Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar |
Vegyészmérnöki alapképzési szak levelező BSc |
Tantárgyadatlap
és tantárgykövetelmények
Szervetlen kémia labor
A tantárgy neve angolul: Inorganic Chemistry Laboratory Practice
Tantárgy kódja | Követelmény | Kredit |
BMEVESAAL15 | 0+0+2.5/f | 3 |
A tantárgyfelelős személy és tanszék:
A tantárgy előadója:
Név: |
Beosztás: |
Tanszék, Int.: |
Bihátsi László |
ny. adjunktus |
Szervetlen és Analitikai Kémia Tanszék |
Szieberth Dénes |
docens |
Szervetlen és Analitikai Kémia Tanszék |
Mestyanek Ödön |
my. adjunktus |
Szervetlen és Analitikai Kémia Tanszék |
Wagner Ödön |
docens |
Szervetlen és Analitikai Kémia Tanszék |
Kovács Ilona |
docens |
Szervetlen és Analitikai Kémia Tanszék |
A tantárgy az alábbi témakörök ismeretére épít:
általános kémia, kémia labor,kémiai számítások.
A tantárgy célkitűzése:
a laboratóriumi gyakorlat során az alábbi témaköröket ismertetjük meg a hallgatókkal: fémes és nemfémes elemek fizikai és kémiai tulajdonságai, az elemek oldhatósága vízben, savban és lúgban. Redox reakciók. Egyensúlyi reakciók. Fontosabb szervetlen vegyületek fizikai és kémiai tulajdonságai. Szervetlen vegyületek oldhatósága vízben, savban és lúgban. Az elemekből levezethető fontosabb ionok és jellemző reakcióik. Anyagismereti feladatok. Egyszerű és összetett elemzési feladatok.
A tantárgy tematikáját kidolgozta:
Név: |
Beosztás: |
Tanszék, Int.: |
Wagner Ödön |
docens |
Szervetlen és Analitikai Kémia tanszék |
Tanulási eredmények:
A tanulási eredmények között az adott szak Képzési és Kimeneti Követelményében [18/2016. (VIII. 5.) EMMI rendelet] előírt tanulási eredmények szerepelnek kékkel. A jelen tantárgy ezekhez való hozzájárulása feketével szedett.
Tudás
Ismeri a vegyipar és a kapcsolódó iparágak területén alkalmazott folyamatok matematikai és természettudományos (kémiai és fizikai) hátterét.
Ismeri a kationok elemzési rendszereit (periódusos rendszer, Fresenius rendszer).
Ismeri az anionok elemzési rendszereit (periódusos rendszer, Bunsen rendszer).
Ismeri a szervetlen vegyületek oldhatóságát, oldatba-vitelének lehetőségeit.
Ismeri az anionok és kationok kimutatásának, azonosításának lehetőségeit
Ismeri a szervetlen vegyületek egymás melletti kimutatásának, elválasztásának lehetőségeit.
Képesség
Képes irányítani és ellenőrizni a vegyipari gyártási és egyéb technológiai folyamatokat, a minőségbiztosítás és minőségszabályozás szempontjait figyelembe véve.
Képes a gyártás során az előállított anyagok azonosítására.
Képes az előállított anyagok tisztaságának ellenőrzésére.
Képes az előállított, vagy felhasznált szervetlen vegyületek stabilitásának megbecsülésére.
Képes a szervetlen anyagok tárolási körülményeinek eldöntésére.
Képes a gyártás során felhasznált szervetlen vegyületek egymással végbemenő reakcióinak felismerésére.
Attitűd
Törekszik arra, hogy önképzése a vegyészmérnöki szakterületen folyamatos és szakmai céljaival megegyező legyen.
fejleszti az önálló feladatmegoldást
Autonómia és felelősség
Munkahelyi vezetőjének útmutatása alapján önállóan, a minőség, a biztonság követelményeit betartva végzi szakmai munkáját.
Képes munkáját a környezetvédelmi előírások figyelembevételével elvégezni.
Utolsó módosítás: 2024-05-16 14:22:31
A további tárgyak adatlapjának kiválasztásához kattintson ide.