BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar

nyelv / language: hu | en
A tantárgy adatlapja ebben a tantervben:
Adatlapverzió:
Budapesti Műszaki és
Gazdaságtudományi Egyetem
Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar
Vegyészmérnöki alapképzési szak nappali BSc

Tantárgyadatlap
és tantárgykövetelmények

Analitikai és szerkezetvizsgálati labor

A tantárgy neve angolul: Analytical and Structure Determination Laboratory

Tantárgy kódja Követelmény Kredit
BMEVESAA604 1+0+4/f 5

A tantárgy tanszéki weboldala (az aktuális félévre vonatkozó információk):

A tantárgyfelelős személy és tanszék:

Dr. Szilágyi Imre Miklós, Szervetlen és Analitikai Kémia Tanszék

A tantárgy előadója:

Név:

Beosztás:

Tanszék, Int.:

Dr. Szilágyi Imre Miklós

egy. doc.

Szerv.& Analitikai Kémia Tsz

Dr. Koczka Béla

egy. doc

Szerv.& Analitikai Kémia Tsz.

Dr. Gyurcsányi Ervin Róbert

egy. doc

Szerv.& Analitikai Kémia Tsz

Dr. Bezúr László

nyug. egy. doc

Szerv.& Analitikai Kémia Tsz

Dr. Balla József

nyug. egy. doc

Szerv.& Analitikai Kémia Tsz

Dr. Simon András

egy. adj.

Szerv.& Analitikai Kémia Tsz

Dr. Pokol György

egy. tanár

Szerv.& Analitikai Kémia Tsz

Dr. Kőmíves József

egy. doc

Szerv.& Analitikai Kémia Tsz

Dr. Mészáros Tamás

egy. adj.

SE Orvosi Vegytani, Molekuláris Biol. és Patobiokémiai Int.

Dr. Marosi György

egy. tanár

Szerves Kémia & Technológia Tsz.

A tantárgy az alábbi témakörök ismeretére épít:

Kötelező/ajánlott előtanulmányi rend:

Ajánlott: Fizikai kémia III

Kötelező:

BMEVESAA403/ BMEVEAAA403

Analitikai kémia labor

BMEVESAA512

Szerves szerkezetfelderítés

A tantárgy célkitűzése:

A laboratóriumi gyakorlatok során a hallgatók megismerkednek az Szervetlen és Analitikai Kémia Tanszéken, (ill. a Vegyészmérnöki Karon) található korszerű analitikai és szerkezetvizsgáló berendezésekkel, és elsajátítják a mennyiségi meghatározásokhoz, valamint a vegyületek szerkezetfelderítéséhez, szerkezetazonosításához szükséges nagyműszeres és kapcsolt analitikai mérési módszereket.

A tantárgy tematikáját kidolgozta:

Név:

Beosztás:

Tanszék, Int.:

Dr. Szilágyi Imre Miklós

egy. doc.

Szerv.& Analitikai Kémia Tsz.

Dr. Madarász János

egy. doc

Szerv.& Analitikai Kémia Tsz.

Dr. Koczka Béla

egy. doc

Szerv.& Analitikai Kémia Tsz.

Tanulási eredmények:

A tanulási eredmények között az adott szak Képzési és Kimeneti Követelményében [18/2016. (VIII. 5.) EMMI rendelet] előírt tanulási eredmények szerepelnek kékkel. A jelen tantárgy ezekhez való hozzájárulása feketével szedett.

Tudás

Ismeri a vegyipar és a kapcsolódó iparágak területén alkalmazott folyamatok matematikai és természettudományos (kémiai és fizikai) hátterét.

A tárgy során tanult analitikai módszerek elméleti alapjait és a mérési eredmények kiértékelését ismeri

Ismeri a vegyiparban leggyakrabban használt anyagokat, előállításuk alapjait és alkalmazásuk feltételeit.

A tárgy során tanult analitikai módszerekkel mérhető anyagokat ismeri

Ismeri a vegyiparban és a kémiai technológiákban és a kapcsolódó laboratóriumokban használt berendezések, eszközök működési elveit, szerkezeti egységeiket, tervezésük alapjait.

A tárgy során tanult analitikai módszerekhez tartozó berendezések működését, felépítését ismeri

Ismeri a vegyiparban és általában a kémiai folyamatokban használatos mérési és elemzési módszereket, eszközöket és mérőberendezéseiket, és azok alkalmazhatósági körülményeit.

A tárgy során tanult analitikai módszereket, eszközöket, berendezéseket és alkalmazásukat ismeri

Ismeri a szakterületéhez kapcsolódó biztonsági, egészségvédelmi és környezetvédelmi követelményeket.

