Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar |
Környezetmérnöki alapképzési szak nappali BSc |
Tantárgyadatlap
és tantárgykövetelmények
Mikrobiológia környezetmérnököknek
A tantárgy neve angolul: Microbiology for environmental engineers
Tantárgy kódja | Követelmény | Kredit |
BMEVEMBAKM3 | 2+0+0/f | 3 |
A tantárgy tanszéki weboldala (az aktuális félévre vonatkozó információk):
A tantárgyfelelős személy és tanszék:
Dr. Feigl Viktória, Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszer-tudományi Tanszék
A tantárgy előadója:
Név: | Beosztás: | Tanszék, Int.: |
Dr. Sveiczer Ákos | egy. docens | Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszer-tudományi Tanszék |
Dr. Tardy Gábor | egy. adjunktus | Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszer-tudományi Tanszék |
A tantárgy az alábbi témakörök ismeretére épít:
sejttan: a sejtek és alkotóik felépítése, kémiai összetétele és működése
Kötelező/ajánlott előtanulmányi rend:
Kötelező előtanulmány: | |
BMEVEMKAKM1 | Biológia alapjai vagy |
BMEVEMBA102 | Sejtbiológia |
A tantárgy célkitűzése:
A Mikrobiológia c. tárgy keretében a hallgatók betekintést kapnak a szabad szemmel nem látható élőlények világába. Röviden megismerkednek a mikrobiológia felosztásával és történetével, majd pedig elsősorban a baktériumok működésével, életjelenségeivel (pl. sejttan, metabolizmus) és azok szabályszerűségeivel. Megtanulják annak alapelveit, hogy a mikrobákat hogyan tudjuk szükség szerint szaporítani illetve elpusztítani ("pozitív" illetve "negatív" mikrobiológia), illetve genetikai információjuk hogyan és miért változhat életük során. A tárgy kisebb részét az élőlények rendszerezése és az egyes mikrobacsoportok (vírusok, baktériumok, protiszták, gombák) rövid leírása teszi ki. A tárgy a szakmai törzsanyag része, elméleti és gyakorlati ismereteket nyújt.
A tantárgy tematikáját kidolgozta:
Név: | Beosztás: | Tanszék, Int.: |
Dr. Sveiczer Ákos | egy. docens | Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszer-tudományi Tanszék |
|
|
|
Tanulási eredmények:
A tanulási eredmények között az adott szak Képzési és Kimeneti Követelményében [18/2016. (VIII. 5.) EMMI rendelet] előírt tanulási eredmények szerepelnek kékkel. A jelen tantárgy ezekhez való hozzájárulása feketével szedett.
Tudás
Ismeri a környezetvédelmi szakterület műveléséhez szükséges általános és specifikus matematikai, természet‐ és társadalomtudományi elveket, szabályokat, összefüggéseket.
Ismeri a pro- és eukarióta mikroorganizmusok sejtjeinek általános jellemzését, külső és belső felépítését, és a mikroorganizmusok helyét a rendszertanban.
Jellemezni tudja a mikroorganizmusok általános anyagcserjét, típusait.
Ismeri a mikroorganizmusok szaporodását, a szaporodásukat befolyásoló fizikai és biokémiai tényezőket, tudja, hogyan lehet a mikroorganizmusokat laboratóriumi körülmények között tenyészteni, és tudja, hogyan lehet a mennyiségüket meghatározni.
Ismeri a mutációk típusait, hatásukat a fenotípusra, valamint a prokarióta gén transzfer formáit.
Átfogóan ismeri a környezeti elemek és rendszerek alapvető jellemzőit, összefüggéseit és az azokra ható környezetkárosító anyagokat.
Ismeri, hogy a mikroorganizmusok szaporodására hogyan hatnak a különböző fizikai környezeti tényezők, mint a hőmérséklet, pH, oxigén jelenléte, nedvességtartalom, nyomás, sugárzások stb., valamint a táplálkozási tényezők, mint a C, N, S, P, ásványi anyagok, vitaminok.
Ismeri a kémiai és a fizikai mutagéneket, és azok hatását a mikroorganizmusokra.
Ismeri a környezeti elemek és rendszerek mennyiségi és minőségi jellemzőinek vizsgálatára alkalmas főbb módszereket, ezek jellemző mérőberendezéseit és azok korlátait, valamint a mért adatok értékelésének módszereit.
Ismeri a mikroorganizmusok mennyiségének meghatározására alkalmas módszereket.
Ismeri a mikroorganizmusok minőségének tenyésztéses módszerekkel történő meghatározására szolgáló diagnosztikai teszteket.
Ismeri a különböző vegyi anyagok mutagenitásának vizsgálatára alkalmas módszereket.
Képesség
Képes a környezeti elemek és rendszerek korszerű mérőeszközökkel történő mennyiségi és minőségi jellemzőinek alapfokú vizsgálatára, mérési tervek összeállítására, azok kivitelezésére és az adatok értékelésére.
Képes a mikroorganizmusok szaporodásának nyomon követésére és mennyiségük meghatározására.
Képes a mikroorganizmusok minőségi meghatározására egyszerű diagnosztikai módszerekkel.
Képes a vegyi anyagok mutagenitásának vizsgálatára.
Multidiszciplináris ismeretei révén alkalmas a mérnöki munkában való alkotó részvételre, képes alkalmazkodni a folyamatosan változó követelményekhez.
A mikrobiológiában való jártassága által képes a mikróbákkal kapcsolatos munkában való részvételre.
Képes részt venni környezetvédelmi szakértői, tanácsadói, döntés‐előkészítési munkában.
Képes a mikrobiológiai folyamatokhoz kapcsolódó környezetvédelmi szakértői, tanácsadói, döntés-előkészítői munkában való részvételre.
Attitűd
Együttműködik a környezetvédelemmel foglalkozó társadalmi szervezetekkel, de vitaképes az optimális megoldások kidolgozása érdekében.
Vitaképes a mikrobiológiai ismereteken alapuló, mikroorganizmusokat alkalmazó optimális mérnöki megoldásokkal kapcsolatban.
Nyitott a szakmájához kapcsolódó, de más területen tevékenykedő szakemberekkel való szakmai együttműködésre.
Nyitott a mikrobiológusokkal, biotechnológusokkal, genetikusokkal történő szakmai együttműködésre.
Autonómia és felelősség
Utolsó módosítás: 2019-09-04 12:24:50
A további tárgyak adatlapjának kiválasztásához kattintson ide.