Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar |
Biomérnöki mesterképzési szak nappali MSc |
A tantárgy neve angolul: Current Issues of Food Safety
Tantárgy kódja | Követelmény | Kredit |
BMEVEMBM109 | 2+0+0/f | 3 |
Dr. Tömösközi Sándor, egyetemi docens
BME Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszék (BME-ABÉT)
Név: |
Beosztás: |
Tanszék, Int.: |
Kormosné Dr. Bugyi Zsuzsanna |
Egyetemi adjunktus |
BME-ABÉT |
Élelmiszerbiztonság, Élelmiszeripari technológia, Élelmiszeranalitika
-
A tantárgy célkitűzése, hogy a mesterszakos szakirányos hallgatók megismerjék a legfontosabb, az élelmiszerbiztonsági alapismeretek komplex alkalmazását igénylő kérdéseket, a területen jelentkező legújabb kihívásokat, és ezek megoldási lehetőségeit.
Név: |
Beosztás: |
Tanszék, Int.: |
Kormosné Dr. Bugyi Zsuzsanna |
Egyetemi adjunktus |
BME-ABÉT |
A tanulási eredmények között az adott szak Képzési és Kimeneti Követelményében [18/2016. (VIII. 5.) EMMI rendelet] előírt tanulási eredmények szerepelnek kékkel. A jelen tantárgy ezekhez való hozzájárulása feketével szedett.
Tudás
Rendszerezett tudással rendelkezik a biológiai, biokémiai, mikrobiológiai területeken.
Rendszerezett tudással rendelkezik az élelmiszerek összetételéről, az azokban fellelhető hagyományos és új fizikai, kémiai és biológiai veszélyforrásokról.
Ismeri és érti a környezetvédelemi szabályozás elveit, a minőségügy, a fogyasztóvédelem és a termékfelelősséggel összefüggő folyamatok alapvető törvényszerűségeit.
Ismeri a biztonságos élelmiszer előállításához szükséges minőségügyi, fogyasztóvédelmi és termékfelelősségi folyamatokat.
Ismeri és érti a műszaki és gazdasági jogi szabályozás, a mérnöketika, valamint a globális társadalmi és gazdasági folyamatok bioiparokra vonatkozó alapvető törvényszerűségeit.
Ismeri a biztonságos élelmiszer-előállítást szabályozó jogi környezetet.
Képesség
Képes irányítani biológiai, biokémiai, mikrobiológiai alapú biotechnológiai rendszerek biztonságos, környezettudatos működtetését, fejlesztését.
Képes irányítani biztonságos élelmiszerek előállítását célzó rendszerek fejlesztését.
Képes önálló feladatok ellátására a biológiai, biokémiai, mikrobiológiai alapú, biotechnológiai rendszerek fejlesztésében, tervezésében.
Képes önálló feladatok ellátására élelmiszergyártó rendszerek élelmiszerbiztonsági szempontokat szem előtt tartó tervezésében.
Alkalmas az együttműködésre, a csoportmunkában való részvételre, kellő gyakorlat után vezetői feladatok ellátására.
Alkalmas csoportmunkában való részvételre.
Attitűd
Törekszik a folyamatos önképzésre, önfejlesztésre, továbbképzésre a biomérnöki szakterületen a saját tudásának magasabb szintre emelése érdekében.
Törekszik élelmiszerbiztonsági ismereteinek folyamatos fejlesztésére.
Nyitott és fogékony a biotechnológiai területeken zajló szakmai, technológiai fejlesztés és innováció megismerésére, elfogadására, és hiteles közvetítésére.
Nyitott az élelmiszerbiztonságot befolyásoló területeken zajló fejlesztések nyomon követésére, elfogadására és hiteles közvetítésére.
Autonómia és felelősség
Döntései során hangsúlyosan figyelembe veszi a környezet- és egészségvédelemi szempontokat, tekintettel van a minőségügy, a fogyasztóvédelem, a termékfelelősség, az egyenlő esélyű hozzáférés elvére és alkalmazására.
Tudatában van és döntései során hangsúlyosan figyelembe veszi, hogy a biztonságos élelmiszer előállítása során minőségügyi, termékfelelősségi és fogyasztóvédelmi egyaránt szerepet játszanak.
Vállalja a felelősséget elemzései, döntései, utasításai következményeiért.
Vállalja a felelősséget az élelmiszerbiztonságot befolyásoló döntéseiért.
Utolsó módosítás: 2024-05-16 09:21:42