A tárgy során tanult analitikai módszerek biztonsági, egészségvédelmi, környezetvédelmi követelményeit ismeri

Képesség

Képes alkalmazni a vegyipari és kémiai technológiai rendszerek egészséget nem veszélyeztető üzemeltetéséhez kapcsolódó műszaki és biztonsági előírásokat, a folyamatok és berendezések beállításának, üzemeltetésének elveit és gazdaságossági összefüggéseit.

A tárgy során tanult analitikai módszerek biztonsági, egészségvédelmi, környezetvédelmi követelményeit ismeri. Alapvető munkavédelmi ismeretei vannak.

Képes irányítani és ellenőrizni a vegyipari gyártási és egyéb technológiai folyamatokat, a minőségbiztosítás és minőségszabályozás szempontjait figyelembe véve.

A tárgy során tanult analitikai módszerek eredményeit képes értékelni, és a technológiai és minőségbiztosítási folyamatokban felhasználni

Képes a meghibásodások, technológiai problémák diagnosztizálására, az elhárítási műveletek kiválasztására.

A tárgy során tanult analitikai módszerek eredményeit képes értékelni, és a technológiai és minőségbiztosítási folyamatokban felhasználni

Képes megérteni és használni szakterületének jellemző online és nyomtatott műszaki dokumentációit, szakirodalmát magyar, és legalább egy idegen nyelven.

A tárgy során tanult analitikai módszerek alapjait magyar és angol nyelvű kiadott irodalomból megismeri

Képes a korábban nem ismert új folyamatok, termékek, rendszerek megismerésére, új módszerek elsajátítására és bevezetésére, az emberi egészséggel kapcsolatos hatásmechanizmusuk felismerésére.

A tárgy során tanult analitikai módszerek újdonságként megérti és megtanulja

Képes laboratóriumi, félüzemi és üzemi szintű mérések elvégzésére, értékelésre és a fejlesztés részfeladatainak elvégzésére.

A tárgy során tanult analitikai módszereket ismeri és alkalmazza

Képes alapszintű vegyészmérnöki vezetői feladatok ellátására.

A tárgy során tanult analitikai módszerekkel végrehajtott méréseket csoportban hajtja végre, a munkavégzés beosztását, irányítását megtanulja

Képes az egészségmegőrzéssel kapcsolatos információk értelmezésére, hasznosítására, a korszerű vezetői ismeretek és készségek alkalmazására az egészséget és hatékonyságot támogató munkahelyi környezet kialakítása érdekében.

A tárgy során tanult analitikai módszerek biztonsági, egészségvédelmi, környezetvédelmi követelményeit ismeri. Alapvető munkavédelmi ismeretei vannak.

Attitűd

Törekszik a szakterületén alkalmazott legjobb gyakorlatok, újabb szakmai ismeretek, módszerek megismerésére és alkalmazására.

A tárgy során tanult analitikai módszerek legújabb fejlesztéseit ismeri

Munkája végzésében mindig érvényesíti a minőségi szemléletet és alkalmazza egyúttal a korszerű minőségügyi eljárásokat.

A tárgy során tanult analitikai módszerek legújabb fejlesztéseit ismeri

Törekszik arra, hogy feladatainak megoldása, vezetési döntései az irányított munkatársak véleményének megismerésével, lehetőleg együttműködésben történjenek meg.

A tárgy során tanult analitikai módszerekkel végrehajtott méréseket csoportban hajtja végre, a munkavégzés beosztását, irányítását megtanulja

A technológiai és laboratóriumi feladatok végzése és megtervezése során érvényesíti a biztonság, az egészség- és környezetvédelem követelményeit és szempontjait.

A tárgy során tanult analitikai módszerek biztonsági, egészségvédelmi, környezetvédelmi követelményeit ismeri. Alapvető munkavédelmi ismeretei vannak.

Autonómia és felelősség

Munkahelyi vezetőjének útmutatása alapján önállóan, a minőség, a biztonság követelményeit betartva végzi szakmai munkáját.

A laborgyakorlatokat a mérésvezető oktató útmutatása alapján önállóan, a minőség és biztonság követelményeit betartva végzi

Munkahelyi vezetőjének útmutatása alapján irányítja a rábízott személyi állomány munkavégzését, felügyeli a technológiai berendezések és mérőműszerek üzemeltetését.

A tárgy során tanult analitikai módszerekkel végrehajtott méréseket csoportban hajtja végre, a munkavégzés beosztását, irányítását megtanulja. Ismeri és használja az analitikai módszerekhez tartozó mérőműszereket.

Megosztja tapasztalatait munkatársaival, így segítve fejlődésüket.

A tárgy során tanult analitikai módszerekkel végrehajtott méréseket csoportban hajtja végre, a munkavégzés beosztását, irányítását megtanulja.

Utolsó módosítás: 2018-09-12 10:18:45

A további tárgyak adatlapjának kiválasztásához kattintson ide.