Kardos József, adjunktus, PhD
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar |
Biotechnológia mesterképzési szak nappali MSc |
A tantárgy neve angolul: Physical examination of proteins
Tantárgy kódja | Követelmény | Kredit |
BMEVETOME10 | 1+0+2/f | 3 |
Kardos József, adjunktus, PhD
Závodszky Péter, emeritus prof, DSc
Hajdú István, tudományos munkatárs, PhD
A tanulási eredmények között az adott szak Képzési és Kimeneti Követelményében [18/2016. (VIII. 5.) EMMI rendelet] előírt tanulási eredmények szerepelnek kékkel. A jelen tantárgy ezekhez való hozzájárulása feketével szedett.
Tudás
Ismeri a biotechnológia egyes részterületeinek, így a gyógyszer-biotechnológiának (gyógyszeralapanyagok biotechnológiai módszerekkel történő előállítása), az orvosi biotechnológiának (orvosi diagnosztikai, továbbá terápiás eszközök előállítása biotechnológiai módszerekkel), a környezet-biotechnológiának (talajok és vizek kármentesítése biotechnológiai módszerekkel, környezeti erőforrások biotechnológiai hasznosítása), a bioenergia biotechnológiának (bioüzemanyagok előállítása), a mezőgazdasági biotechnológiának (növényi, állat- ás élelmiszer-biotechnológiai alapismeretek), ezen belül kiemelten az élelmiszer-biotechnológiának (élelmiszer- összetevők és -adalékok előállítása mikrobákkal, starterkultúrák és probiotikumok előállítása és alkalmazása), továbbá a fermentációs technológiának (a fermentorok jellemzői és felhasználásuk), illetve az ezekhez a területekhez kapcsolódó bioanalitikának (biomolekulák analitikája és szerkezetvizsgálata) az elméletét és gyakorlatát.
Magas szintű szakmai elméletei ismeretekkel rendelkezik fehérjék biofizikai jellemzése terén
Ismeri a tudományos problémafelvetés, a multidiszciplináris problémamegközelítés és - megoldás módszereit.
Fehérjeszerkezeti kérdésekben multidiszciplináris módszereket is ismer
Képesség
Alkalmazza a fermentációs technológiát (fermentorok működtetése) és a bioanalitikát (analitikai és szerkezetvizsgáló eszközök alkalmazása).
Megfelelően alkalmazza a fehérjevizsgálati biofizikai módszereket
Attitűd
Törekszik az általános természettudományi és gazdasági ismereteik folyamatos gyarapítására, és ezek átadására is.
Általános természettudományi ismeretein belül különös figyelmet fordít biofizikai ismereteinek gyarapítására, a kurrens szakirodalomra támaszkodva
Autonómia és felelősség
Rendelkezik a technológiák fejlesztését végző, illetve a technológiákat felhasználó szakemberek csoportjaival való együttműködési és kapcsolattartási képességgel. Felelősséget érez mind a saját, mind a beosztottjai munkájával kapcsolatban, továbbá felelősen biztosítja az eredményes munkavégzéshez szükséges infrastrukturális, szakmai és emberi feltételeket.
Jó együttműködésre képes fizikusokkal, biológusokkal, vegyészekkel és biotechnológusokkal egyaránt
Utolsó módosítás: 2021-01-13 11:08:32