Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar |
Vegyészmérnöki alapképzési szak nappali BSc |
A tantárgy neve angolul: Inorganic Chemistry Laboratory Practice
Tantárgy kódja | Követelmény | Kredit |
BMEVESAA301 | 0+0+4/f | 3 |
Dr. Kovács Ilona, Szervetlen és Analitikai Kémia Tanszék
Név: |
Beosztás: |
Tanszék, Int.: |
Szieberth Dénes |
docens |
Szervetlen és Analitikai Kémia Tanszék |
Kelemen Zsolt |
adjunktus |
Szervetlen és Analitikai Kémia Tanszék |
Wagner Ödön |
docens |
Szervetlen és Analitikai Kémia Tanszék |
Kovács Ilona |
docens |
Szervetlen és Analitikai Kémia Tanszék |
általános kémia, általános kémia labor, általános kémia gyakorlat.
BMEVESAA209 - Általános kémia labor vagy ekvivalens
BMEVESAA208 - Szervetlen kémia
a laboratóriumi gyakorlat során az alábbi témaköröket ismertetjük meg a hallgatókkal: fémes és nemfémes elemek fizikai és kémiai tulajdonságai, az elemek oldhatósága vízben, savban és lúgban. Redox reakciók. Egyensúlyi reakciók. Fontosabb szervetlen vegyületek fizikai és kémiai tulajdonságai. Szervetlen vegyületek oldhatósága vízben, savban és lúgban. Az elemekből levezethető fontosabb ionok és jellemző reakcióik. Anyagismereti feladatok. Egyszerű és összetett elemzési feladatok.
Név: |
Beosztás: |
Tanszék, Int.: |
Kovács Ilona |
docens |
Szervetlen és Analitikai Kémia tanszék |
Kelemen Zsolt adjunktus Szervetlen és Analitikai Kémia tanszék
A tanulási eredmények között az adott szak Képzési és Kimeneti Követelményében [18/2016. (VIII. 5.) EMMI rendelet] előírt tanulási eredmények szerepelnek kékkel. A jelen tantárgy ezekhez való hozzájárulása feketével szedett.
Tudás
Ismeri a vegyiparban leggyakrabban használt anyagokat, előállításuk alapjait és alkalmazásuk feltételeit.
Ismeri a kationok elemzési rendszereit (periódusos rendszer, Fresenius rendszer).
Ismeri az anionok elemzési rendszereit (periódusos rendszer, Bunsen rendszer).
Ismeri a szervetlen vegyületek oldhatóságát, oldatba-vitelének lehetőségeit.
Ismeri az anionok és kationok kimutatásának, azonosításának lehetőségeit.
Ismeri a szervetlen vegyületek egymás melletti kimutatásának, elválasztásának lehetőségeit.
Képesség
Képes irányítani és ellenőrizni a vegyipari gyártási és egyéb technológiai folyamatokat, a minőségbiztosítás és minőségszabályozás szempontjait figyelembe véve.
Képes a gyártás során az előállított anyagok azonosítására.
Képes az előállított anyagok tisztaságának ellenőrzésére.
Képes az előállított, vagy felhasznált szervetlen vegyületek stabilitásának megbecsülésére.
Képes a szervetlen anyagok tárolási körülményeinek eldöntésére.
Képes a gyártás során felhasznált szervetlen vegyületek egymással való reakciójának felismerésére.
Attitűd
Törekszik arra, hogy önképzése a vegyészmérnöki szakterületen folyamatos és szakmai céljaival megegyező legyen.
fejleszti az önálló feladatmegoldást
Autonómia és felelősség
Munkahelyi vezetőjének útmutatása alapján önállóan, a minőség, a biztonság követelményeit betartva végzi szakmai munkáját.
Képes munkáját a környezetvédelmi előírások figyelembevételével elvégezni.
Utolsó módosítás: 2024-04-03 13:57:06