A tantárgy adatlapja ebben a tantervben:
Adatlapverzió:
Budapesti Műszaki és
Gazdaságtudományi Egyetem
Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar
Vegyészmérnöki alapképzési szak nappali BSc

Tantárgyadatlap
és tantárgykövetelmények

A könnyűbúvárkodás - mérnöki szemmel

A tantárgy neve angolul: Scuba diving - engineering aspects

Tantárgy kódja Követelmény Kredit
BMEVESAA010 1+1+0/v 2

A tantárgyfelelős személy és tanszék:

Dr. Szieberth Dénes, egyetemi docens, Szervetlen és Analitikai Kémia Tanszék

A tantárgy előadója:

Név:

Beosztás:

Tanszék, Int.:

Dr. Szieberth Dénes

egyetemi docens

Szervetlen és Analitikai Kémia Tanszék

A tantárgy az alábbi témakörök ismeretére épít:

Középiskolás fizikai, kémiai és biológiai ismeretek

A tantárgy célkitűzése:

A búvárkodás módszereinek és eszközeinek megismertetése, a búvártechnika szerepének és lehetőségeinek bemutatása a környezeti mérésekben és mintavételezésben. Részletes ismereteket ad a könnyűbúvárkodás fizikai és fiziológiai alapjairól, a felszerelés működéséről, a merülést kivitelezhetővé és biztonságossá tevő technikákról. Bemutatja a víz alatti környezetet, a víz alatti természetjárás és a tudományos célú megfigyelések szempontjából egyaránt. A tantárgy felkészít a nyílt vízi alapfokú búvártanfolyam elméleti vizsgájára is.

The aim of the course is to introduce

A tantárgy tematikáját kidolgozta:

Név:

Beosztás:

Tanszék, Int.:

Dr. Szieberth Dénes

egyetemi docens

Szervetlen és Analitikai Kémia Tanszék

 

 

 

Tanulási eredmények:

A tanulási eredmények között az adott szak Képzési és Kimeneti Követelményében [18/2016. (VIII. 5.) EMMI rendelet] előírt tanulási eredmények szerepelnek kékkel. A jelen tantárgy ezekhez való hozzájárulása feketével szedett.

Tudás

Ismeri a vegyipar és a kapcsolódó iparágak területén alkalmazott folyamatok matematikai és természettudományos (kémiai és fizikai) hátterét.

Ismeri a víz alatti környezetben a búvárra ható fizikai hatásokat és azok fiziológiai következményeit.

Ismeri a vegyiparban leggyakrabban használt anyagokat, előállításuk alapjait és alkalmazásuk feltételeit.

Ismeri a búvárfelszerelések funkcióját, részeit, működését.

Ismeri a kémiai és vegyipari folyamatokra vonatkozó alapvető elveket, tervezési és irányítástechnológiai eljárásokat.

Ismeri a biztonságos búvárkodás módszereit. Ismeri a búvárbalesetek gyakoribb okait, azok elkerülésének módját.

Ismeri a vegyiparban és a kémiai technológiákban és a kapcsolódó laboratóriumokban használt berendezések, eszközök működési elveit, szerkezeti egységeiket, tervezésük alapjait.

Tisztában van a különböző víztestek jellegzetességeivel, az azokban végrehajtott merülések módszereivel.

Ismeri a vegyiparban és általában a kémiai folyamatokban használatos mérési és elemzési módszereket, eszközöket és mérőberendezéseiket, és azok alkalmazhatósági körülményeit.

Ismeri a víz alatti egyszerű mérési módszereket.

Képesség

Képes alkalmazni a kémiai folyamatokhoz és kémiai technológiákhoz kapcsolódó elemzés és tervezés számítási, modellezési elveit és módszereit.

Képes a különböző könnyűbúvár-felszerelések összeállítására, ellenőrzésére, karbantartására.

Képes alkalmazni a vegyipari és kémiai technológiai rendszerek egészséget nem veszélyeztető üzemeltetéséhez kapcsolódó műszaki és biztonsági előírásokat, a folyamatok és berendezések beállításának, üzemeltetésének elveit és gazdaságossági összefüggéseit.

Képes kiválasztani egy adott vízi környezethez megfelelő búvárfelszerelést.

Képes irányítani és ellenőrizni a vegyipari gyártási és egyéb technológiai folyamatokat, a minőségbiztosítás és minőségszabályozás szempontjait figyelembe véve.

Képes előzetes tervet készíteni egy víz alatti mérés kivitelezéséhez (felszerelés, merülési idő, légzőgáz-szükséglet).

Képes a meghibásodások, technológiai problémák diagnosztizálására, az elhárítási műveletek kiválasztására.

Felkészült a könnyűbúvárkodás gyakorlati ismereteinek elsajátítására.

Attitűd

Törekszik arra, hogy önképzése a vegyészmérnöki szakterületen folyamatos és szakmai céljaival megegyező legyen.

Gondos tervezéssel és óvatos, megfontolt viselkedéssel reagál az alapvetően veszélyes víz alatti környezet kihívásaira.

Autonómia és felelősség

Munkahelyi vezetőjének útmutatása alapján önállóan, a minőség, a biztonság követelményeit betartva végzi szakmai munkáját.

Társaira odafigyelve előre felismeri a lehetséges problémákat és segít azokat megelőzni. Döntéseiért felelősséget vállal.

Utolsó módosítás: 2019-04-25 14:13:00