Kovács Mihály, egyetemi tanár, DSc
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar |
Biotechnológia mesterképzési szak nappali MSc |
A tantárgy neve angolul: Protein science
Tantárgy kódja | Követelmény | Kredit |
BMEVETOME05 | 2+0+0/v | 2 |
Kovács Mihály, egyetemi tanár, DSc
Dosztányi Zsuzsanna, tud. főmts., PhD
Reményi Attila, tud. főmts., PhD
A tanulási eredmények között az adott szak Képzési és Kimeneti Követelményében [18/2016. (VIII. 5.) EMMI rendelet] előírt tanulási eredmények szerepelnek kékkel. A jelen tantárgy ezekhez való hozzájárulása feketével szedett.
Tudás
Ismeri a biotechnológia történetét, a hagyományos és új biotechnológia elméletét és gyakorlatát.
Fehérjetudományi és biotechnológiai összefüggéseket ismer a biotechnológia fejlődésének történetében
Rendelkezik a munkavégzéshez szükséges szakmai ismeretekkel az alkalmazott matematika, az anyagvizsgálati módszerek, a bioinformatika, a kémiai biológia, a produkció biológia és fenntartható fejlődés, a toxikológia és ökotoxikológia, a vállalatgazdaságtani és menedzser ismeretek, valamint a kommunikáció területén is.
Magasszintű ismeretekkel rendelkezik a biotechnológia szempontból lényeges fehérjetudományi kérdésekben
Képesség
Képes tervezési, kutatási és technológia-fejlesztési tevékenységek elvégzésére, megfelelő szakmai gyakorlat megszerzését követően ezen tevékenységek kezdeményezésére, koordinálására és vezetésére is a biotechnológia számos részterületén, beleértve a gyógyszerbiotechnológiát (biotechnológiai úton gyártott gyógyszeralapanyagok fejlesztése és előállítása), az orvosi biotechnológiát (orvosi diagnosztikai és terápiás eszközök fejlesztése és előállítása biotechnológiai módszerekkel), a környezet- biotechnológiát (kármentesítő technológiák fejlesztése biotechnológiai módszerek felhasználásával, környezeti erőforrások biotechnológiai hasznosítása), a bioenergia biotechnológiát (bioüzemanyagok fejlesztése és előállítása), a mezőgazdasági biotechnológiát, ezen belül kiemelten az élelmiszerbiotechnológiát (élelmiszer-összetevők és -adalékok, valamint starterkultúrák és probiotikumok fejlesztése és előállítása).
Fehérje-alapú gyógyszer-biotechnológiai eljárások tervezésére képes
Munkáját a biotechnológiai tevékenységekre vonatkozó hatályos jogi, etikai, közgazdasági, minőségbiztosítási és biztonsági szabályoknak megfelelően végzi.
Munkavégzésében a fehérjékkel kapcsolatos szabályokat betartja
Attitűd
Törekszik az általános természettudományi és gazdasági ismereteik folyamatos gyarapítására, és ezek átadására is.
Fontosnak tartja, hogy fehérjetudományi kérdésekben tudását folyamatosan fejlessze
Autonómia és felelősség
Mind szakmai és nem-szakmai körökben általános természettudományi, valamint gazdasági kérdésekben is megalapozottan, felelősséggel formál és nyilvánít véleményt.
Fehérjetudományi kérdésekben felelősen nyilatkozik
Utolsó módosítás: 2022-07-05 14:32:02