyamatokban használatos fizikai-kémiai mérési és elemzési módszereket.

Képesség

Képes alkalmazni a kémiai folyamatokhoz és kémiai technológiákhoz kapcsolódó elemzés és tervezés számítási, modellezési elveit és módszereit.

Képes alkalmazni a kémiai folyamatokhoz ás kémiai technológiákhoz kapcsolódó elemzés és tervezés fizikai-kémiai módszereit.

Attitűd

Törekszik arra, hogy önképzése a vegyészmérnöki szakterületen folyamatos és szakmai céljaival megegyező legyen.

Törekszik arra, hogy önképzése során megértse a vegyipari és általános kémiai folyamatok fizikai-kémiai alapjait.

Autonómia és felelősség

Szükség, lehetőség esetén új szakmai megoldások kidolgozását, bevezetését kezdeményezi.

Szükség, lehetőség esetén új fizikai-kémiai megoldások kidolgozását, bevezetését kezdeményezi.

Utolsó módosítás: 2018-06-14 09:00:44