Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar |
Vegyészmérnöki alapképzési szak nappali BSc |
A tantárgy neve angolul: Organic Chemical Technology Practice
Tantárgy kódja | Követelmény | Kredit |
BMEVESZA412 | 0+0+4/f | 3 |
Dr. Csontos István egyetemi adjunktus, Szerves Kémia és Technológia Tanszék
Név: |
Beosztás: |
Tanszék, Int.: |
Dr Csontos István |
egyetemi adjunktus |
Szerves Kémiai Techn. Tsz. |
alapvető szerves kémiai ismeretek.
gyakorlatias mérnöki szemlélet kialakítása a vegyipari technológiák elemeinek és jellemzőinek bemutatásával.
Név: |
Beosztás: |
Tanszék, Int.: |
Dr Keglevich György |
egyetemi tanár |
Szerves Kémiai Techn. Tsz. |
A tanulási eredmények között az adott szak Képzési és Kimeneti Követelményében [18/2016. (VIII. 5.) EMMI rendelet] előírt tanulási eredmények szerepelnek kékkel. A jelen tantárgy ezekhez való hozzájárulása feketével szedett.
Tudás
Ismeri a vegyipar és a kapcsolódó iparágak területén alkalmazott folyamatok matematikai és természettudományos (kémiai és fizikai) hátterét.
Ismeri a szerves vegyipari technológiákban gyakran alkalmazott folyamatok kémiai hátterét.
Ismeri a vegyiparban leggyakrabban használt anyagokat, előállításuk alapjait és alkalmazásuk feltételeit.
Ismeri a szerves vegyipari technológiákban gyakran alkalmazott anyagokat és azok tulajdonságait.
Ismeri a kémiai és vegyipari folyamatokra vonatkozó alapvető elveket, tervezési és irányítástechnológiai eljárásokat.
Ismeri a szakaszos, félfolytonos és folytonos szerves vegyipari technológiák üzemeltetésének elveit.
Ismeri a vegyipari folyamatok hatékony üzemeltetését befolyásoló tényezőket.
Ismeri a kémiai folyamatok szabályozásának alapvető elveit.
Ismeri a szerves vegyipari technológiák tervezéséhez szükséges alapvető eljárásokat.
Ismeri a vegyiparban és a kémiai technológiákban és a kapcsolódó laboratóriumokban használt berendezések, eszközök működési elveit, szerkezeti egységeiket, tervezésük alapjait.
Ismeri a szerves vegyipari technológiákban alkalmazott jellemző reaktorok, berendezések működési elveit, szerkezeti egységeit, tervezésük alapjait laboratóriumi méretű modelleken keresztül.
Ismeri a vegyiparban és általában a kémiai folyamatokban használatos mérési és elemzési módszereket, eszközöket és mérőberendezéseiket, és azok alkalmazhatósági körülményeit.
Ismeri a szerves vegyipari technológiákban alkalmazott elemzési módszereket, eszközöket és mérőberendezéseket, és azok alkalmazási korlátjait.
Ismeri a szakterületéhez kapcsolódó biztonsági, egészségvédelmi és környezetvédelmi követelményeket.
Ismeri a szerves vegyipari technológiák végrehajtása során felmerülő biztonsági, egészségvédelmi és környezetvédelmi követelményeket.
Képesség
Képes alkalmazni a kémiai folyamatokhoz és kémiai technológiákhoz kapcsolódó elemzés és tervezés számítási, modellezési elveit és módszereit.
Képes a szerves vegyipari technológiák végrehajtása során kapott adatok elemzésére, értékelésére.
Képes alkalmazni a vegyipari és kémiai technológiai rendszerek egészséget nem veszélyeztető üzemeltetéséhez kapcsolódó műszaki és biztonsági előírásokat, a folyamatok és berendezések beállításának, üzemeltetésének elveit és gazdaságossági összefüggéseit.
Képes alkalmazni a szerves vegyipari technológiai rendszerek üzemeltetéséhez szükséges műszaki és biztonsági előírásokat, a folyamatok és berendezések üzemeltetésének elveit.
Képes laboratóriumi, félüzemi és üzemi szintű mérések elvégzésére, értékelésre és a fejlesztés részfeladatainak elvégzésére.
Képes laboratóriumi szintű, üzemi rendszert modellező mérések elvégzésére, értékelésére és a fejlesztés részfeladatainak elvégzésére.
Attitűd
Nyitott és fogékony a környezettudatos technológiákkal, gazdálkodással kapcsolatos új, korszerű és innovatív eljárások, módszerek alkalmazására.
Nyitott és fogékony a környezettudatos, hatékony, biztonságos, jó minőséget eredményező technológiai eljárások alkalmazására.
Autonómia és felelősség
Megosztja tapasztalatait munkatársaival, így segítve fejlődésüket.
Megosztja tapasztalatait munkatársaival, dokumentálja a megfigyeléseit, javaslatot tesz a technológia elvégzése során tapasztalt nem várt események elkerülésére
Utolsó módosítás: 2018-06-12 16:19:34