Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar |
Biomérnöki alapképzési szak nappali BSc |
A tantárgy neve angolul: Hygienic Microbiology
Tantárgy kódja | Követelmény | Kredit |
BMEVEMBA501 | 3+0+0/f | 3 |
Dr. Sveiczer Ákos, Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszék
Név: |
Beosztás: |
Tanszék, Int.: |
Dr. Sveiczer Ákos |
egy. docens |
Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi |
mikrobiológia: a mikroorganizmusok legfőbb csoportjainak jellemzése (sejtfelépítés, morfológia, anyagcsere, stb. szerint).
az egészségügyi mikrobiológia tárgykörében az egészségügy szempontjából káros (patogén) és hasznos mikrobák, illetőleg az általuk létrehozott folyamatok (betegség, gyógyszertermelés) megismerésére kerül sor. A kórokozás kapcsán érintődnek a virulencia, valamint az ellenállóképesség és a védekező mechanizmusok kérdései is. Külön figyelem fordítódik a gyógykezelésen kívül a megelőzés szerepére.
Az Egészségügyi mikrobiológia differenciált szakmai ismereteket nyújt az Egészségvédő szakirány hallgatói számára. A fertőző betegségek tárgyalása kapcsán fontos kiegészítője a Kórélettan c. tárgynak; ugyanakkor az egészségvédelem tetszőleges területén elhelyezkedni szándékozó biomérnönök számára alapvető ismereteket ad az ember és a mikrobák (kórokozók, normál flóratagok) közötti kölcsönhatásokról.
Név: |
Beosztás: |
Tanszék, Int.: |
Dr. Sveiczer Ákos |
egy. docens |
Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi |
A tanulási eredmények között az adott szak Képzési és Kimeneti Követelményében [18/2016. (VIII. 5.) EMMI rendelet] előírt tanulási eredmények szerepelnek kékkel. A jelen tantárgy ezekhez való hozzájárulása feketével szedett.
Tudás
Ismeri a kémiai, biokémiai és mikrobiológiai folyamatok alapvető törvényszerűségeit és az ezekre épülő vizsgálati módszereket.
Ismeri a mikrobiológiai folyamatokat és vizsgálati módszereket.
Ismeri a modern molekuláris biológiai elveket, technikákat és azok összefüggéseit.
Ismeri a nukleinsav és fehérje kimutatáson alapuló diagnosztikai eljárásokat.
Ismeri a szakterületéhez kapcsolódó munka- és tűzvédelmi, biztonságtechnikai területek alapvető elvárásait, követelményeit, a környezetvédelem és a biológiai biztonság, vonatkozó előírásait.
Ismeri a kórokozó mikrobákkal kapcsolatos munkavégzés veszélyeit.
Képesség
Képes biológiai, biotechnológiai és mikrobiológiai rendszerek biztonságos, környezettudatos működtetésére, a szakterülettel kapcsolatos szolgáltatások, kereskedelmi feladatok ellátására.
Képes kórokozó mikrobákat tartalmazó rendszerek biztonságos működtetésére.
Képes biotechnológiai jellegű laboratóriumi, félüzemi, üzemi feladatok elvégzésére, új vizsgálati módszerek, metodikák elsajátítására, munkavédelmi feladatok megoldására.
Képes mikrobiológiai laboratóriumi feladatok elvégzésére.
Attitűd
Érdeklődik a bioipari, biotechnológiai szakterülettel összefüggő új ismeretek, módszerek és eszközök iránt.
Érdeklődik az új mikrobiológiai ismeretek, eszközök, módszerek iránt.
Betartja a biotechnológiai területre speciálisan fontos munkavégzés biológiai biztonsággal kapcsolatos szabályait, valamint munkajogi szabályait.
Betartja a kórokozó mikroorganizmusokkal kapcsolatos munkavégzés biztonsági szabályait.
Autonómia és felelősség
Jellemzője a kezdeményezés, személyes felelősségvállalás és döntéshozatal.
Jellemzője a személyes felelősségvállalás mikroorganizmusokkal való munka során.
Utolsó módosítás: 2018-07-26 20:35:39