BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar

nyelv / language: hu | en
A tantárgy adatlapja ebben a tantervben:
Adatlapverzió:
Budapesti Műszaki és
Gazdaságtudományi Egyetem
Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar
Biomérnöki alapképzési szak nappali BSc

Tantárgyadatlap
és tantárgykövetelmények

Élelmiszeripari mikrobiológia

A tantárgy neve angolul: Food microbiology

Tantárgy kódja Követelmény Kredit
BMEVEMKA606 2+0+2/f 4

A tantárgyfelelős személy és tanszék:

Dr. Sveiczer Ákos, Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszék

A tantárgy előadója:

Név:

Beosztás:

Tanszék, Int.:

Dr. Suhajda Ágnes

tudományos munkatárs

Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi

A tantárgy az alábbi témakörök ismeretére épít:

általános mikrobiológia és fiziológia.

A tantárgy célkitűzése:

elmélet: a mezőgazdasági és élelmiszer iparokban szerepet játszó mikrobákkal történő megismerkedés a következő nagyobb témacsoportok szerint: 1/ A technológia szerves részét képező mikrobák, starter kultúrák előállítása, szerepük a különböző élelmiszerek előállításánál.  2/ Szennyező mikrobák, ezen belül nyersanyagok ill. késztermékek romlását okozók. 3/ Élelmiszerekkel és ivóvízzel terjedő ill. átvihető egészségkárosítók. 4/ Mikrobiológiai romlások elleni védekezési lehetőségek.

labor: a laborgyakorlatok keretében a hallgató megismerkedik az élelmiszeripari mikrobiológiában használatos klasszikus és modern vizsgálati módszerekkel.

A tárgyat felvevő hallgatóknak már rendelkezniük kell általános mikrobiológiai és fiziológiai ismeretekkel, amelyet e tárgy keretében speciálisan az élelmiszeriparban felmerülő mikrobiológiai vonatkozásokkal elmélyítenek. Ez élelmiszeripari szakterületen elhelyezkedve lehetővé teszi számukra a gyors beilleszkedést.

A tantárgy tematikáját kidolgozta:

Név:

Beosztás:

Tanszék, Int.:

Dr. Suhajda Ágnes

tud. munkatárs

Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi

Tanulási eredmények:

A tanulási eredmények között az adott szak Képzési és Kimeneti Követelményében [18/2016. (VIII. 5.) EMMI rendelet] előírt tanulási eredmények szerepelnek kékkel. A jelen tantárgy ezekhez való hozzájárulása feketével szedett.

Tudás

Képesség

Attitűd

Autonómia és felelősség

Utolsó módosítás: 2016-04-08 12:04:06

A további tárgyak adatlapjának kiválasztásához kattintson ide.