Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar |
Vegyészmérnöki mesterképzési szak nappali MSc |
Tantárgyadatlap
és tantárgykövetelmények
Vegyipari termelésirányítás
A tantárgy neve angolul: Chemical Production Control
Tantárgy kódja | Követelmény | Kredit |
BMEVEKFM303 | 2+0+0/v | 2 |
A tantárgy tanszéki weboldala (az aktuális félévre vonatkozó információk):
A tantárgyfelelős személy és tanszék:
A tantárgy előadója:
A tantárgy előadója:
Dr. Kelemen Béla Csernik Kornél |
Optimalizálás ig |
MOL NyRt. MOL NyRt. |
A tantárgy az alábbi témakörök ismeretére épít:
A tantárgy célkitűzése:
Vegyipari gyártási folyamatok irányításának (tervezés, ütemezés), MSc szintű bemutatása az olajipar példáján. Egyéni feladatmegoldás kapcsán a vegyipari termelésirányítás összetett feladatköreinek elsajátíttatása, az eredmények maximalizálása a technológia és a rendelkezésre álló erőforrások hatékony kihasználása érdekében (esettanulmány orientált oktatás).
A tantárgy tematikáját kidolgozta:
Név: |
Beosztás: |
Tanszék, Int.: |
Dr. Kelemen Béla |
címzetes egyetemi tanár |
MOL NyRt. |
Tanulási eredmények:
A tanulási eredmények között az adott szak Képzési és Kimeneti Követelményében [18/2016. (VIII. 5.) EMMI rendelet] előírt tanulási eredmények szerepelnek kékkel. A jelen tantárgy ezekhez való hozzájárulása feketével szedett.
Tudás
Ismeri a vegyészmérnöki szakmához kapcsolódó matematikai, természettudományos (kémiai, fizikai) és műszaki elméletet és gyakorlatot.
Megismeri a vegyipari gyártási folyamatok technológiai tervezésének alapjait az anyagelőkésítéstől a késztermék kiszállításáig.
Ismeri a kémiai és vegyipari rendszerek fenntarthatóságával, biztonságosságával és környezeti hatásaival kapcsolatos elveket, módszereket és gyakorlatot, munkahelyi, egészségvédelmi egészségfejlesztési ismereteket.
Megismeri a termésirányítás üzemi és vállalti szintű kezelését.
Ismeri a vegyészmérnöki területhez kapcsolódó információs és kommunikációs technológiákat.
Megismeri az operator training filozófiát.
Ismeri a technológiai folyamatok kapcsolásának és integrálásának elveit és módszereit.
Megismeri az integrált vegyipari irányítási rendszereket.
Átfogó ismeretekkel rendelkezik vegyipari és kémiai technológiai rendszerek elemzése, modellezése és tervezése területén.
Megismeri a vegyipari termelésirányítással foglalkozó szoftvereket.
Képesség
Alkotóan képes alkalmazni a vegyészmérnöki szakterülethez kapcsolódó matematikai és természettudományos elméleti és gyakorlati ismereteket feladatai megoldása során.
Képes áttekinteni és összehasonlítani a termelésirányítás szakterületeit.
Képes ismeretei integrált alkalmazására a kémiai technológiai folyamatok, berendezések és technológiai rendszerek fejlesztésében, irányításában, tervezésében és a kapcsolódó kutatásban.
Képes alkalmazni a hosszú távú profitmaximalizálást a termelésirányítás eszközeként.
Képes vegyipari rendszerek esetén a műszaki, gazdasági, környezeti, és humán erőforrások felhasználásának komplex tervezésére és menedzselésére.
Képes alkalmazni SupplyChain Management filozófiát.
Attitűd
Törekszik a fenntarthatóság, a biztonság, a környezetvédelem és energiahatékonyság követelményeinek érvényesítésére és másokkal való megismertetésére.
Törekszik arra, hogy a vegyipari termelésirányításban végzett munkája környezetvédelmi és gazdasági szempontból is optimális legyen.
Törekszik szakmailag magas szinten önállóan vagy munkacsoportban megtervezni és végrehajtani a feladatait.
Törekszik a pontos és hibamentes feladatmegoldásra.
Elkötelezett a magas színvonalú, minőségi munkavégzés iránt, és törekszik e szemléletet munkatársai felé is közvetíteni.
Együttműködik az ismeretek bővítése során az oktatóval és hallgató társaival, nyitottan fogadja a megalapozott kritikai észrevételeket.
Autonómia és felelősség
Szakmai problémák megoldása során önállóan és kezdeményezően lép fel.
Önállóan végzi az adatelemzést és adatértékelést.
Önállóan végzi a problémák adott források alapján történő megoldását.
Törekszik kollégái, beosztott munkatársai szakmai fejlődésének elősegítésére.
Megszerzett tapasztalatait és tudását különböző információátadási formákban megosztja szakterülete művelőivel.
Utolsó módosítás: 2018-06-02 17:11:02
A további tárgyak adatlapjának kiválasztásához kattintson ide.