BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar

nyelv / language: hu | en
A tantárgy adatlapja ebben a tantervben:
Adatlapverzió:
Budapesti Műszaki és
Gazdaságtudományi Egyetem
Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar
Vegyészmérnöki alapképzési szak nappali BSc

Tantárgyadatlap
és tantárgykövetelmények

Általános kémia labor

A tantárgy neve angolul: General Chemistry Laboratory Practice

Tantárgy kódja Követelmény Kredit
BMEVESAA209 0+0+6/f 5

A tantárgy tanszéki weboldala (az aktuális félévre vonatkozó információk):

A tantárgyfelelős személy és tanszék:

Dr. Kovács Ilona, Szervetlen és Analitikai Kémia Tanszék

A tantárgy előadója:

Dr. Kovács Ilonadocens

Szervetlen és Analitikai Kémia Tanszék

Dr. Szilágyiné Dr.Kertész Júliaadjunktus

Szervetlen és Analitikai Kémia Tanszék

Dr. Bihátsi László

adjunktus

Szervetlen és Analitikai Kémia Tanszék

Dr. Makkos EszteradjunktusSzervetlen és Analitikai Kémia Tanszék

Szathmári Balázs

doktoráns

Szervetlen és Analitikai Kémia Tanszék


A tantárgy az alábbi témakörök ismeretére épít:

általános kémia, kémiai számítások, munkavédelem

 


Kötelező/ajánlott előtanulmányi rend:

Általános kémia, Általános kémia gyakorlat, Biztonságtechnika és munkavédelem

A tantárgy célkitűzése:

A laboratóriumi gyakorlat során a hallgatók elsajátítják az alapvető kémiai műveleteket (pl. desztillálás, átkristályosítás, szublimálás). Megismerkednek az egyszerű mérési feladatokkal (pl. olvadáspont- és forráspont meghatározás, sűrűségmérési módszerek, pH-mérés). E mérések során olyan alapvető műveleteket ismernek meg, mint a tömegmérés, térfogatmérés, oldatkészítés, pipetta és büretta használata. Egyszerű preparatív módszereket sajátítanak el (pl. csapadékképzés, fémoldás, gázfejlesztés, izzítás, komplex vegyület előállítása, preparátum készítése elektrokémiai úton).



A tantárgy tematikáját kidolgozta:

Név:

Beosztás:

Tanszék, Int.:

Dr. Kovács Ilona

docens

Szervetlen és Analitikai Kémia Tanszék


Tanulási eredmények:

A tanulási eredmények között az adott szak Képzési és Kimeneti Követelményében [18/2016. (VIII. 5.) EMMI rendelet] előírt tanulási eredmények szerepelnek kékkel. A jelen tantárgy ezekhez való hozzájárulása feketével szedett.

Tudás

Ismeri a vegyiparban leggyakrabban használt anyagokat, előállításuk alapjait és alkalmazásuk feltételeit.

Ismeri az anyagok előállítását különböző módszerekkel

Ismeri az anyagok tisztítását különböző módszerekkel

Ismeri az anyagok fizikai állandóinak meghatározását különböző módszerekkel

Ismeri az anyagok mennyiségi meghatározásának klasszikus módszereit

Ismeri az anyagok összetételének meghatározását

Képesség

Képes laboratóriumi, félüzemi és üzemi szintű mérések elvégzésére, értékelésre és a fejlesztés részfeladatainak elvégzésére.

Képes szervetlen anyagok szintézisére

Képes szervetlen anyagok tisztítására

Képes szervetlen anyagok mennyiségi meghatározására

Képes szervetlen anyagok fizikai állandóinak meghatározására

Attitűd

Nyitott és fogékony a környezettudatos technológiákkal, gazdálkodással kapcsolatos új, korszerű és innovatív eljárások, módszerek alkalmazására.

Megismeri anyagok újrahasznosításának lehetőségeit

A technológiai és laboratóriumi feladatok végzése és megtervezése során érvényesíti a biztonság, az egészség- és környezetvédelem követelményeit és szempontjait.

Megismeri a laboratóriumi munka során a használt anyagokkal kapcsolatos egészségkárosító hatásokat, az anyagok környezetkárosító hatását, megsemmisítésükkel kapcsolatos előírásokat

Autonómia és felelősség

Munkahelyi vezetőjének útmutatása alapján önállóan, a minőség, a biztonság követelményeit betartva végzi szakmai munkáját.

Munkavégzés során felelősek saját és társaik biztonságáért

Megosztja tapasztalatait munkatársaival, így segítve fejlődésüket.

Kétfős feladatok során segítik egymás munkáját, megosztják tapasztalatot

Utolsó módosítás: 2023-03-04 09:57:59

A további tárgyak adatlapjának kiválasztásához kattintson ide.