Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar |
Vegyészmérnöki alapképzési szak nappali BSc |
Tantárgyadatlap
és tantárgykövetelmények
Tervezés
A tantárgy neve angolul: Industrial Planning Practice
Tantárgy kódja | Követelmény | Kredit |
BMEVESZA777 | 0+1+0/f | 3 |
A tantárgy tanszéki weboldala (az aktuális félévre vonatkozó információk):
A tantárgyfelelős személy és tanszék:
Dr. Bálint Erika, Szerves Kémiai Technológia Tsz.
A tantárgy előadója:
Dr Gajáry Antal |
cimzetes docens |
Szerves Kémiai Technológia Tsz. |
A tantárgy az alábbi témakörök ismeretére épít:
Kémiai technológia, vegyipari műveletek, hatóanyaggyártás minőségbiztosítása
A tantárgy célkitűzése:
A tárgy célja, bemutatni azt a K + F folyamatot, amelynek végén a gyógyszerkutatás - fejlesztési eredmények ipari méretű termelésben, gyógyszeripari üzemek formájában jelennek meg. A félév első felében a hallgatók előadás keretein belül megismerkednek a fejlesztési folyamat elemeivel és szempontjaival, amelyeket azután – kisebb csoportokban - egy konkrét technológiai feladat megoldására alkalmaznak.
A tantárgy tematikáját kidolgozta:
Dr Gajáry Antal |
cimzetes docens |
Szerves Kémiai Technológia Tsz |
Dr Grün Alajos |
docens |
Szerves Kémiai Technológia Tsz. |
Tanulási eredmények:
A tanulási eredmények között az adott szak Képzési és Kimeneti Követelményében [18/2016. (VIII. 5.) EMMI rendelet] előírt tanulási eredmények szerepelnek kékkel. A jelen tantárgy ezekhez való hozzájárulása feketével szedett.
Tudás
Ismeri a kémiai és vegyipari folyamatokra vonatkozó alapvető elveket, tervezési és irányítástechnológiai eljárásokat.
Ismeri a vegyipari folyamatok alapvető elveit, tervezési módszereket
Ismeri a vegyiparban és a kémiai technológiákban és a kapcsolódó laboratóriumokban használt berendezések, eszközök működési elveit, szerkezeti egységeiket, tervezésük alapjait.
Ismeri a vegyipar alapvető technológiai berendezéseit, tervezésük elveit
Ismeri a vegyiparban és általában a kémiai folyamatokban használatos mérési és elemzési módszereket, eszközöket és mérőberendezéseiket, és azok alkalmazhatósági körülményeit.
Ismeri a vegyipari méréstechnika alapjait
Ismeri a szakterületéhez kapcsolódó biztonsági, egészségvédelmi és környezetvédelmi követelményeket.
Ismeri a vegyipar fontos biztonsági, környezetvédelmi követelményeit
Képesség
Képes alkalmazni a kémiai folyamatokhoz és kémiai technológiákhoz kapcsolódó elemzés és tervezés számítási, modellezési elveit és módszereit.
Képes alapvető számítások, elemzések elvégzésére a kémiai technológiák tervezése során
Képes alkalmazni a vegyipari és kémiai technológiai rendszerek egészséget nem veszélyeztető üzemeltetéséhez kapcsolódó műszaki és biztonsági előírásokat, a folyamatok és berendezések beállításának, üzemeltetésének elveit és gazdaságossági összefüggéseit.
Képes alkalmazni a tervezés során a biztonsági, műszaki előírásokat.
Képes megérteni és használni szakterületének jellemző online és nyomtatott műszaki dokumentációit, szakirodalmát magyar, és legalább egy idegen nyelven.
Képes használni a szakirodalmat magyar és angol nyelven is
Attitűd
Nyitott és fogékony a környezettudatos technológiákkal, gazdálkodással kapcsolatos új, korszerű és innovatív eljárások, módszerek alkalmazására.
Fogékony a korszerű eljárások alkalmazására
Munkájának végzésében, az új technológiai folyamatok, eljárások bevezetésében mindig szem előtt tartja a fenntarthatóság szempontjait.
Szem előtt tartja a fenntarthatósági szempontokat
Autonómia és felelősség
Figyelemmel kíséri és értékeli beosztottjai szakmai fejlődését, ösztönzi és segíti ilyen irányú törekvéseiket.
Segíti beosztottjai fejlődését
Utolsó módosítás: 2020-10-28 08:47:49
A további tárgyak adatlapjának kiválasztásához kattintson ide.