Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar |
Biomérnöki mesterképzési szak nappali MSc |
A tantárgy neve angolul: Bioproducts and technology
Tantárgy kódja | Követelmény | Kredit |
BMEVEMBM202 | 3+0+0/v | 4 |
Dr. Gergely Szilveszter, egyetemi docens, Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszék (ABÉT)
Név: |
Beosztás: |
Tanszék, Int.: |
Dr. Pécs Miklós |
egyetemi docens |
Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszék (ABÉT) |
Dr. Ballagi András |
címzetes egyetemi tanár |
DIAGON Kft. |
Mikrobiológia (a mikroorganizmusok életfolyamatai, tulajdonságai, szaporodása, belső szabályozása)
Mikrobiális genetika (klasszikus és modern genetikai módszerek, génmanipuláció)
Biomérnöki műveletek és folyamatok (up-stream műveletek)
A biotermékek izolálása (a fermentáció down-stream műveletei)
Kötelező: nincs
Ajánlott: BMEVEMKA404
- a hallgatók ismerkedjenek meg a biológiai úton előállított hatóanyagok fajtáival, tulajdonságaival, gyártásukkal (a törzsfenntartástól a feldolgozásig);
- átfogó, technológiai orientációjú képet kapjanak a fermentációs ipar fontosabb termékeiről és azok gyártásáról;
- a hallgatók váljanak képessé a biológiai iparok technológiáinak megértésére, üzemeltetésére, technológiai feladatok önálló megoldására, technológiai fejlesztésre, elemzésre is.
A tárgy egyszerre erősíti a hallgatók technológiai és gyakorlati-biológiai szemléletét.
Technológiai tárgy lévén szintetizálja a természettudományos alaptárgyak és a szakmai törzsanyag egyes tárgyainak (mikrobiológia, genetika, művelettan) tudásanyagát. A tárgy a technológiák tárgyalásával lezárja a képzést, erre már nem épülnek további tantárgyak.
Név: |
Beosztás: |
Tanszék, Int.: |
Dr. Pécs Miklós |
egyetemi docens |
Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszék (ABÉT) |
Dr. Ballagi András |
címzetes egyetemi tanár |
DIAGON Kft. |
A tanulási eredmények között az adott szak Képzési és Kimeneti Követelményében [18/2016. (VIII. 5.) EMMI rendelet] előírt tanulási eredmények szerepelnek kékkel. A jelen tantárgy ezekhez való hozzájárulása feketével szedett.
Tudás
Rendszerezett tudással rendelkezik a modern molekuláris biológiai területeken, ismeri a korszerű molekuláris biológiai technikákat és azok összefüggéseit.
Ismeri az ipari termelő törzsek kialakítási módszereit
Rendszerszinten ismeri a biológiai, biotechnológiai ipar műveleteit és ezek belső összefüggéseit.
Ismeri az egyes vegyipari és biológiai ipari műveletek összekapcsolását integrált technológiává
Rendszerszinten és elemeiben ismeri a biológiai, biotechnológiai ipar több gyártási technológiáját és ezek belső összefüggéseit, a tervezési alapelveket.
Ismeri az elsődleges anyagcsere termékek gyártását
Ismeri a másodlagos anyagcsere termékek gyártását
Ismeri a rekombináns fehérjék gyártását
Ismeri és érti a környezetvédelemi szabályozás elveit, a minőségügy, a fogyasztóvédelem és a termékfelelősséggel összefüggő folyamatok alapvető törvényszerűségeit.
Ismeri az üzemi léptékű gyártás környezetvédelmi szempontjait
Képesség
Képes az elméleti tudása birtokában a széles körűen értelmezett biotechnológiai laboratóriumi, félüzemi és kísérleti üzemi feladatok megtervezésére és elvégzésére.
Képes áttekinteni az ipari léptékű fermentációs folyamatok irányítását
Képes elméleti tudása birtokában, új kísérleti metodikák elsajátítására és továbbfejlesztésére.
Képessé válik új fermentációs technológiák, folyamatok megismerésére és alkalmazására
Attitűd
Törekszik a folyamatos önképzésre, önfejlesztésre, továbbképzésre a biomérnöki szakterületen a saját tudásának magasabb szintre emelése érdekében.
Érdeklődővé válik új fermentációs technológiák és folyamatok megismerésére és továbbfejlesztésére
Nyitott és fogékony a biotechnológiai területeken zajló szakmai, technológiai fejlesztés és innováció megismerésére, elfogadására, és hiteles közvetítésére.
Érdeklődővé válik új fermentációs technológiák és folyamatok megismerésére és továbbfejlesztésére
Autonómia és felelősség
Szakmai problémák megoldása során kezdeményező és felelősségteljes.
Képessé válik teljes ipari fermentációs technológiák átlátására és értelmezésére
Utolsó módosítás: 2018-07-05 21:16:31