A tantárgy adatlapja ebben a tantervben:
Adatlapverzió:
Budapesti Műszaki és
Gazdaságtudományi Egyetem
Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar
Vegyészmérnöki mesterképzési szak nappali MSc

Tantárgyadatlap
és tantárgykövetelmények

Szerves vegyipari alapfolyamatok II

A tantárgy neve angolul: Unit Processes of Organic Chemistry II

Tantárgy kódja Követelmény Kredit
BMEVESZM102 2+0+0/f 3

A tantárgyfelelős személy és tanszék:

Keglevich György egyetemi tanár, Szerves Kémia és Technológia Tanszék

A tantárgy előadója:

Név:

Beosztás:

Tanszék, Int.:

Keglevich György

egyetemi tanár

Szerves Kémia és Techn. Tsz.

Grün Alajos

docens

Szerves Kémia és Techn. Tsz.

A tantárgy az alábbi témakörök ismeretére épít:

Szerves kémia és Szerves vegyipari technológiák.

A tantárgy célkitűzése:

a vegyiparban leggyakrabban alkalmazott ipari kémiai átalakítási módszerek bemutatása.

A tantárgy tematikáját kidolgozta:

Név:

Beosztás:

Tanszék, Int.:

Keglevich György

egyetemi tanár

Szerves Kémia és Techn. Tsz.

Tanulási eredmények:

A tanulási eredmények között az adott szak Képzési és Kimeneti Követelményében [18/2016. (VIII. 5.) EMMI rendelet] előírt tanulási eredmények szerepelnek kékkel. A jelen tantárgy ezekhez való hozzájárulása feketével szedett.

Tudás

Ismeri a vegyészmérnöki szakmához kapcsolódó matematikai, természettudományos (kémiai, fizikai) és műszaki elméletet és gyakorlatot.

Ismeri a gyógyszeriparban előforduló legfontosabb átalakításokat, úgymint alkilezést, aclilezést, észteresítést, halogénezést, szulfonálást, nitrálást, oxidációt, redukciót, CO-reakciókat, diazotálást és kapcsolást és a foszfororganikus kémiát. Ismeri ezek konkrét példáit a gyógyszeriparban

Átfogóan ismeri a vegyiparban és a kémiai technológiákban alkalmazott és előállított fontosabb anyagok tulajdonságait, alkalmazási területeit.

Ismeri a gyógyszeriparban leggyakrabban alkalmazott alapanyagokat és azok átalakítási lehetőségeit fontos intermedierekké és gyógyszerekké.

Ismeri a kémiai és vegyipari rendszerek fenntarthatóságával, biztonságosságával és környezeti hatásaival kapcsolatos elveket, módszereket és gyakorlatot, munkahelyi, egészségvédelmi egészségfejlesztési ismereteket.

Ismeri a gyógyszeriparban alkalmazott alapfolyamatok alapvető biztonsági és környezetbarátsággal kapcsolatos követelményeit

Tájékozott a modern szintetikus módszerek területén, különös tekintettel a zöld kémiai, katalitikus eljárásokra.

Ismeri a korszerű gyógyszeripari eljárásokat és azok alkalmazását

Átfogó ismeretekkel rendelkezik vegyipari és kémiai technológiai folyamatok és rendszerek irányításáról.

Ismeri az un. technológiai paramétereket (keverés, hőmérséklet, nyomás, adagolás, stb.) és azok hatását a reakcióra.

A szakterülethez tartozó egy vagy több iparág fő műveleteit és technológiáit részleteiben ismeri és átlátja.

Képes a gyógyszeriparban alkalmazott alapfolyamatok és az azokon alapuló technológiák átlátására

Képesség

Alkotóan képes alkalmazni a vegyészmérnöki szakterülethez kapcsolódó matematikai és természettudományos elméleti és gyakorlati ismereteket feladatai megoldása során.

Ismeretei alapján képes a különféle gyakorlati szempontból fontos reakciókat megtervezni és azokat kivitelezni

Képes ismeretei integrált alkalmazására a kémiai technológiai folyamatok, berendezések és technológiai rendszerek fejlesztésében, irányításában, tervezésében és a kapcsolódó kutatásban.

Képes a legújabb technológiák/módszerek alkalmazására. Törekszik a környezetbarát és katalitikus megoldásokra.

Képesek a technológiai rendszerek egészséget nem veszélyeztető és biztonságos működtetésére, az emberi egészségre kifejthető hatásainak felismerésére, a szükséges prevenciós tevékenység eszköztárának alkalmazására.

Képes a gyógyszeripari folyamatok egészségi és környezeti hatásainak felmérésére és a megfelelő intézkedések megtételére.

Attitűd

Törekszik a fenntarthatóság, a biztonság, a környezetvédelem és energiahatékonyság követelményeinek érvényesítésére és másokkal való megismertetésére.

Munkája során szem előtt tartja az általa alkalmazott folyamatokkal és kemikáliákkal kapcsolatos biztonsági, egészségi és környezetvédelmi szempontokat.

Ismeretei és készségei fejlesztésére folyamatosan törekszik.

Törekszik az alapfolyamatokkal kapcsolatos új ismeretek elsajátítására.

Nyitottan áll a szakmai törekvéseinek megfelelő továbbképzésekhez.

Törekszik a szerves vegyipari alapfolyamatokkal kapcsolatos új módszerek elsajátítására és alkalmazására.

Autonómia és felelősség

Szakmai problémák megoldása során önállóan és kezdeményezően lép fel.

A reakciólépések fejlesztése során nyitott új szakmai megoldások kidolgozására.

Felelősséggel viseltetik a fenntarthatóság és környezetvédelem terén.

Új folyamatok bevezetésekor ill. fejlesztésekor szem előtt tartja a környezetbarát és egészségügyi szempontokat

Törekszik kollégái, beosztott munkatársai szakmai fejlődésének elősegítésére.

A szakmai tapasztalatok megosztásával, konzultációk keretében elősegíti munkatársai fejlődését.

Utolsó módosítás: 2018-08-11 15:53:08