Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar |
Vegyészmérnöki alapképzési szak nappali BSc |
Tantárgyadatlap
és tantárgykövetelmények
Analitikai és szerkezetvizsgálati labor
A tantárgy neve angolul: Analytical and Structure Determination Laboratory
Tantárgy kódja | Követelmény | Kredit |
BMEVESAA604 | 1+0+4/f | 5 |
A tantárgy tanszéki weboldala (az aktuális félévre vonatkozó információk):
A tantárgyfelelős személy és tanszék:
Dr. Szilágyi Imre Miklós, Szervetlen és Analitikai Kémia Tanszék
A tantárgy előadója:
Név: |
Beosztás: |
Tanszék, Int.: |
Dr. Szilágyi Imre Miklós |
egy. doc. |
Szerv.& Analitikai Kémia Tsz |
Dr. Koczka Béla |
egy. doc |
Szerv.& Analitikai Kémia Tsz. |
Dr. Gyurcsányi Ervin Róbert |
egy. doc |
Szerv.& Analitikai Kémia Tsz |
Dr. Bezúr László |
nyug. egy. doc |
Szerv.& Analitikai Kémia Tsz |
Dr. Balla József |
nyug. egy. doc |
Szerv.& Analitikai Kémia Tsz |
Dr. Simon András |
egy. adj. |
Szerv.& Analitikai Kémia Tsz |
Dr. Pokol György |
egy. tanár |
Szerv.& Analitikai Kémia Tsz |
Dr. Kőmíves József |
egy. doc |
Szerv.& Analitikai Kémia Tsz |
Dr. Mészáros Tamás |
egy. adj. |
SE Orvosi Vegytani, Molekuláris Biol. és Patobiokémiai Int. |
Dr. Marosi György |
egy. tanár |
Szerves Kémia & Technológia Tsz. |
A tantárgy az alábbi témakörök ismeretére épít:
Kötelező/ajánlott előtanulmányi rend:
Ajánlott: Fizikai kémia III
Kötelező:
BMEVESAA403/ BMEVEAAA403 |
Analitikai kémia labor |
BMEVESAA512 |
Szerves szerkezetfelderítés |
A tantárgy célkitűzése:
A laboratóriumi gyakorlatok során a hallgatók megismerkednek az Szervetlen és Analitikai Kémia Tanszéken, (ill. a Vegyészmérnöki Karon) található korszerű analitikai és szerkezetvizsgáló berendezésekkel, és elsajátítják a mennyiségi meghatározásokhoz, valamint a vegyületek szerkezetfelderítéséhez, szerkezetazonosításához szükséges nagyműszeres és kapcsolt analitikai mérési módszereket.
A tantárgy tematikáját kidolgozta:
Név: |
Beosztás: |
Tanszék, Int.: |
Dr. Szilágyi Imre Miklós |
egy. doc. |
Szerv.& Analitikai Kémia Tsz. |
Dr. Madarász János |
egy. doc |
Szerv.& Analitikai Kémia Tsz. |
Dr. Koczka Béla |
egy. doc |
Szerv.& Analitikai Kémia Tsz. |
Tanulási eredmények:
A tanulási eredmények között az adott szak Képzési és Kimeneti Követelményében [18/2016. (VIII. 5.) EMMI rendelet] előírt tanulási eredmények szerepelnek kékkel. A jelen tantárgy ezekhez való hozzájárulása feketével szedett.
Tudás
Ismeri a vegyipar és a kapcsolódó iparágak területén alkalmazott folyamatok matematikai és természettudományos (kémiai és fizikai) hátterét.
A tárgy során tanult analitikai módszerek elméleti alapjait és a mérési eredmények kiértékelését ismeri
Ismeri a vegyiparban leggyakrabban használt anyagokat, előállításuk alapjait és alkalmazásuk feltételeit.
A tárgy során tanult analitikai módszerekkel mérhető anyagokat ismeri
Ismeri a vegyiparban és a kémiai technológiákban és a kapcsolódó laboratóriumokban használt berendezések, eszközök működési elveit, szerkezeti egységeiket, tervezésük alapjait.
A tárgy során tanult analitikai módszerekhez tartozó berendezések működését, felépítését ismeri
Ismeri a vegyiparban és általában a kémiai folyamatokban használatos mérési és elemzési módszereket, eszközöket és mérőberendezéseiket, és azok alkalmazhatósági körülményeit.
A tárgy során tanult analitikai módszereket, eszközöket, berendezéseket és alkalmazásukat ismeri
Ismeri a szakterületéhez kapcsolódó biztonsági, egészségvédelmi és környezetvédelmi követelményeket.
