Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar |
Biomérnöki alapképzési szak nappali BSc |
A tantárgy neve angolul: Hygienic Microbiology
Tantárgy kódja | Követelmény | Kredit |
BMEVEMKA708 | 3+0+0/f | 4 |
Dr. Sveiczer Ákos, Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszék
Név: |
Beosztás: |
Tanszék, Int.: |
Dr. Sveiczer Ákos |
egy. docens |
Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi |
mikrobiológia: a mikroorganizmusok legfőbb csoportjainak jellemzése (sejtfelépítés, morfológia, anyagcsere, stb. szerint); mikrobiológia labor: a mikrobák mikroszkópos vizsgálata, festése, stb.
az egészségügyi mikrobiológia tárgykörében az egészségügy szempontjából káros (patogén) és hasznos mikrobák, illetőleg az általuk létrehozott folyamatok (betegség, gyógyszertermelés) megismerésére kerül sor. A kórokozás kapcsán érintődnek a virulencia, valamint az ellenállóképesség és a védekező mechanizmusok kérdései is. Külön figyelem fordítódik a gyógykezelésen kívül a megelőzés szerepére.
Az Egészségügyi mikrobiológia differenciált szakmai ismereteket nyújt az Egészségvédő szakirány hallgatói számára. A fertőző betegségek tárgyalása kapcsán fontos kiegészítője a Kórélettan c. tárgynak; ugyanakkor az egészségvédelem tetszőleges területén elhelyezkedni szándékozó biomérnönök számára alapvető ismereteket ad az ember és a mikrobák (kórokozók, normál flóratagok) közötti kölcsönhatásokról.
Név: |
Beosztás: |
Tanszék, Int.: |
Dr. Sveiczer Ákos |
egy. docens |
Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi |
A tanulási eredmények között az adott szak Képzési és Kimeneti Követelményében [18/2016. (VIII. 5.) EMMI rendelet] előírt tanulási eredmények szerepelnek kékkel. A jelen tantárgy ezekhez való hozzájárulása feketével szedett.
Tudás
Képesség
Attitűd
Autonómia és felelősség
Utolsó módosítás: 2016-04-08 12:12:33