Dr. Sveiczer Ákos, Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszék
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar |
Biomérnöki alapképzési szak nappali BSc |
Tantárgyadatlap
és tantárgykövetelmények
Élelmiszeripari mikrobiológia
A tantárgy neve angolul: Food microbiology
Tantárgy kódja | Követelmény | Kredit |
BMEVEMKA606 | 2+0+2/f | 4 |
A tantárgyfelelős személy és tanszék:
A tantárgy előadója:
Név: |
Beosztás: |
Tanszék, Int.: |
Dr. Suhajda Ágnes |
tudományos munkatárs |
Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi |
A tantárgy az alábbi témakörök ismeretére épít:
általános mikrobiológia és fiziológia.
A tantárgy célkitűzése:
elmélet: a mezőgazdasági és élelmiszer iparokban szerepet játszó mikrobákkal történő megismerkedés a következő nagyobb témacsoportok szerint: 1/ A technológia szerves részét képező mikrobák, starter kultúrák előállítása, szerepük a különböző élelmiszerek előállításánál. 2/ Szennyező mikrobák, ezen belül nyersanyagok ill. késztermékek romlását okozók. 3/ Élelmiszerekkel és ivóvízzel terjedő ill. átvihető egészségkárosítók. 4/ Mikrobiológiai romlások elleni védekezési lehetőségek.
labor: a laborgyakorlatok keretében a hallgató megismerkedik az élelmiszeripari mikrobiológiában használatos klasszikus és modern vizsgálati módszerekkel.
A tárgyat felvevő hallgatóknak már rendelkezniük kell általános mikrobiológiai és fiziológiai ismeretekkel, amelyet e tárgy keretében speciálisan az élelmiszeriparban felmerülő mikrobiológiai vonatkozásokkal elmélyítenek. Ez élelmiszeripari szakterületen elhelyezkedve lehetővé teszi számukra a gyors beilleszkedést.
A tantárgy tematikáját kidolgozta:
Név: |
Beosztás: |
Tanszék, Int.: |
Dr. Suhajda Ágnes |
tud. munkatárs |
Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi |
Tanulási eredmények:
A tanulási eredmények között az adott szak Képzési és Kimeneti Követelményében [18/2016. (VIII. 5.) EMMI rendelet] előírt tanulási eredmények szerepelnek kékkel. A jelen tantárgy ezekhez való hozzájárulása feketével szedett.
Tudás
Képesség
Attitűd
Autonómia és felelősség
Utolsó módosítás: 2016-04-08 12:04:06
A további tárgyak adatlapjának kiválasztásához kattintson ide.