A tárgy során tanult analitikai módszerek biztonsági, egészségvédelmi, környezetvédelmi követelményeit ismeri
Képesség
Képes alkalmazni a vegyipari és kémiai technológiai rendszerek egészséget nem veszélyeztető üzemeltetéséhez kapcsolódó műszaki és biztonsági előírásokat, a folyamatok és berendezések beállításának, üzemeltetésének elveit és gazdaságossági összefüggéseit.
A tárgy során tanult analitikai módszerek biztonsági, egészségvédelmi, környezetvédelmi követelményeit ismeri. Alapvető munkavédelmi ismeretei vannak.
Képes irányítani és ellenőrizni a vegyipari gyártási és egyéb technológiai folyamatokat, a minőségbiztosítás és minőségszabályozás szempontjait figyelembe véve.
A tárgy során tanult analitikai módszerek eredményeit képes értékelni, és a technológiai és minőségbiztosítási folyamatokban felhasználni
Képes a meghibásodások, technológiai problémák diagnosztizálására, az elhárítási műveletek kiválasztására.
A tárgy során tanult analitikai módszerek eredményeit képes értékelni, és a technológiai és minőségbiztosítási folyamatokban felhasználni
Képes megérteni és használni szakterületének jellemző online és nyomtatott műszaki dokumentációit, szakirodalmát magyar, és legalább egy idegen nyelven.
A tárgy során tanult analitikai módszerek alapjait magyar és angol nyelvű kiadott irodalomból megismeri
Képes a korábban nem ismert új folyamatok, termékek, rendszerek megismerésére, új módszerek elsajátítására és bevezetésére, az emberi egészséggel kapcsolatos hatásmechanizmusuk felismerésére.
A tárgy során tanult analitikai módszerek újdonságként megérti és megtanulja
Képes laboratóriumi, félüzemi és üzemi szintű mérések elvégzésére, értékelésre és a fejlesztés részfeladatainak elvégzésére.
A tárgy során tanult analitikai módszereket ismeri és alkalmazza
Képes alapszintű vegyészmérnöki vezetői feladatok ellátására.
A tárgy során tanult analitikai módszerekkel végrehajtott méréseket csoportban hajtja végre, a munkavégzés beosztását, irányítását megtanulja
Képes az egészségmegőrzéssel kapcsolatos információk értelmezésére, hasznosítására, a korszerű vezetői ismeretek és készségek alkalmazására az egészséget és hatékonyságot támogató munkahelyi környezet kialakítása érdekében.
A tárgy során tanult analitikai módszerek biztonsági, egészségvédelmi, környezetvédelmi követelményeit ismeri. Alapvető munkavédelmi ismeretei vannak.
Attitűd
Törekszik a szakterületén alkalmazott legjobb gyakorlatok, újabb szakmai ismeretek, módszerek megismerésére és alkalmazására.
A tárgy során tanult analitikai módszerek legújabb fejlesztéseit ismeri
Munkája végzésében mindig érvényesíti a minőségi szemléletet és alkalmazza egyúttal a korszerű minőségügyi eljárásokat.
A tárgy során tanult analitikai módszerek legújabb fejlesztéseit ismeri
Törekszik arra, hogy feladatainak megoldása, vezetési döntései az irányított munkatársak véleményének megismerésével, lehetőleg együttműködésben történjenek meg.
A tárgy során tanult analitikai módszerekkel végrehajtott méréseket csoportban hajtja végre, a munkavégzés beosztását, irányítását megtanulja
A technológiai és laboratóriumi feladatok végzése és megtervezése során érvényesíti a biztonság, az egészség- és környezetvédelem követelményeit és szempontjait.
A tárgy során tanult analitikai módszerek biztonsági, egészségvédelmi, környezetvédelmi követelményeit ismeri. Alapvető munkavédelmi ismeretei vannak.
Autonómia és felelősség
Munkahelyi vezetőjének útmutatása alapján önállóan, a minőség, a biztonság követelményeit betartva végzi szakmai munkáját.
A laborgyakorlatokat a mérésvezető oktató útmutatása alapján önállóan, a minőség és biztonság követelményeit betartva végzi
Munkahelyi vezetőjének útmutatása alapján irányítja a rábízott személyi állomány munkavégzését, felügyeli a technológiai berendezések és mérőműszerek üzemeltetését.
A tárgy során tanult analitikai módszerekkel végrehajtott méréseket csoportban hajtja végre, a munkavégzés beosztását, irányítását megtanulja. Ismeri és használja az analitikai módszerekhez tartozó mérőműszereket.
Megosztja tapasztalatait munkatársaival, így segítve fejlődésüket.
A tárgy során tanult analitikai módszerekkel végrehajtott méréseket csoportban hajtja végre, a munkavégzés beosztását, irányítását megtanulja.
Utolsó módosítás: 2018-09-12 10:18:45
A további tárgyak adatlapjának kiválasztásához kattintson ide.