Dr. Szarka András, Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszék
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar |
Biotechnológia mesterképzési szak nappali MSc |
A tantárgy neve angolul: Life cycle of proteins: from gene to biotransformations
Tantárgy kódja | Követelmény | Kredit |
BMEVEMBM408 | 2+0+0/v | 2 |
Dr. Szarka András, Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszék
A tanulási eredmények között az adott szak Képzési és Kimeneti Követelményében [18/2016. (VIII. 5.) EMMI rendelet] előírt tanulási eredmények szerepelnek kékkel. A jelen tantárgy ezekhez való hozzájárulása feketével szedett.
Tudás
Ismeri az új, alapvetően molekuláris biológiai szemléletű biotechnológia kialakulását és fejlődését lehetővé tevő biokémia, sejtbiológia és genetika diszciplínák legújabb kutatási eredményeit, fejlődési irányait, a genetikailag módosított szervezetek előállításának az elméletét és gyakorlatát, továbbá felhasználásának a környezeti kockázatát.
Ismeri a fehérjék sejtbeli funkcióit, szintézisük és lebomlásuk elméleteit
Képesség
Képes a más szakterületeken dolgozó szakemberekkel (pl. biológusok, környezetkutatók, mérnökök, biomérnökök, agrármérnökök, orvosok, gyógyszerészek) való szakmai együttműködésre, és a biotechnológiai alapkutatást végzőkkel, a technológia felhasználókkal való szakmai együttműködésre.
Multidiszciplináris együttműködések kialakítására képes biokémikusokkal, vegyészekkel, orvosokkal és biológusokkal, támaszkodva a fehérjékkel kapcsolatos multidiszciplináris ismereteire
Attitűd
Törekszik a biotechnológia legújabb eredményeinek a folyamatos megismerésére, és ezek átadására is.
Törekszik a vonatkozó szakirodalom követésére
Autonómia és felelősség
Felelősen betartja és betartatja a biotechnológiai tevékenységekre vonatkozó jogi, etikai, minőségbiztosítási és biztonsági előírásokat.
Munkája során betartja a vonatkozó előírásokat
Utolsó módosítás: 2021-01-13 11:14:51