Dr. Tóth Blanka, egyetemi adjunktus, Szervetlen és Analitikai Kémia Tanszék
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar |
Vegyészmérnöki mesterképzési szak nappali MSc |
A tantárgy neve angolul: Mass Spectrometry based proteomics (MSc)
Tantárgy kódja | Követelmény | Kredit |
BMEVESAM010 | 2+0+0/v | 2 |
Dr. Tóth Blanka, egyetemi adjunktus, Szervetlen és Analitikai Kémia Tanszék
Név: |
Beosztás: |
Tanszék, Int.: |
Dr. Drahos László |
tud. főmunkatárs |
Természettudományi Kutatóközpont |
Dr. Turiák Lilla |
tud. főmunkatárs |
Természettudományi Kutatóközpont |
Tömegspektrometria kurzus és analitikai, szerves kémiai ismeretek.
Tömegspektrometria (BMEVESAM009) vagy Szerves szerkezetfelderítés II (BMEVESAM303)
A tárgyat azoknak ajánljuk, akik a tömegspektrometria alapú proteomikával szeretnének részletesen megismerkedni.
Név: |
Beosztás: |
Tanszék, Int.: |
Dr. Drahos László és Dr. Turiák Lilla |
Tud. főmunkatárs |
Természettudományi Kutatóközpont |
|
|
|
A tanulási eredmények között az adott szak Képzési és Kimeneti Követelményében [18/2016. (VIII. 5.) EMMI rendelet] előírt tanulási eredmények szerepelnek kékkel. A jelen tantárgy ezekhez való hozzájárulása feketével szedett.
Tudás
Ismeri a vegyészmérnöki szakmához kapcsolódó matematikai, természettudományos (kémiai, fizikai) és műszaki elméletet és gyakorlatot.
Ismeri a vegyész-, és biomérnöki szakma gyakorláshoz kapcsolódó proteomikai alapismereteket.
Átfogóan ismeri a vegyiparban és a kémiai technológiákban alkalmazott és előállított fontosabb anyagok tulajdonságait, alkalmazási területeit.
Ismeri a proteomikában használatos tömegspektrometriás technikákat és azok kiválasztási szempontjait.
Ismeri új anyagok és eljárások kifejlesztésének lehetőségeit, jellemző módszereit.
Ismeri a proteomikai mintaelőkészítés lépéseit, menetét és a peptidek elválasztására alkalmas módszereket.
Ismeri a kémiai és vegyipari rendszerek fenntarthatóságával, biztonságosságával és környezeti hatásaival kapcsolatos elveket, módszereket és gyakorlatot, munkahelyi, egészségvédelmi egészségfejlesztési ismereteket.
Ismeri a komplex mintából történő (peptid és) fehérjeazonosítás folyamatát, ill. az ehhez kapcsolódó adatértékelést.
Ismeri a szakterület műszaki dokumentációjának szabályait.
Ismeri a célzott és kvantitatív proteomikai technikákat és PTM-ek (glikoziláció, foszforiláció) meghatározásának folyamatát.
Ismeri a minőségirányítás vegyiparban jellemzően alkalmazott módszereit.
Ismeri a fehérjehálózatok vizsgálatának alapjait.
Képesség
Alkotóan képes alkalmazni a vegyészmérnöki szakterülethez kapcsolódó matematikai és természettudományos elméleti és gyakorlati ismereteket feladatai megoldása során.
Képes kiválasztani egy adott proteomikai munkafolyamat megoldására alkalmas tömegspektrometriás technikákat.
Rendelkezik a színvonalas kutató-fejlesztő tevékenységhez szükséges manuális készségekkel.
Képes eldönteni, hogy egy adott minta vizsgálatához milyen mintaelőkészítési technika (pl. enzim) alkalmazása szükséges.
Képes a vegyészmérnöki, kémiai és kémiai technológiai területen alkalmazott elemzések és anyagvizsgálatok elvégzésére, értékelésére és dokumentálására, szükség esetén a vizsgálati módszerek továbbfejlesztésére, és új módszerek bevezetésére.
Képes megtervezni egy MS alapú kvalitatív és kvantitatív proteomikai vizsgálatot.
Képes a vegyipari és kémiai technológiai folyamatok üzemeltetése során gyűjtött információk feldolgozására és rendszerezésére, átfogó elemzésére, következtetések levonására.
Képes weben elérhető programok segítségével a tömegspektrometriás adatok proteomikai értékelésére
Attitűd
Törekszik a fenntarthatóság, a biztonság, a környezetvédelem és energiahatékonyság követelményeinek érvényesítésére és másokkal való megismertetésére.
Képes weben elérhető programok segítségével a tömegspektrometriás adatok proteomikai értékelésére
Autonómia és felelősség
Szakmai problémák megoldása során önállóan és kezdeményezően lép fel.
Analitikai kémiai problémák megoldása során önállóan és kezdeményezően lép fel.
Utolsó módosítás: 2024-01-09 08:58:44
A további tárgyak adatlapjának kiválasztásához kattintson ide.