BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar

nyelv / language: hu | en
A tantárgy adatlapja ebben a tantervben:
Adatlapverzió:
Budapesti Műszaki és
Gazdaságtudományi Egyetem
Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar
Környezetmérnöki alapképzési szak nappali BSc

Tantárgyadatlap
és tantárgykövetelmények

Mikrobiológia környezetmérnököknek

A tantárgy neve angolul: Microbiology for environmental engineers

Tantárgy kódja Követelmény Kredit
BMEVEMBAKM3 2+0+0/f 3

A tantárgy tanszéki weboldala (az aktuális félévre vonatkozó információk):

A tantárgyfelelős személy és tanszék:

Dr. Feigl Viktória, Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszer-tudományi Tanszék

A tantárgy előadója:

Név:

Beosztás:

Tanszék, Int.:

Dr. Sveiczer Ákos

egy. docens

Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszer-tudományi Tanszék

Dr. Tardy Gábor

egy. adjunktus

Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszer-tudományi Tanszék

A tantárgy az alábbi témakörök ismeretére épít:

sejttan: a sejtek és alkotóik felépítése, kémiai összetétele és működése

Kötelező/ajánlott előtanulmányi rend:

Kötelező előtanulmány:


BMEVEMKAKM1

Biológia alapjai vagy

BMEVEMBA102

Sejtbiológia

A tantárgy célkitűzése:

A Mikrobiológia c. tárgy keretében a hallgatók betekintést kapnak a szabad szemmel nem látható élőlények világába. Röviden megismerkednek a mikrobiológia felosztásával és történetével, majd pedig elsősorban a baktériumok működésével, életjelenségeivel (pl. sejttan, metabolizmus) és azok szabályszerűségeivel. Megtanulják annak alapelveit, hogy a mikrobákat hogyan tudjuk szükség szerint szaporítani illetve elpusztítani ("pozitív" illetve "negatív" mikrobiológia), illetve genetikai információjuk hogyan és miért változhat életük során. A tárgy kisebb részét az élőlények rendszerezése és az egyes mikrobacsoportok (vírusok, baktériumok, protiszták, gombák) rövid leírása teszi ki. A tárgy a szakmai törzsanyag része, elméleti és gyakorlati ismereteket nyújt.

A tantárgy tematikáját kidolgozta:

Név:

Beosztás:

Tanszék, Int.:

Dr. Sveiczer Ákos

egy. docens

Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszer-tudományi Tanszék

 

 

 

Tanulási eredmények:

A tanulási eredmények között az adott szak Képzési és Kimeneti Követelményében [18/2016. (VIII. 5.) EMMI rendelet] előírt tanulási eredmények szerepelnek kékkel. A jelen tantárgy ezekhez való hozzájárulása feketével szedett.

Tudás

Ismeri a környezetvédelmi szakterület műveléséhez szükséges általános és specifikus matematikai, természet‐ és társadalomtudományi elveket, szabályokat, összefüggéseket.

Ismeri a pro- és eukarióta mikroorganizmusok sejtjeinek általános jellemzését, külső és belső felépítését, és a mikroorganizmusok helyét a rendszertanban.

Jellemezni tudja a mikroorganizmusok általános anyagcserjét, típusait.

Ismeri a mikroorganizmusok szaporodását, a szaporodásukat befolyásoló fizikai és biokémiai tényezőket, tudja, hogyan lehet a mikroorganizmusokat laboratóriumi körülmények között tenyészteni, és tudja, hogyan lehet a mennyiségüket meghatározni.

Ismeri a mutációk típusait, hatásukat a fenotípusra, valamint a prokarióta gén transzfer formáit.

Átfogóan ismeri a környezeti elemek és rendszerek alapvető jellemzőit, összefüggéseit és az azokra ható környezetkárosító anyagokat.

Ismeri, hogy a mikroorganizmusok szaporodására hogyan hatnak a különböző fizikai környezeti tényezők, mint a hőmérséklet, pH, oxigén jelenléte, nedvességtartalom, nyomás, sugárzások stb., valamint a táplálkozási tényezők, mint a C, N, S, P, ásványi anyagok, vitaminok.

Ismeri a kémiai és a fizikai mutagéneket, és azok hatását a mikroorganizmusokra.

Ismeri a környezeti elemek és rendszerek mennyiségi és minőségi jellemzőinek vizsgálatára alkalmas főbb módszereket, ezek jellemző mérőberendezéseit és azok korlátait, valamint a mért adatok értékelésének módszereit.

Ismeri a mikroorganizmusok mennyiségének meghatározására alkalmas módszereket.

Ismeri a mikroorganizmusok minőségének tenyésztéses módszerekkel történő meghatározására szolgáló diagnosztikai teszteket.

Ismeri a különböző vegyi anyagok mutagenitásának vizsgálatára alkalmas módszereket.

Képesség

Képes a környezeti elemek és rendszerek korszerű mérőeszközökkel történő mennyiségi és minőségi jellemzőinek alapfokú vizsgálatára, mérési tervek összeállítására, azok kivitelezésére és az adatok értékelésére.

Képes a mikroorganizmusok szaporodásának nyomon követésére és mennyiségük meghatározására.

Képes a mikroorganizmusok minőségi meghatározására egyszerű diagnosztikai módszerekkel.

Képes a vegyi anyagok mutagenitásának vizsgálatára.

Multidiszciplináris ismeretei révén alkalmas a mérnöki munkában való alkotó részvételre, képes alkalmazkodni a folyamatosan változó követelményekhez.

A mikrobiológiában való jártassága által képes a mikróbákkal kapcsolatos munkában való részvételre.

Képes részt venni környezetvédelmi szakértői, tanácsadói, döntés‐előkészítési munkában.

Képes a mikrobiológiai folyamatokhoz kapcsolódó környezetvédelmi szakértői, tanácsadói, döntés-előkészítői munkában való részvételre.

Attitűd

Együttműködik a környezetvédelemmel foglalkozó társadalmi szervezetekkel, de vitaképes az optimális megoldások kidolgozása érdekében.

Vitaképes a mikrobiológiai ismereteken alapuló, mikroorganizmusokat alkalmazó optimális mérnöki megoldásokkal kapcsolatban.

Nyitott a szakmájához kapcsolódó, de más területen tevékenykedő szakemberekkel való szakmai együttműködésre.

Nyitott a mikrobiológusokkal, biotechnológusokkal, genetikusokkal történő szakmai együttműködésre.

Autonómia és felelősség

Utolsó módosítás: 2019-09-04 12:24:50

A további tárgyak adatlapjának kiválasztásához kattintson ide.