Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar |
Biomérnöki alapképzési szak nappali BSc |
A tantárgy neve angolul: Enzymology
Tantárgy kódja | Követelmény | Kredit |
BMEVEMBA707 | 2+0+0/f | 2 |
Dr. Fehér Csaba, egyetemi adjunktus, BME ABÉT
Név: |
Beosztás: |
Tanszék, Int.: |
Dr. Réczey Istvánné |
címzetes egyetemi tanár |
Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszék |
Dr. Fehér Csaba |
egyetemi adjunktus |
Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszék |
Enzimmérnöki ismeretek
előzetes követelmény (kötelező) |
Biomérnöki műveletek és folyamatok |
ajánlott előtanulmány |
Mezőgazdasági iparok technológiája |
A tárgy átfogó képet kíván adni az enzimek gyakorlati alkalmazásáról, beleértve a nem tradicionálisan enzimes ipari technológiákat. A főbb enzimcsoportokat (amilázok, cellulázok, peptidázok, lipázok, pektinázok) oktatói előadások formájában tekintjük át. A tárgy szerves részét képezik a hallgató előadások, melyben az egyes iparok enzimeit mutatják be a hallgatói csoportok kiselőadások formájában.
Név: |
Beosztás: |
Tanszék, Int.: |
Dr. Réczey Istvánné |
címzetes egyetemi tanár |
Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszék |
Dr. Barta Zsolt Dr. Fehér Csaba |
egyetemi adjunktus egyetemi adjunktus |
Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszék |
A tanulási eredmények között az adott szak Képzési és Kimeneti Követelményében [18/2016. (VIII. 5.) EMMI rendelet] előírt tanulási eredmények szerepelnek kékkel. A jelen tantárgy ezekhez való hozzájárulása feketével szedett.
Tudás
Ismeri a biológiai rendszerek felépítését, működését és ezek szabályozási lehetőségeit.
Ismeri az enzimek szerkezetét, felépítését, tulajdonágait.
Ismeri a kémiai, biokémiai és mikrobiológiai folyamatok alapvető törvényszerűségeit és az ezekre épülő vizsgálati módszereket.
Ismeri az enzimes folyamatok működését alapvető törvényszerűségeit.
Ismeri a biológiai, biotechnológiai ipar fő termékeit, a gyártási technológiákat és a tervezési alapelveket.
Ismer az enzimek ipari felhasználásait. Ismeri a biotechnológiai ipar enzimek segítségével előállítható termékeit, azok gyártási technológiáit.
Képesség
Képes a szakmai adatbázisok és szakirodalom felhasználására és feldolgozására.
Képes enzimek felkutatására szakmai adatbázisban, képes az enzimek ipari alkalmazásának felkutatására technológiák megértésére, enzimek ipari alkalmazására új lehetőségek feltárására az irodalomban fellelhető kutatások alapján.
Képes legalább egy idegen nyelven a műszaki dokumentáció megértésére.
A technológia folyamatok idegen nyelvű (angol) leírását, folyamatábrákat képes feldolgozni.
Képes korábban nem ismert új folyamatok, termékek, rendszerek megismerésére, megértésére.
Képes megérteni és elsajátítani új technológiák alapjait.
Attitűd
Nyitott a biotechnológiai, bioipari területeken zajló szakmai, technológiai fejlesztés és innováció megismerésére, elfogadására, hiteles közvetítésére.
Érdeklődik a vegyiparban alkalmazható alternatív biotechnológiai megoldások pl. enzimek/mikroorganizmusok használata iránt.
Törekszik arra, hogy feladatainak megoldása, vezetési döntései az irányított munkatársak véleményének megismerésével, lehetőleg együttműködésben történjen meg.
A csoportos prezentáció elkészítése és előadása során nagyfokú együttműködésre való törekvés szükséges.
Igényli és munkatársaitól elvárja a minőségi munkát.
A hallgatói előadás elkészítéséekor a csoport minden tagjának igényesen kell dolgoznia a megfelelő közös prezentáció bemutatásához. Fontos, hogy egyetértésben dolgozzanak, szétosszák egymás között a feladatokat, majd közös munkával egységes bemutatót készítsenek.
Autonómia és felelősség
Képes a személyes motiváció és a csoportmunka összeegyeztetésére.
A csoportmunkán belül mindenkinek egyenként is megfelelően kell dolgozni és a kooperáció is elengedhetetlen az összehangolt prezentáció megtartásához.
Autonóm módon képes a biotechnológiai területen átfogó szakmai kérdések értelmezésére.
Az enzimek bioipari alkalmazása területén önálló problémafelvetésre és megoldásra képes.
Utolsó módosítás: 2019-04-24 13:15:11