Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar |
Vegyészmérnöki alapképzési szak nappali BSc |
Tantárgyadatlap
és tantárgykövetelmények
Szerves kémia II.
A tantárgy neve angolul: Organic Chemistry II.
Tantárgy kódja | Követelmény | Kredit |
BMEVESZA401 | 3+0+0/v | 4 |
A tantárgy tanszéki weboldala (az aktuális félévre vonatkozó információk):
A tantárgyfelelős személy és tanszék:
Dr. Bell Evelin, Szerves Kémia és Technológia Tanszék
A tantárgy előadója:
Név: |
Beosztás: |
Tanszék, Int.: |
Dr. Nagy József |
Egyetemi docens |
Szerves Kémia és Technológia Tanszék |
Dr. Kupai József |
Egyetemi docens |
Szerves Kémia és Technológia Tanszék |
A tantárgy az alábbi témakörök ismeretére épít:
általános kémiai és szerves kémia alapismeretek.
Kötelező/ajánlott előtanulmányi rend:
BMEVESZA301 - Szerves kémia I. vagy ekvivalens
A tantárgy célkitűzése:
a vegyészmérnök hallgatók korszerű természettudományos alapképzése. A vegyészmérnök hallgatók sajátítsák el a Szerves Kémia alapjait, alakuljon ki a szerves kémiai szemléletük és megfelelő elméleti-, gyakorlati-, valamint anyagismereti alapokat kapjanak a későbbi szerves kémiai, szerves kémiai technológiai és biokémiai tanulmányaikhoz. A tárgy a Szerves Kémia I-ben tárgyalt anyag kiegészítése.
A tantárgy tematikáját kidolgozta:
Név: | Beosztás: | Tanszék, Int.: |
Dr. Huszthy Péter | Egyetemi tanár | Szerves Kémia és Technológia Tanszék |
Dr. Nagy József | Egyetemi docens | Szerves Kémia és Technológia Tanszék |
Tanulási eredmények:
A tanulási eredmények között az adott szak Képzési és Kimeneti Követelményében [18/2016. (VIII. 5.) EMMI rendelet] előírt tanulási eredmények szerepelnek kékkel. A jelen tantárgy ezekhez való hozzájárulása feketével szedett.
Tudás
Ismeri a vegyipar és a kapcsolódó iparágak területén alkalmazott folyamatok matematikai és természettudományos (kémiai és fizikai) hátterét.
Ismeri az alapvető bioorganikus vegyületek szerkezet és főbb biológiai funkcióit.
Ismeri a sztereokémiai alapfogalmakat.
Ismeri az aromaticitás fogalmát és az ebből eredő legfontosabb kémiai tulajdonságokat.
Ismeri az egyszerű cukrok legfontosabb kémiai tulajdonságait.
Ismeri a vegyiparban leggyakrabban használt anyagokat, előállításuk alapjait és alkalmazásuk feltételeit.
Ismeri a legfontosabb szénsavszármazékokat és reakcióikat.
Ismeri a diazotálás elméletét és néhány felhasználását.
Ismeri a legfontosabb kén-és foszfortartalmú vegyületeket és reakcióikat.
Ismeri az aminosavak legfontosabb szintézistípusait.
Ismeri az öt- és hattagú heterociklusok legfontosabb szintézistípusait és alapvető reaktivitását.
Képesség
Attitűd
Törekszik arra, hogy önképzése a vegyészmérnöki szakterületen folyamatos és szakmai céljaival megegyező legyen.
Érdeklődik a szerves kémiai vegyületek tulajdonságai iránt
Nyitott és fogékony a környezettudatos technológiákkal, gazdálkodással kapcsolatos új, korszerű és innovatív eljárások, módszerek alkalmazására.
Figyelembe veszi az alkalmazott vegyületek és szintézisek környezeti szempontjait.
Autonómia és felelősség
Utolsó módosítás: 2023-05-11 08:15:17
A további tárgyak adatlapjának kiválasztásához kattintson ide.