Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar |
Vegyészmérnöki alapképzési szak nappali BSc |
Tantárgyadatlap
és tantárgykövetelmények
Biztonságtechnika és munkavédelem
A tantárgy neve angolul: Industrial Safety
Tantárgy kódja | Követelmény | Kredit |
BMEVESZA101 | 2+0+0/f | 2 |
A tantárgy tanszéki weboldala (az aktuális félévre vonatkozó információk):
A tantárgyfelelős személy és tanszék:
Dr. Hegedűs László egyetemi docens, Szerves Kémiai és Technológia Tanszék
A tantárgy előadója:
Név: |
Beosztás: |
Tanszék, Int.: |
Dr. Farkas László |
c. egyetemi docens |
Szerves Kémiai és Technológia Tanszék |
Dr. Hegedűs László |
egyetemi docens |
Szerves Kémiai és Technológia Tanszék |
Dr. Pálovics Emese |
egyetemi adjunktus |
Szerves Kémiai és Technológia Tanszék |
Dr. Csontos István |
egyetemi adjunktus |
Szerves Kémiai és Technológia Tanszék |
A tantárgy az alábbi témakörök ismeretére épít:
alapvető fizikai, kémiai ismeretek.
Kötelező/ajánlott előtanulmányi rend:
A tantárgy célkitűzése:
a tárgy egyik célja megismertetni a hallgatókkal a mérnöki munkához elengedhetetlenül szükséges a tűz- és robbanásveszéllyel, ill. mérgező anyagok kezelésével kapcsolatos alapfogalmakra. A másik nem kevésbé fontos cél, számos gyakorlati példán szemléltetve a biztonságos munkavégzéshez, és menedzseléshez szükséges ismeretekkel lássa el a hallgatókat. A tárgy, az Európához való csatlakozásnak megfelelően érintőlegesen ismerteti a Nyugat-Európában és az USA-ban szokásos biztonságtechnikai szemléletet és gyakorlatot.
A tantárgy tematikáját kidolgozta:
Név: | Beosztás | Tanszék |
Dr. Farkas László | c. egyetemi docens | Szerves Kémia és Technológia Tanszék |
Tanulási eredmények:
A tanulási eredmények között az adott szak Képzési és Kimeneti Követelményében [18/2016. (VIII. 5.) EMMI rendelet] előírt tanulási eredmények szerepelnek kékkel. A jelen tantárgy ezekhez való hozzájárulása feketével szedett.
Tudás
Ismeri a kémiai és vegyipari folyamatokra vonatkozó alapvető elveket, tervezési és irányítástechnológiai eljárásokat.
Ismeri a kémiai és vegyipari folyamatokra vonatkozó legfontosabb biztonsági elveket, és a tervezéshez, méréshez szükséges biztonságtechnikai megfontolásokat.
Ismeri a szakterületéhez kapcsolódó biztonsági, egészségvédelmi és környezetvédelmi követelményeket.
Ismeri a vegyiparhoz kapcsolódó legfontosabb biztonsági, egészségvédelmi és környezetvédelmi koncepciókat
Képesség
Képes a meghibásodások, technológiai problémák diagnosztizálására, az elhárítási műveletek kiválasztására.
Képes a vegyiparban előforduló kockázatot jelentő technológiai problémák felismerésére, az elhárítási műveletek kiválasztására.
Képes az egészségmegőrzéssel kapcsolatos információk értelmezésére, hasznosítására, a korszerű vezetői ismeretek és készségek alkalmazására az egészséget és hatékonyságot támogató munkahelyi környezet kialakítása érdekében.
Képes az egészségmegőrzéssel kapcsolatos információk értelmezésére, hasznosítására a kedvező munkahelyi környezet kialakítása érdekében.
Attitűd
A technológiai és laboratóriumi feladatok végzése és megtervezése során érvényesíti a biztonság, az egészség- és környezetvédelem követelményeit és szempontjait.
A vegyipari technológiai és a kémiai laboratóriumi feladatok során érvényesíti a biztonsági, az egészség- és környezetvédelmi szempontokat.
Autonómia és felelősség
Munkahelyi vezetőjének útmutatása alapján önállóan, a minőség, a biztonság követelményeit betartva végzi szakmai munkáját.
Önállóan, a munkahelyi vezető irányításával, a biztonsági követelményeket betartva végzi a szakmai munkáját
Utolsó módosítás: 2018-06-11 16:23:54
A további tárgyak adatlapjának kiválasztásához kattintson ide.