Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar |
Vegyészmérnöki alapképzési szak nappali BSc |
A tantárgy neve angolul: Quality Management
Tantárgy kódja | Követelmény | Kredit |
BMEVEKFA615 | 3+0+0/f | 4 |
Lakné Dr. Komka Kinga, Kémiai és Környezeti Folyamatmérnöki Tanszék
Név: |
Beosztás: |
Tanszék, Int.: |
Erdei János |
mesteroktató |
Menedzsment és Vállalkozásgazdaságtan Tanszék |
Dr. Topár József |
c. egyetemi docens |
Menedzsment és Vállalkozásgazdaságtan Tanszék |
Dr. Kemény Sándor |
professor emeritus |
Kémiai és Környezeti Folyamatmérnöki Tanszék |
Lakné Dr. Komka Kinga |
egyetemi adjunktus |
Kémiai és Környezeti Folyamatmérnöki Tanszék |
Dr. Pusztai Éva |
egyetemi adjunktus |
Kémiai és Környezeti Folyamatmérnöki Tanszék |
matematika statisztika alapjai
-
A minőségügy gondolkodásmódjának és a minőségmenedzsment alapjainak megismertetése. A kurzus hallgatói áttekintést kapnak a minőségügyi rendszerek fejlődési szakaszairól, valamint megismerik a TQM vezetési filozófia, az EFQM modell és a vállalati minőségügyi rendszerek (ISO 9000) alapjait.
A minőségszabályozásban használatos legfontosabb matematikai statisztikai eszközök elsajátítása. A kurzus hallgatói megismerik a folymatok stabilitását (ellenőrző kártyák) és képességét vizsgáló (folyamatképességi indexek) statisztikai módszerek elméleti hátterét és gyakorlati alkalmazását.
Név: | Beosztás: | Tanszék, Int.: |
Dr. Topár József | c. egyetemi docens | Menedzsment és Vállalkozásgazdaságtan Tanszék |
Dr. Kemény Sándor | egyetemi tanár | Kémiai és Környezeti Folyamatmérnöki Tanszék |
A tanulási eredmények között az adott szak Képzési és Kimeneti Követelményében [18/2016. (VIII. 5.) EMMI rendelet] előírt tanulási eredmények szerepelnek kékkel. A jelen tantárgy ezekhez való hozzájárulása feketével szedett.
Tudás
Ismeri a vegyiparhoz, illetve a kémiai technológiákhoz szervesen kapcsolódó gazdasági, menedzsment, környezetvédelmi, minőségbiztosítási (QC/QA), információtechnológiai, szellemi tulajdon védelmi és egyéb jogi szabályok és eljárások alapjait.
Ismeri a minőség-fogalom különböző megközelítéseit és a főbb minőségbiztosítási rendszereket.
Tisztában van az ISO 9000 szabványrendszer rendszer főbb fejezeteivel, valamint általános követelményeivel.
Ismeri a TQM filozófia alapelveit (vevőközpontúság, folyamatok folyamatos javítása, teljes elkötelezettség) és a megvalósításához alkalmazható minőségmenedzsment eszközöket és módszereket.
Ismeri a folyamatok stabilitásának és képességének vizsgálata során használt statisztikai eszközöket (ellenőrző kártyák, folyamat minőség-képességi indexek).
Tisztában van a mintavételes átvételi ellenőrzés alapfogalmaival (tétel, mintanagyság, elfogadási határ/átvételi szám, AQL, LQ) és a vonatkozó szabványokkal.
Képesség
Képes irányítani és ellenőrizni a vegyipari gyártási és egyéb technológiai folyamatokat, a minőségbiztosítás és minőségszabályozás szempontjait figyelembe véve.
Képes a minőségmenedzsment módszereinek alkalmazására ipari folyamatok javításának érdekében.
Képes egyszerűbb méréses és minősítéses ellenőrző kártyák szerkesztésére, illetve ezek értékelésére.
Képes megtervezni egy adott mérőrendszer képességvizsgálatát (R&R study) és ennek értékelése után javaslatot tenni az adott mérési módszer javítására.
Képes egy- vagy kétlépcsős mintavételes átvételi ellenőrzési terv készítésére és alkalmazására.
Attitűd
Munkája végzésében mindig érvényesíti a minőségi szemléletet és alkalmazza egyúttal a korszerű minőségügyi eljárásokat.
Törekszik a minőségügyi szemlélet alapjainak mind teljesebb elsajátítására és figyelemmel kíséri a minőségügy fejlődésével megjelenő új kihívásokat és módszereket.
Szem előtt tartja és alkalmazza a folyamatjavítási modellek és a minőségügyi statisztika eszközeit gyakorlati feladatainak megoldása során.
Autonómia és felelősség
Munkahelyi vezetőjének útmutatása alapján önállóan, a minőség, a biztonság követelményeit betartva végzi szakmai munkáját.
Képes a kémiai és vegyipari folyamatok ellenőrzése és fejlesztése során a minőségmenedzsment módszerek és a minőségügyi statisztikai szempontok érvényesítésére.
Utolsó módosítás: 2024-08-28 14:13:32