Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar |
Vegyészmérnöki alapképzési szak nappali BSc |
Tantárgyadatlap
és tantárgykövetelmények
Vegyipari műveletek I
A tantárgy neve angolul: Chemical Unit Operations I
Tantárgy kódja | Követelmény | Kredit |
BMEVEKFA410 | 3+2+0/f | 6 |
A tantárgy tanszéki weboldala (az aktuális félévre vonatkozó információk):
A tantárgyfelelős személy és tanszék:
Dr. Mika László Tamás, egyetemi tanár, Kémiai és Környezeti Folyamatmérnöki Tanszék
A tantárgy előadója:
Név: |
Beosztás: |
Tanszék, Int.: |
Dr. Mika László Tamás |
egyetemi tanár |
Kémiai és Környezeti Folyamatmérnöki Tanszék |
A tantárgy az alábbi témakörök ismeretére épít:
Matematika, Fizika és Vegyipari géptan.
Kötelező/ajánlott előtanulmányi rend:
Matematika, Vegyipari géptan.
A tantárgy célkitűzése:
A tantárgy célja a vegyipari művelettan alapjainak, alapvető összefüggéseinek (anyagmérleg, komponensmérleg, energiamérleg) és törvényszerűségeinek megismertetése a hidrodinamikai és hőtani műveletek, valamint a területhez kapcsolódó számítási ismeretek elsajátítása.
Megmaradási tételek, mérlegegyenletek, komponens-, hő- és impulzusáramok. Hidrodinamika, lamináris és turbulens áramlás, szerkezeti elemek nyomásesése, töltött oszlop. Mechanikai műveletek: keverés, ülepedés, szűrés, fluidizáció. Hasonlóságelmélet. A hőtranszport alapjai: vezetés, átadás és átbocsátás. Hőtan: sugárzás, hőterjedés, hőcsere, bepárlás.
A tantárgy tematikáját kidolgozta:
Dr. Deák András, ny. egyetemi docens
Dr. Mika László Tamás, egyetemi tanár
Tanulási eredmények:
A tanulási eredmények között az adott szak Képzési és Kimeneti Követelményében [18/2016. (VIII. 5.) EMMI rendelet] előírt tanulási eredmények szerepelnek kékkel. A jelen tantárgy ezekhez való hozzájárulása feketével szedett.
Tudás
Ismeri a vegyipar és a kapcsolódó iparágak területén alkalmazott folyamatok matematikai és természettudományos (kémiai és fizikai) hátterét.
Alapismeretekkel rendelkezik a hidrodinamikai (áramlástan, ülepítés, szűrés, fluidizáció), hőtani (hőterjedés formái, hőátbocsájtás, hőcsere) és a bepárlási műveleti egységek anyag, energia és komponensmérlegeiről, azok matematikai és fizikai hátteréről.
Alapismeretekkel rendelekzik a hidrodinamikai és hőtani műveletek során alkalmazott berendezések és bennük végbemenő folyamatok matematikai leírásáról és azok alkalmazásáról.
Ismeri a vegyiparban és a kémiai technológiákban és a kapcsolódó laboratóriumokban használt berendezések, eszközök működési elveit, szerkezeti egységeiket, tervezésük alapjait.
Alapismeretekkel rendelkezik a hidrodinamikai (áramlástan, ülepítés, szűrés, fluidizáció), hőtani (hőterjedés formái, hőátbocsájtás, hőcsere) és a bepárlási műveleti egységek működési elvéről és a tervezési alapmennyiségekről.
Alapismeretekkel rendelkezik a hidrodinamikai (áramlástan, ülepítés, szűrés, fluidizáció), hőtani (hőterjedés formái, hőátbocsájtás, hőcsere) és a bepárlási műveleti egységek szerkezeti felépítéséről, főbb elemeiről és azok funkcióiról.
Képesség
Képes megérteni és használni szakterületének jellemző online és nyomtatott műszaki dokumentációit, szakirodalmát magyar, és legalább egy idegen nyelven.
Alapismeretekkel rendelkezik a a hidrodinamikai (áramlástan, ülepítés, szűrés, fluidizáció), hőtani (hőterjedés formái, hőátbocsájtás, hőcsere) és a bepárlási műveletek során alkalmazott mennyiségekről, azok alkalmazásáról, igy képes más forrásból származó leírások értelmezésére és alkalmazására.
Képes laboratóriumi, félüzemi és üzemi szintű mérések elvégzésére, értékelésre és a fejlesztés részfeladatainak elvégzésére.
Az elsajátított alapismeretek birtokában képes az alapműveletekkel kapcsolatos paraméterek kiválasztására.
Attitűd
Törekszik a szakterületén alkalmazott legjobb gyakorlatok, újabb szakmai ismeretek, módszerek megismerésére és alkalmazására.
Kellő ismeretekkel rendelkezik a szakterületi fejlesztések terén elért eredmények megértéséhez
Munkája végzésében mindig érvényesíti a minőségi szemléletet és alkalmazza egyúttal a korszerű minőségügyi eljárásokat.
Precíz munkavégzésre törekszik.
Autonómia és felelősség
Munkahelyi vezetőjének útmutatása alapján önállóan, a minőség, a biztonság követelményeit betartva végzi szakmai munkáját.
Preciz munkavégzés
Munkahelyi vezetőjének útmutatása alapján irányítja a rábízott személyi állomány munkavégzését, felügyeli a technológiai berendezések és mérőműszerek üzemeltetését.
Alpavető ismeretekkel rendelkezik a hidrodinamika és a hőtan területén használt mennyiségekről és mérőszámokról, azok nagyaságrendjéről, egymáshoz való viszonyáról.
Utolsó módosítás: 2024-04-29 13:17:18
A további tárgyak adatlapjának kiválasztásához kattintson ide.