A tantárgy adatlapja ebben a tantervben:
Adatlapverzió:
Budapesti Műszaki és
Gazdaságtudományi Egyetem
Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar
Vegyészmérnöki alapképzési szak nappali BSc

Tantárgyadatlap
és tantárgykövetelmények

Általános kémia

A tantárgy neve angolul: General Chemistry

Tantárgy kódja Követelmény Kredit
BMEVESAA101 4+0+0/v 5

A tantárgy tanszéki weboldala (az aktuális félévre vonatkozó információk):

A tantárgyfelelős személy és tanszék:

Nyulászi László, Szervetlen és Analitikai Kémia Tanszék

A tantárgy előadója:

Név:

Beosztás:

Tanszék, Int.:

Nyulászi László

egyetemi tanár

Szervetlen és Analitikai Kémia

Benkő Zoltán

egyetemi tanár

Szervetlen és Analitikai Kémia

 Wagner Ödön

egyetemi docens 

 Szervetlen és Analitikai Kémia

 Szieberth Dénes

 egyetemi docens

 Szervetlen és Analitikai Kémia

A tantárgy az alábbi témakörök ismeretére épít:

Nincs előkövetelmény. A középiskolás kémiai ismeretek közül az egyszerű savak, bázisok, az oxidációfok, a sztöchiometria, a mol fogalma és a középskolai fizkai alapok, gáztörvények ismeretére, melyek összefoglalóan elhangzanak a Bevezető Kémia tárgyban is - számítunk. 

Kötelező/ajánlott előtanulmányi rend:

Nincs

A tantárgy célkitűzése:

A tantárgy célja a hallgatók általános, középiskolábál hozott kémiai tudásának olyan szintre emelése, melyre a kémiai szaktárgyak (szervetlen, szerves, fizikai kémia stb.) alapozhatnak. Így feladat az alapfogalmak definiálása és tisztázása, mintegy a kémiai nyelv alapszókincsének a megismertetése. Az egyes öszefüggések megvilágítása a minimálisan szükséges matematika felhasználásával, inkább kvalitatíve történik. Ez a gyengébb alapokkal rendelkezők számára szintrehozást jelent. A tárgy anyagának elsajátításával egyúttal egy átfogó kép kialakítására törekszünk a kémia legfontosabb jelenségeiről. 

A tantárgy tematikáját kidolgozta:

Név:

Beosztás:

Tanszék, Int.:

Nyulászi László

egyetemi tanár

Szervetlen és Analitikai Kémia

Tanulási eredmények:

A tanulási eredmények között az adott szak Képzési és Kimeneti Követelményében [18/2016. (VIII. 5.) EMMI rendelet] előírt tanulási eredmények szerepelnek kékkel. A jelen tantárgy ezekhez való hozzájárulása feketével szedett.

Tudás

Ismeri a vegyipar és a kapcsolódó iparágak területén alkalmazott folyamatok matematikai és természettudományos (kémiai és fizikai) hátterét.

ismeri a kémiai reakciók alapvető csoportosítását (sav-bázis, redoxi, és a hozzájuk kapcsolódó fogalmakat (pH, elektródpotenciál

Ismeri a kémiai egyensúlyokat, és a reakciósebesség, az aktiválási gát fogalmát

Ismeri a halmazállapotok jellemzőit, a halmazállapotváltozásokat.

Ismeri az anaygszerkezet alapjait

Ismeri a kémiai kötés, a sztöchiometria fogalmait

Ismeri a vegyiparban leggyakrabban használt anyagokat, előállításuk alapjait és alkalmazásuk feltételeit.

Megismeri a legegyszerűbb vegyületeket (egyes savak, bázisko, sók)

Megismeri a periódusos rendszer felépítését, használatát

Képesség

Képes alkalmazni a kémiai folyamatokhoz és kémiai technológiákhoz kapcsolódó elemzés és tervezés számítási, modellezési elveit és módszereit.

képes a kémiai technológiákban is alkalmazott alapvető kémiai folyamatok megértésére

Képes az alapvető kémiai folyamatok megértésére, a reagensmennyiségek kiszámítására.

Képes a kémiai folyamatokat vezérlő elvek megértésére, és ezek alkalmazására

Képes a korábban nem ismert új folyamatok, termékek, rendszerek megismerésére, új módszerek elsajátítására és bevezetésére, az emberi egészséggel kapcsolatos hatásmechanizmusuk felismerésére.

képes új vegyületek, anyagok tulajdonságainak megismerésére, a tanult rendszerekbe való beillesztésükre.

Attitűd

Törekszik a szakterületén alkalmazott legjobb gyakorlatok, újabb szakmai ismeretek, módszerek megismerésére és alkalmazására.

A szakterület legújabb eredményeit képes megérteni és integrálni a tárgy tanulása során kialakított rendszerbe

Autonómia és felelősség

Utolsó módosítás: 2021-02-05 08:09:42