Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar |
Vegyészmérnöki alapképzési szak nappali BSc |
A tantárgy neve angolul: Pharmaceutical Technology
Tantárgy kódja | Követelmény | Kredit |
BMEVESTA704 | 2+0+0/f | 2 |
Dr. Hell Zoltán, Szerves Kémia és Technológia Tanszék
Név: |
Beosztás: |
Tanszék, Int.: |
Dr Hell Zoltán |
Egyetemi tanár |
Szerves Kémia és Techn. Tsz. |
Dr Fogassy Elemér |
Professor emeritus |
Szerves Kémia és Techn. Tsz. |
Dr Pálovics Emese |
Egyetemi adjunktus |
Szerves Kémia és Techn. Tsz. |
Dr Rapi Zsolt |
Egyetemi adjunktus |
Szerves Kémia és Techn. Tsz. |
Szerves kémia,
Gyógyszerkémiai alapfolyamatok,
Vegyipari műveletek.
BMEVESTA606 - Gyógyszerkémiai alapfolyamatok vagy ekvivalens
a tárgy feladata a hazai és a külföldi gyógyszergyártók legismertebb, legjellemzőbb hatóanyaggyártó technológiáinak elemző bemutatása. Az előadások során ismertetésre kerülnek a technológiák kiválasztásának, kidolgozásának, folyamatos javításának, minőségbiztosításának a legfontosabb szempontjai ipari gyártások példáin keresztül. A hallgatók betekintést nyernek a méretnöveléssel, az új technológiákkal, technológiaváltoztatásokkal kapcsolatos kérdések kezelésébe, megoldásába. Sor kerül a megfelelő készülékek és folyamatok kiválasztási szempontjainak ismertetésére, az alapanyagok kiválasztását, a melléktermékek, hulladékok kezelését, környezetvédelmi és biztonságtechnikai szempontokat mérlegelő döntések folyamatának bemutatására. Ismert gyártások elemzésével tárgyaljuk az adott esetben legkedvezőbb intermedierekre épülő és a legkedvezőbb kémiai eljárásokat és műveleteket alkalmazó technológiákat. Kitérünk a természetes eredetű intermedierek, illetve hatóanyagok elkülönítésének a kémiai műveleti technológiáira is. A fentieket az iparjogvédelmi és gazdaságossági kérdések mérlegelése egészíti ki.
Név: |
Beosztás: |
Tanszék, Int.: |
Dr. Fogassy Elemér |
Professor emeritus |
Szerves Kémia és Techn. |
Dr. Hell Zoltán |
Egyetemi tanár |
Szerves Kémia és Techn. |
A tanulási eredmények között az adott szak Képzési és Kimeneti Követelményében [18/2016. (VIII. 5.) EMMI rendelet] előírt tanulási eredmények szerepelnek kékkel. A jelen tantárgy ezekhez való hozzájárulása feketével szedett.
Tudás
Ismeri a vegyipar és a kapcsolódó iparágak területén alkalmazott folyamatok matematikai és természettudományos (kémiai és fizikai) hátterét.
Ismeri a hatóanyaggyártási technológiákban használt kémiai reakciók jellemzőit.
Ismeri egy ipari méretű hatóanyaggyártási technológia kidolgozásának legfontosabb alapelveit.
Ismeri a vegyiparban leggyakrabban használt anyagokat, előállításuk alapjait és alkalmazásuk feltételeit.
Ismeri az oldószerek, reagensek kiválasztási szempontjait.
Ismeri a termékek elkülönítésének alapvető módszereit, a tisztítási lehetőségeket.
Ismeri a melléktermékek, hulladékok kezelésének környezetvédelmi és biztonságtechnikai szempontjait, csökkentésük lehetőségeit.
Képesség
Képes alkalmazni a kémiai folyamatokhoz és kémiai technológiákhoz kapcsolódó elemzés és tervezés számítási, modellezési elveit és módszereit.
Képes egy hatóanyaggyártási technológia alapvető elemzésére és értékelésére.
Képes egy technológia műszaki, biztonságtechnikai vagy gazdaságossági okok miatt szükségessé váló megváltoztatásához javaslatokat kidolgozni.
Képes alkalmazni a vegyipari és kémiai technológiai rendszerek egészséget nem veszélyeztető üzemeltetéséhez kapcsolódó műszaki és biztonsági előírásokat, a folyamatok és berendezések beállításának, üzemeltetésének elveit és gazdaságossági összefüggéseit.
Képes egy gyártási dokumentáció alapján meghatározni egy technológiai folyamat kockázatos lépéseit.
Attitűd
Munkájának végzésében, az új technológiai folyamatok, eljárások bevezetésében mindig szem előtt tartja a fenntarthatóság szempontjait.
A technológiai folyamatok fejlesztésekor figyelembe veszi a környezeti biztonság és gazdaságosság elveit.
Autonómia és felelősség
Szükség, lehetőség esetén új szakmai megoldások kidolgozását, bevezetését kezdeményezi.
Törekszik a felügyeletére bízott technológia folyamatos fejlesztésére, tökéletesítésére.
Utolsó módosítás: 2023-04-05 13:29:09