Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar |
Biomérnöki alapképzési szak nappali BSc |
A tantárgy neve angolul: Bioengineering:unit operations and processes
Tantárgy kódja | Követelmény | Kredit |
BMEVEMKA404 | 4+0+0/v | 5 |
Dr. Németh Áron István, ABÉT
Név: |
Beosztás: |
Tanszék, Int.: |
Dr. Németh Áron István DR. Pécs Miklós Dr. Tardy Gábor Márk |
Egyetemi docens Egyetemi docens Egyetemi docens |
ABÉT ABÉT ABÉT |
alapvető biokémiai, mikrobiológiai ismeretek és matematika (differenciálegyenletek, analízis).
a biomérnöki gyakorlatban legalapvetőbb műveletek és folyamatok megismerése, ezek kvantitatív összefüggéseinek feltárása, alkotó felhasználásuk képességének kifejlesztése. Megalapozza a szakirányi továbbhaladást, ahol a tanult műveleteket konkrét technológiák megismerésében segíti. Kvantitatív jellege megalapozza a tervezési képességeket, a komplex folyamatok átlátását.
Név: |
Beosztás: |
Tanszék, Int.: |
Dr. Sevella Béla |
Egyetemi tanár |
ABET |
A tanulási eredmények között az adott szak Képzési és Kimeneti Követelményében [18/2016. (VIII. 5.) EMMI rendelet] előírt tanulási eredmények szerepelnek kékkel. A jelen tantárgy ezekhez való hozzájárulása feketével szedett.
Tudás
Ismeri a biológiai rendszerek felépítését, működését és ezek szabályozási lehetőségeit.
Ismeri az enzimes és fermentációs eljárások működését, és szabályozását.
Ismeri a kémiai, biokémiai és mikrobiológiai folyamatok alapvető törvényszerűségeit és az ezekre épülő vizsgálati módszereket.
Ismeri az enzimes és fermentációs folyamatok nyomonkövetésének módszereit.
Ismeri az általános és bioipari művelettan elveit, összefüggéseit, eljárásait.
Imesri a bioipari műveletek (sterilezés, levegőztetés, keverés stb.) összefüggéseit, eljárásait.
Ismeri a széles körűen értelmezett biotechnológiai műveleteket, berendezéseit és ezek irányítását.
Ismeri a bioreaktorok különböző konfigurációinak alapjait.
Ismeri a biológiai, biotechnológiai ipar fő termékeit, a gyártási technológiákat és a tervezési alapelveket.
Ismeri az enzimes és fermentációs (=bio)iparok alapfolyamatait, eljárásait.
Képesség
Képes biológiai, biotechnológiai és mikrobiológiai rendszerek biztonságos, környezettudatos működtetésére, a szakterülettel kapcsolatos szolgáltatások, kereskedelmi feladatok ellátására.
Képes a mikrobiális biotechnológiai folyamatok biztonságos és környezettudatos működtetésére.
Képes biotechnológiai jellegű laboratóriumi, félüzemi, üzemi feladatok elvégzésére, új vizsgálati módszerek, metodikák elsajátítására, munkavédelmi feladatok megoldására.
Képes elméletben a laborléptéktől a gyártási léptékig biotechnológiai feladatok és módszerfejlesztések elvégzésére.
Alkalmazni tudja a szakterülethez kapcsolódó számítási, biometriai és modellezési módszereket, képes számítástechnikai ismeretek, adatbázisok alkalmazására.
Képes alap számítási feladatok elvégzésére.
Képes önállóan végrehajtani laboratóriumi vagy technológiai részfolyamatokat. Képes felismerni a felmerülő problémákat és döntéseket hozni megoldásukra.
Képes felismerni a felmerülő biotechnológiai problémákat, és döntést hozni a megoldásukra.
Képes részfeladatok ellátására a technológiai rendszerek fejlesztésében, tervezésében, új eljárások, termékek kifejlesztésében, biológiai és rokon tudományok kutatásában.
Képes részfeladatok ellátásráa a technológiai rendszerek fejlesztésében és tervezésében.
Attitűd
Nyitott a biotechnológiai, bioipari területeken zajló szakmai, technológiai fejlesztés és innováció megismerésére, elfogadására, hiteles közvetítésére.
Nyitott a technológiai fejlesztések és innovéciók megismerésére.
Érdeklődik a bioipari, biotechnológiai szakterülettel összefüggő új ismeretek, módszerek és eszközök iránt.
Érdeklődik a bioipari új ismeretek iránt.
Autonómia és felelősség
Autonóm módon képes a biotechnológiai területen átfogó szakmai kérdések értelmezésére.
Önállóan képes a biotechnológiai átfogó kérdések értelmezésére.
Utolsó módosítás: 2023-11-21 17:33:24