Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar |
Biomérnöki mesterképzési szak nappali MSc |
A tantárgy neve angolul: Human microbiology
Tantárgy kódja | Követelmény | Kredit |
BMEVEMBM116 | 2+1+0/v | 3 |
Dr. Ghidán Ágoston, egyetemi adjunktus, Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszék
Név: |
Beosztás: |
Tanszék, Int.: |
Dr. Kristóf Katalin |
egyetemi docens |
Semmelweis Egyetem, Laboratóriumi Medicina Intézet |
Dr. Ghidán Ágoston |
egyetemi adjunktus |
Semmelweis Egyetem, Orvosi Mikrobiológiai Intézet |
Sejtbiológia, Biokémia
ajánlott előtanulmány |
Matematika M1c-Valószínűségszámítás és statisztika, Környezeti analitikai elemzések |
tematikaütközés miatt a tárgyat nem vehetik fel akik elvégezték az alábbi tárgyakat |
Felszíni és felszín alatti monitoring és mintavételezés (BMEEOVKMKM3) |
A Humán Mikrobiológia tárgy oktatása során a humán virológiát kivéve az orvosi mikrobiológia összes tudományterületét felöleli úgy, mint: Általános és Részletes Bakteriológia, Mikológia Parazitológia (Protozoonok és Férgek). Az elméleti alapot és hátteret előadások keretében adjuk meg, különös tekintettel a mikroorganizmusok okozta fertőzések/betegségek pathomechanizmusára, pathogenezisére. A laboratóriumi gyakorlatok keretében – lehetőségeinkhez mérten – technikailag is megtanítjuk a mikróbák taxonómiai azonosításának módszereit és a klinikai mikrobiológia diagnosztikát. Hallgatóinknak a mikrobiológiai gyakorlatok keretében kell megtanulniuk a mikróbákkal és a fertőző anyagokkal történő biztonságos bánásmódot, az aszeptikus technikákat, mikroszkópos technikákat, annak érdekében, hogy a későbbiekben esetleg fertőző mikrobákkal biztonságosan tudjanak bánni. Továbbá a mikrobiológiai gyakorlatok keretében kell megismerniük a mikrobiológiai laboratóriumi diagnosztikában használatos alapvető lépéseket, módszereket, amelyeket majd a szakmai rutinban hasznosíthatnak.
Név: |
Beosztás: |
Tanszék, Int.: |
Dr. Sveiczer Ákos |
egyetemi docens |
Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszék |
|
|
A tárgyadatlap érvényessége:2017. szeptember 1-től visszavonásig.
A tanulási eredmények között az adott szak Képzési és Kimeneti Követelményében [18/2016. (VIII. 5.) EMMI rendelet] előírt tanulási eredmények szerepelnek kékkel. A jelen tantárgy ezekhez való hozzájárulása feketével szedett.
Tudás
Rendszerezett tudással rendelkezik a biológiai, biokémiai, mikrobiológiai területeken.
Áttekintéssel rendelkezik a humán mikrobiológiában fontosabb szerepet betöltő kórokozók felismerésében, kezelésében
Rendszerezett tudással rendelkezik a modern molekuláris biológiai területeken, ismeri a korszerű molekuláris biológiai technikákat és azok összefüggéseit.
Rendszerezett tudással rendelkezik a molekuláris mikrobiológia területén
Ismeri a munkahelyi biztonság, ezen belül a biológiai biztonságra vonatkozó folyamatok alapvető törvényszerűségeit.
Ismeri az alapvető mikrobiológiai technikákat. Aszeptikus munkavégzésre képes
Ismeri és érti a kutatáshoz vagy tudományos munkához szükséges, széles körben alkalmazható problémamegoldó technikákat.
A mikrobiológiai kutatásban felmerülő problémákhoz a megoldáshoz alkalmas módszereket tud választani
Képesség
Képes elméleti tudása birtokában, új kísérleti metodikák elsajátítására és továbbfejlesztésére.
Képes elméleti tudása birtokában új kísérleti metodikák elsajátítására
Képes önálló feladatok ellátására a biológiai, biokémiai, mikrobiológiai alapú, biotechnológiai rendszerek fejlesztésében, tervezésében.
Képes önálló feladatok elvégzésére a humán mikrobiológia területén
Képes valós biológiai, biokémiai, mikrobiológiai alapú, biotechnológiai rendszerekhez kapcsolódó műszaki feladatok esetén a problémamegoldó technikák önálló felhasználására.
Képes mikrobiológiai alapú rendszerekhez kapcsolódó problémamegoldó technikák felhasználására
Attitűd
Törekszik a folyamatos önképzésre, önfejlesztésre, továbbképzésre a biomérnöki szakterületen a saját tudásának magasabb szintre emelése érdekében.
Törekszik a folyamatos önképzésre
Elkötelezett, és hivatástudata elmélyült a biomérnöki szakterület iránt.
Elkötelezett és hivatástudata van
Kreatív és rugalmas feladatai megoldása során.
Kreatív és rugalmas feladatai megoldása során
Autonómia és felelősség
Szakmai problémák megoldása során kezdeményező és felelősségteljes.
Szakmai problémák megoldása során felelősségteljes
Döntései során hangsúlyosan figyelembe veszi a környezet- és egészségvédelemi szempontokat, tekintettel van a minőségügy, a fogyasztóvédelem, a termékfelelősség, az egyenlő esélyű hozzáférés elvére és alkalmazására.
Döntései során figyelembe veszi az egészségvédelmi szempontokat
Utolsó módosítás: 2022-04-26 15:03:25