Pécs Miklós, docens, kandidátus/PhD
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar |
Biotechnológia mesterképzési szak nappali MSc |
A tantárgy neve angolul: Bioproduct isolation
Tantárgy kódja | Követelmény | Kredit |
BMEVEMBM311 | 2+0+0/v | 2 |
Pécs Miklós, docens, kandidátus/PhD
A tárgy célja, hogy a hallgatók megismerkedjenek a fermentációs és más biológiai iparok ipari léptékben is alkalmazható elválasztás-technikai módszereivel (downstream processing), amelyeket a biológiai iparokban széleskörűen alkalmaznak a végtermék izolálására. A tárgy általános, műveleti jellegű, nem elsősorban konkrét technológiákat ismertet.
A tárgyalt témakörök: Sejtek elválasztása, sejtfeltárás, membránműveletek, kicsapás és kristályosítás, adszorpció és kromatográfia, zárványtestek feldolgozása.
A tanulási eredmények között az adott szak Képzési és Kimeneti Követelményében [18/2016. (VIII. 5.) EMMI rendelet] előírt tanulási eredmények szerepelnek kékkel. A jelen tantárgy ezekhez való hozzájárulása feketével szedett.
Tudás
Ismeri a biotechnológia történetét, a hagyományos és új biotechnológia elméletét és gyakorlatát.
Jól ismeri a biotermékek izolálásának elméletét, történeti áttekintésben és a modern eljárásokban egyaránt
Képesség
Képes tervezési, kutatási és technológia-fejlesztési tevékenységek elvégzésére, megfelelő szakmai gyakorlat megszerzését követően ezen tevékenységek kezdeményezésére, koordinálására és vezetésére is a biotechnológia számos részterületén, beleértve a gyógyszerbiotechnológiát (biotechnológiai úton gyártott gyógyszeralapanyagok fejlesztése és előállítása), az orvosi biotechnológiát (orvosi diagnosztikai és terápiás eszközök fejlesztése és előállítása biotechnológiai módszerekkel), a környezet- biotechnológiát (kármentesítő technológiák fejlesztése biotechnológiai módszerek felhasználásával, környezeti erőforrások biotechnológiai hasznosítása), a bioenergia biotechnológiát (bioüzemanyagok fejlesztése és előállítása), a mezőgazdasági biotechnológiát, ezen belül kiemelten az élelmiszerbiotechnológiát (élelmiszer-összetevők és -adalékok, valamint starterkultúrák és probiotikumok fejlesztése és előállítása).
Megfelelő szakmai gyakorlat és tapasztalat birtokában képes újszerű eljárásokat tervezni biotermékek gazdaságos tisztítására
Attitűd
Törekszik a regionális, magyarországi és európai biotechnológiai tevékenységet végző és fejlesztő vállalatok, kutatóintézetek tevékenységének és igényeinek a megismerésére.
Törekszik arra, hogy megismerje a hazai és külföldi intézmények igényeit egyes biotermékek iránt
Autonómia és felelősség
Felelősen betartja és betartatja a biotechnológiai tevékenységekre vonatkozó jogi, etikai, minőségbiztosítási és biztonsági előírásokat.
Az adekvát szabályokat munkavégzés során betartja és munkatársaival is betartatja
Utolsó módosítás: 2024-05-16 08:59:00