Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar |
Biomérnöki alapképzési szak nappali BSc |
A tantárgy neve angolul: Bioseparations
Tantárgy kódja | Követelmény | Kredit |
BMEVEMBA507 | 2+0+0/f | 2 |
Dr. Fehér Csaba, Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudomány Tanszék
Név: |
Beosztás: |
Tanszék, Int.: |
Dr. Fehér Csaba Dr. Pécs Miklós |
egyetemi adjuntus egyetemi docens |
Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudomány Tanszék |
Biomérnöki műveletek és folyamatok: a fermentáció up-stream műveletei (tápoldatok, mikróbaszaporítás, termékképzés, sterilezés)
Vegyipari műveletek: áramlástan és hőátadás, szűrés, ülepítés, centrifugálás, extrakció
Fizikai kémia: termodinamika, egyensúlyok, reakciókinetika, adszorpció, diffúzió
Analitika: kromatográfia Biokémia: fehérjék tulajdonságai
hogy a hallgatók megismerkedjenek a fermentációs és más biológiai iparok ipari léptékben is alkalmazható elválasztás-technikai módszereivel (downstream processing), amelyeket a biológiai iparokban széleskörűen alkalmaznak a végtermék izolálására. A tárgy általános, műveleti jellegű, nem elsősorban konkrét technológiákat ismertet. Ismeretanyagának elsajátításával erősíthető a hallgatók műveleti, mérnöki szemlélete, képessé válnak egyszerűbb feladatok önálló megoldására, illetve más szakterületen dolgozókkal való kommunikációra.
Differenciált szakmai ismeret lévén, szintetizálja a természettudományos alaptárgyak és a szakmai törzsanyag egyes tárgyainak (fizikai-kémia, művelettan, analitika, biokémia) tudásanyagát, egyben átmenetet képez a technológiai tárgyak felé (biotermék technológia, élelmiszeripari technológia, mezőgazdasági iparok), hiszen több ipari technológia alapjait is tartalmazza.
A tárgy megközelítése gyakorlatorientált, az elméleti levezetések, matematikai modellezés, a számítások és méretezés kérdéseit nem tartalmazza. A tárgy hallgatói képessé válnak a biológiai iparok technológiai lépéseinek megértésére, üzemeltetésére, technológiai fejlesztésre.
Név: |
Beosztás: |
Tanszék, Int.: |
Dr. Pécs Miklós Dr. Fehér Csaba |
egyetemi docens egyetemi adjuntus |
Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudomány Tanszék |
A tanulási eredmények között az adott szak Képzési és Kimeneti Követelményében [18/2016. (VIII. 5.) EMMI rendelet] előírt tanulási eredmények szerepelnek kékkel. A jelen tantárgy ezekhez való hozzájárulása feketével szedett.
Tudás
Ismeri a biológiai rendszerek felépítését, működését és ezek szabályozási lehetőségeit.
Ismeri a mikroorganizmusok főbb alkotóelemeinek felépítését, funkcióját, az élesztők, baktériumok, fonalas gombák és növényi sejtek sejtfalának felépítését.
Ismeri a fehérjék alapvető biológiai és fizikai jellemzőit, szerkezetét, funkcióit és működését.
Ismeri a kémiai, biokémiai és mikrobiológiai folyamatok alapvető törvényszerűségeit és az ezekre épülő vizsgálati módszereket.
Ismeri a biológiai iparok fő termékeinek tulajdonságait, reakcióit, az ezeken alapuló azonosítási és elválasztási lehetőségeket.
Ismeri az általános és bioipari művelettan elveit, összefüggéseit, eljárásait.
Ismeri a sejtek fermentléből történő szeparálásának alapelveit, törvényszerűségeit, speciális tulajdonságait.
Ismeri a biológiai termékek kinyerésének, tisztításának és koncentrálásának alapelveit és törvényszerűségeit.
Ismeri az egyes műveleti lépések matematikai leírását, képes anyagmérleg egyenletek felállítására.
Ismeri a széles körűen értelmezett biotechnológiai műveleteket, berendezéseit és ezek irányítását.
Ismeri a sejtelválasztás, sejtfeltárás, kicsapás, adszorbció, extrakció, membrán műveletek általános berendezéseit, azok felépítését, működésük és irányításuk alapelveit.
Ismeri a biológiai, biotechnológiai ipar fő termékeit, a gyártási technológiákat és a tervezési alapelveket.
Ismeri a biológiai ipar főbb termékeit, azok elválasztásának lehetőségeit.
Ismeri a szakterületéhez kapcsolódó munka- és tűzvédelmi, biztonságtechnikai területek alapvető elvárásait, követelményeit, a környezetvédelem és a biológiai biztonság, vonatkozó előírásait.
Ismeri a biológiai termékek szeparálási műveletei során felmerülő környezetvédelmi, biztonságtechnikai kockázatokat.
Képesség
Alkalmazni tudja a szakterülethez kapcsolódó számítási, biometriai és modellezési módszereket, képes számítástechnikai ismeretek, adatbázisok alkalmazására.
Ismeri a műveletek matematikai leírását, fizikai törvényszerűségeit, melyeket a kapcsolódó számítások, méretezések, üzemi körülmények megállapítása céljából képes önállóan felhasználni.
Képes részfeladatok ellátására a technológiai rendszerek fejlesztésében, tervezésében, új eljárások, termékek kifejlesztésében, biológiai és rokon tudományok kutatásában.
Képes az egyes elválasztási műveletek során fellépő problémák helyes értelmezésére és megoldási módszerek megfelelő megválasztására.
Képes biológiai eredetű termékek kinyerési és tisztítási technológiáinak fejlesztésére, tervezésére.
Képes korábban nem ismert új folyamatok, termékek, rendszerek megismerésére, megértésére.
KKépes a fermentációs feldolgozási folyamatok területén új technikák, eljárások megértésére.
Attitűd
Nyitott a biotechnológiai, bioipari területeken zajló szakmai, technológiai fejlesztés és innováció megismerésére, elfogadására, hiteles közvetítésére.
Nyitott új technológiák és fejlesztések megismerésére és megértésére a biológiai iparok elválasztása területén.
Érdeklődik a bioipari, biotechnológiai szakterülettel összefüggő új ismeretek, módszerek és eszközök iránt.
Érdeklődik a bioiparok downstream műveleteinek legújabb kutatási és fejlesztési irányai iránt.
Érzékeny a mikro- és makrokörnyezet szempontjaira.
Technológiai, energetikai, környezeti és gazdasági szempontok alapján képes mérlegelni a különböző elválasztási technikákat.
Autonómia és felelősség
Autonóm módon képes a biotechnológiai területen átfogó szakmai kérdések értelmezésére.
A megszerzett ismeretek birtokában önállóan képes a biológiai iparok elválasztási folyamatainak területén problémákat értelmezni és megoldásokat javasolni.
Igényli és támogatja az eredményesség és biztonságosság folyamatos ellenőrzését.
A tantárgy teljesítése során szükséges a hatékony és biztonságos elválasztási folyamatok megértése és újragondolási iránti igény, azok ellenőrzési lehetőségeinek feltérképezése.
Utolsó módosítás: 2019-04-24 13:13:44