Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar |
Biomérnöki alapképzési szak nappali BSc |
A tantárgy neve angolul: Food Technology
Tantárgy kódja | Követelmény | Kredit |
BMEVEMBA606 | 2+0+2/v | 5 |
Dr. Tömösközi Sándor, egyetemi docens
BME Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszék (BME-ABÉT)
Név: |
Beosztás: |
Tanszék, Int.: |
Dr. Merész Péter |
egyetemi adjunktus |
BME-ABÉT |
Vegyipari műveleti alapismeretek és anyag átalakítási módszerek (elsősorban a természetes eredetű nyersanyagokra vonatkozóan), élelmiszer-kémia és -biokémia, biológiai iparok műveletei, enzimológia, mikrobiológia.
Biokémia, Vegyipari műveletek I.
Az élelmiszeripari technológiák során feldolgozandó anyagok átalakító műveleteinek, a műveletek során nyert intermedierek és termékek műveleti szempontból jellemző tulajdonságainak megismerése.
Név: |
Beosztás: |
Tanszék, Int.: |
Dr. Merész Péter |
egyetemi docens |
BME-ABÉT |
A tanulási eredmények között az adott szak Képzési és Kimeneti Követelményében [18/2016. (VIII. 5.) EMMI rendelet] előírt tanulási eredmények szerepelnek kékkel. A jelen tantárgy ezekhez való hozzájárulása feketével szedett.
Tudás
Ismeri a biológiai rendszerek felépítését, működését és ezek szabályozási lehetőségeit.
Ismeri az élelmiszeripari nyersanyagok fizikai-kémiai sajátosságait.
Ismeri a kémiai, biokémiai és mikrobiológiai folyamatok alapvető törvényszerűségeit és az ezekre épülő vizsgálati módszereket.
Ismeri az élelmiszertechnológiai folyamatok esetében a kémiai, biokémiai és mikrobiológiai folyamatok alapvető törvényszerűségeit és az ezekre épülő vizsgálati módszereket.
Ismeri az általános és bioipari művelettan elveit, összefüggéseit, eljárásait.
Ismeri az élelmiszeripari technológiák legfontosabb műveleteit.
Ismeri a széles körűen értelmezett biotechnológiai műveleteket, berendezéseit és ezek irányítását.
Ismeri az élelmiszeripari műveletekhez kapcsolódó legfontosabb biotechnológiai műveleteket és berendezéseit.
Ismeri a biológiai, biotechnológiai ipar fő termékeit, a gyártási technológiákat és a tervezési alapelveket.
Ismeri az élelmiszeripari technológiák főbb termékeit.
Ismeri a biomérnöki szakterület tanulási, ismeretszerzési, adatgyűjtési módszereit, azok etikai korlátait és problémamegoldó technikáit.
Megismeri az élelmiszeripari technológiák alapjait önálló laborfeladat keretében.
Képesség
Képes biológiai, biotechnológiai és mikrobiológiai rendszerek biztonságos, környezettudatos működtetésére, a szakterülettel kapcsolatos szolgáltatások, kereskedelmi feladatok ellátására.
Képes technológiai folyamatok biztonságos működtetésére.
Képes biotechnológiai jellegű laboratóriumi, félüzemi, üzemi feladatok elvégzésére, új vizsgálati módszerek, metodikák elsajátítására, munkavédelmi feladatok megoldására.
Képes alapvető élelmiszeripari technológiák félüzemi kivitelezésére.
A laboratóriumi gyakorlati tevékenységhez megfelelő manualitással rendelkezik.
Képes alapvető élelmiszeripari technológiák laboratóriumi szintű kivitelezésére.
Képes önállóan végrehajtani laboratóriumi vagy technológiai részfolyamatokat. Képes felismerni a felmerülő problémákat és döntéseket hozni megoldásukra.
Képes élelmiszeripari technológiai problémák önálló megoldására.
Attitűd
Nyitott a biotechnológiai, bioipari területeken zajló szakmai, technológiai fejlesztés és innováció megismerésére, elfogadására, hiteles közvetítésére.
Nyitott az élelmiszertechnológia területén zajló innovációs folyamatok nyomon követésére.
Autonómia és felelősség
Képes a személyes motiváció és a csoportmunka összeegyeztetésére.
Képes egyéni és csoportos feladatok végrehajtására.
Utolsó módosítás: 2024-05-16 09:24:08